Įdaryti makaronai
2023-05-29 09:48Tradicinė italų virtuvė neatsiejama nuo makaronų patiekalų, gardintų įvairiausiais padažais. Iš miltinių gaminių ruošiamos salotos, sriubos, troškiniai ir apkepai. Įdaryti makaronai – dar vienas Viduržemio jūros regiono pasididžiavimas, jungiantis amžiną klasiką, naminio maisto kultą ir šiuolaikines improvizacijas.
Tortelinių ir daržovių apkepas
4 porcijos
100 g 468 kcal
Ruošti 20 min.
- 600 g tortelinių su mėsa
- 75 g brokolio
- 75 g žiedinio kopūsto
- 420 g paruošto padažo „Carbonara“
- 100 g čederio
- Sauja šviežių kapotų petražolių
GAMINIMAS. Į verdantį sūdytą vandenį sudėti tortelinius. Užvirinti. Sudėti žiedynais išskirstytus kopūstą ir brokolį. Pavirti 5 min. Nukošti. Tortelinius ir daržoves sudėti į kepimo indą, užpilti pašildytu padažu. Pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti apie 5 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 oC. Patiekti papuošus petražolėmis.
Raviolių apkepėlė
4 porcijos
100 g 604 kcal
Ruošti 35 min.
- 600 g šviežių raviolių su vištiena
- Raudonasis svogūnas
- 150 g špinatų
- 780 g pomidorų padažo
- 200 g mocarelos
- 60 g bazilikų
- Aliejaus kepti
- Parmezano pagal skonį
GAMINIMAS. Pakepinti pjaustytą svogūną. Po 5 min. sudėti špinatus. Kepti 2–3 min. maišant. Nukelti nuo kaitros ir nuvarvinti skysčio perteklių. Masę sudėti į dubenį. Į kepimo indą supilti pusę pomidorų padažo. Sudėti pusę raviolių, ant viršaus – visą špinatų mišinį ir pusę mocarelos. Sudėti likusius raviolius. Užpilti pomidorų padažu. Sudėti likusią mocarelą. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 oC. Patiekti apibarsčius bazilikais ir tarkuotu parmezanu.
Conchiglioni su saliamiu ir rikota
4 porcijos
100 g 825 kcal
Ruošti 35 min.
- 200 g kriauklinių makaronų (conchiglioni)
- 200 g saliamio
- Pusė raudonojo svogūno
- 700 g pomidorų padažo
- 300 g šviežios rikotos
- 150 g parmezano
- 120 g bazilikų
- Aliejaus kepti
- Žalumynų pagal skonį papuošti
GAMINIMAS. Makaronus išvirti, kaip nurodyta, nukošti ir nuvarvinti. Ant vidutinės kaitros pakepinti kapotą svogūną ir saliamio kubelius. Kai apskrus, perkelti į dubenį. Sumaišyti su rikota, bazilikais ir 100 g parmezano. Į kiekvieną kriauklę įdėti po šaukštą įdaro. Makaronus sustatyti į kepimo indą, palei kraštą supilti pomidorų padažą, kad apsemtų kriaukles. Pabarstyti likusiu parmezanu. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 oC. Patiekti papuošus žalumynais.
Conchiglioni užkandėlė
4 porcijos
100 g 952 kcal
Ruošti 35 min.
- 250 g kriauklinių makaronų (conchiglioni)
- Didelis svogūnas
- 175 g kiaulienos šoninės
- Raudona paprika
- 100 g pievagrybių
- 400 g pomidorų
- 160 g parmezano
- Aliejaus kepti
- Žalumynų pagal skonį papuošti
GAMINIMAS. Makaronus išvirti, kaip nurodyta, nukošti ir nuvarvinti. Pakepinti pjaustytą svogūną ir šoninę. Po 3 min. sudėti smulkintą papriką ir pievagrybius. Kepti maišant. Po 3 min. sudėti pjaustytus pomidorus. Kepti dar 2 min. Nukelti. Virtas kriaukles prikimšti daržovių ir šoninės įdaro. Sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti 3 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 oC. Papuošti žalumynais ir tiekti kaip vieno kąsnio užkandėlę.
Conchiglioni su mėsa ir lęšiais
4 porcijos
100 g 746 kcal
Ruošti 30 min.
- 250 g kriauklinių makaronų (conchiglioni)
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštelis pankolių sėklų
- Šaukštas pomidorų padažo
- 400 g maltos mėsos
- 400 g nukoštų konservuotų pomidorų
- 400 g nukoštų konservuotų lęšių
- Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- 50 g tarkuoto parmezano
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Makaronus išvirti, kaip nurodyta, nukošti ir nuvarvinti. Pakepinti smulkintą svogūną ir česnaką. Po 5–6 min. suberti pankolių sėklas. Po 1 min. sudėti pomidorų padažą. Po 2 min. sudėti mėsą ir kepti maišant apie 7 min., kol paruduos. Sukrėsti konservuotus pomidorus ir lęšius, suberti papriką. Įpilti apie 120 ml vandens ir kaitinti, kol masė sutirštės. Į indą aukštais kraštais sudėti virtus makaronus, užpilti padažu, pabarstyti parmezanu. Kepti 3 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 oC.
Vamzdeliniai makaronai su rūkyta lašiša
6 porcijos
100 g 678 kcal
Ruošti 45 min.
- 200 g vamzdelinių makaronų
- 320 g rūkytos lašišos
- 20 g džiūvėsėlių
- 15 g parmezano
- 250 g rikotos
- Citrinos žievelė ir sultys
- 3 šaukštai skrudintų kedrinių pinijų
- 500 g grietinės
- 125 g mocarelos
- Sauja kapotų petražolių
GAMINIMAS. Lašišą suplėšyti į gabalėlius. Sumaišyti su džiūvėsėliais, parmezanu, rikota, citrinos žievele, kedrinėmis pinijomis ir petražolėmis. Gautu įdaru prikimšti makaronus, sudėti į kepimo indą aukštais kraštais. Grietinę sumaišyti su citrinos sultimis ir užpilti ant makaronų. Pabarstyti mocarela. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 oC.
Autorius Jurgita Ramanauskienė