Vasarą gyvename atostogų ritmu. Lėčiau, su daugiau šypsenų ir mėgaujantis net mažomis smulkmenomis. Kasdienoje randame laiko tam, kam neužtenka įsisukus į darbų maratoną. Vienas tokių malonumų – savo rankomis ruošti savaitgalio pietūs. Dalijamės keliomis idėjų, ką gardaus pagaminti šeimai ir svečiams.

 

Gaivios salotos

 

2 porcijos

100 g 219 kcal

Ruošti 15 min.

 
  •  100 g gražgarsčių
  •  2 geltonieji pomidorai
  •  30 g graikinių riešutų
  •  Avokadas
  •  120 g fetos
  •  Šaukštas ispaninių šalavijų sėklų
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį

PADAŽUI:

  •  2 šaukštai graikinių riešutų aliejaus
  •  Šaukštas medaus
  •  Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių

GAMINIMAS. Lėkštėje paskleisti gražgarstes. Aplink išdėlioti skiltelėmis pjaustytus pomidorus, ant žalumynų paberti riešutų (norint stipresnio skonio ir kvapo, prieš tai paskrudinti sausoje keptuvėje). Avokadą nulupti, perpjauti, išimti kauliuką. Į kiekvieną puselę pridėti mažais kubeliais pjaustyto sūrio. Avokado puseles dėti į lėkštės centrą ant salotų. Apibarstyti ispaninių šalavijų sėklomis, pagardinti druska ir pipirais. Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir juo apšlakstyti salotas.

 

Healthy,Fitness,Salad,With,Arugula,,Avocado,,Feta,And,Yellow,Cherry

 

Lašišų kepsneliai

 

2 porcijos

100 g 236 kcal

Ruošti 30 min.

 

  •  2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  Šaukštas medaus
  •  Šaukštelis grūdėtųjų garstyčių
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  Šakelė šviežių raudonėlių
  •  300 g lašišos filė su oda
 

GAMINIMAS. Aliejų sumaišyti su medumi, garstyčiomis, druska, pipirais ir smulkintais raudonėliais. Gautu mišiniu gausiai įtrinti porcijos dydžio gabalėliais supjaustytą lašišą. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Galima kepti ir lauko kepsninėje. Gardu patiekti su mėgstamų daržovių salotomis.

 

Cedar,Plank,Grilled,Or,Roasted,Salmon,With,Herbs,,Garlic,And

 

Aštrūs šonkauliukai

 

4 porcijos

100 g 267 kcal

Ruošti 1 val.

 

  •  800 g šonkauliukų

MARINATUI:

  •  2 šaukštai saulėgrąžų arba rapsų aliejaus
  •  4 šaukštai klasikinio kepsnių padažo
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  •  Vienos žaliosios citrinos sultys
  •  Šaukštelis česnakų miltelių
 

GAMINIMAS. Sumaišyti marinato ingredientus ir gautu mišiniu gausiai iš visų pusių įtrinti šonkauliukus. Pridengti maistine plėvele ir 30 min. marinuoti.

 

Kepti lauko kepsninėje arba apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, ant grotelių, kol mėsa suminkštės ir gražiai apskrus. Gardu patiekti su šviežių daržovių salotomis.

 

Delicious,Barbecued,Ribs,Seasoned,With,A,Spicy,Basting,Sauce,And

 

Vegetariškas daržovių apkepas

 

4 porcijos

100 g 189 kcal

Ruošti 50 min.

 

  •  Nedidelis baklažanas
  •  Nedidelė cukinija
  •  2 stambūs pomidorai
  •  2 didelės bulvės
  •  Raudona saldžioji paprika
  •  Geltona saldžioji paprika
  •  2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  Šaukštas smulkintų šviežių čiobrelių
  •  Šaukštelis česnakų granulių
 

GAMINIMAS. Visas daržoves supjaustyti plonomis riekelėmis, paprikas – stambiomis juostelėmis. Aliejų sumaišyti su prieskoniais ir gautu mišiniu apvolioti smulkintas daržoves. Karščiui atspariame inde iš jų paeiliui dėliojant riekeles sudėlioti apkepą. Viršų papildomai apšlakstyti trupučiu aliejaus. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.

 

Ratatouille,Made,Of,Zucchini,,Eggplants,,Peppers,,Onions,,Garlic,And,Tomatoes

 

Paelija su jūrų gėrybėmis

 

6 porcijos

100 g 289 kcal

Ruošti 40 min.

 

  •  2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  150 g čioriso
  •  Mažas svogūnas
  •  Pusė raudonos saldžiosios paprikos
  •  3 skiltelės česnako
  •  Pusė šaukštelio šafrano
  •  Šaukštelis maltos rūkytos paprikos
  •  500 g Arborio ryžių
  •  750 ml vištienos sultinio
  •  400 g savo sultyse konservuotų smulkintų pomidorų
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  100 g šviežių arba šaldytų žaliųjų žirnelių
  •  20 karališkųjų krevečių su kiautais
  •  20 midijų su kiautais
  •  Citrina

GAMINIMAS. Aliejų įkaitinti keptuvėje, sudėti mažais gabalėliais pjaustytą dešrą ir kepti kelias minutes. Suberti mažais kubeliais smulkintą svogūną, papriką ir kepinti dar kelias minutes. Suberti smulkiai kapotą arba trintą česnaką ir kepti dar minutę. Suberti prieskonius, ryžius, išmaišyti ir kaitinti minutę. Supilti sultinį, pomidorus, pagardinti prieskoniais ir kaitinti, kol skystis užvirs. Sumažinus kaitrą troškinti 10 min. Suberti žirnelius, jūrų gėrybes ir viską troškinti apie 15 min. Skysčio turi nelikti. Patiekti apšlaksčius citrinos sultimis, su pjaustytos citrinos skiltelėmis.

 

 Spanish,Paella,In,A,Special,Pan,,Ready,To,Eat,,Top

   

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė