Humuso variacijos
2022-05-26 08:02Humusas gali būti valgomas kaip atskiras patiekalas. Jį galima kabinti šaukštu, taip pat jame mirkyti šiaudeliais pjaustytas daržoves ar tiesiog semti gabalėliu pitos ir skanauti. Klasikinis humusas gaminimas iš avinžirnių, bet yra ir daugiau šio gardaus užkandžio variantų.
Klasikinis
- 450 g avinžirnių
- Česnakas
- 2 skiltelės česnako
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis kuminų
- 100 g sezamų pastos
- Druskos, maltų raudonų paprikų pagal skonį
- 10 pitų
- Pusė citrinos
Gaminimas. Avinžirnius gerai nuplauti ir per naktį mirkyti vandenyje. Ryte pakeisti vandenį ir virti 3 val. Nupjauti česnako viršūnėlę, aptepti aliejumi, suvynioti į foliją ir kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Nulupti. Sausoje keptuvėje pakepinti kuminų sėklas ir sutrinti grūstuvėlyje su druska ir 2 šviežiomis česnako skiltelėmis. Vandenį nuo virtų avinžirnių atidėti, o avinžirnius sutrinti elektriniu trintuvu (kelis avinžirnius atidėti puošimui). Gautą tyrę išplakti su sezamų pasta, aliejumi, keliais šaukštais vandens, kuriame virė avinžirniai, pusės citrinos sultimis, keptu česnaku ir česnakine kuminų tyre. Paruoštą humusą sukrėsti į dubenėlį, padaryti duobutę, į ją suberti atidėtus virtus avinžirnius, pabarstyti paprikomis ir apšlakstyti aliejumi. Patiekti su pitomis.
10 porcijų
100 g 273 kcal
Ruošti 13 val.
Morkų
- 170 g avinžirnių
- 350 g morkų
- 70 g kepintų saulėgrąžų
- 120 ml vandens
- 15 ml citrinos sulčių
- 100 ml aliejaus
- Krapų pagal skonį
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Avinžirnius gerai nuplauti ir per naktį mirkyti vandenyje. Ryte pakeisti vandenį ir virti 3 val. Morkas nuplauti, sudėti ant kepimo popieriaus, patepti aliejumi ir kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Nulupti. Vandenį nuo virtų avinžirnių atidėti, o avinžirnius sutrinti elektriniu trintuvu su citrinos sultimis, keliais šaukštais avinžirnių nuoviro, keptomis morkomis, druska, pipirais. Humusą sudėti į lėkštę, apšlakstyti aliejumi, užberti saulėgrąžų, smulkintų krapų ir patiekti su skrudinta duona.
10 porcijų
100 g 172 kcal
Ruošti 13 val.
Burokėlių ir ožkų pieno sūrio
- 170 g avinžirnių
- 350 g burokėlių
- 15 ml citrinos sulčių
- 100 g ožkų pieno sūrio
- Šaukštelis maltos kalendros
- Česnako skiltelė
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- Sezamų sėklų pagal skonį
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Avinžirnius gerai nuplauti ir per naktį mirkyti vandenyje. Ryte pakeisti vandenį ir virti 3 val. Burokėlius suvynioti į foliją ir kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Nulupti. Vandenį nuo virtų avinžirnių atidėti, o avinžirnius sutrinti elektriniu trintuvu su citrinos sultimis, keliais šaukštais avinžirnių nuoviro, keptais burokėliais, sūriu, malta kalendra, traiškytu česnaku, druska, pipirais. Humusą sudėti į lėkštę, apšlakstyti aliejumi, užberti sezamų sėklų. Patiekti su skrudinta duona.
10 porcijų
100 g 290 kcal
Ruošti 13 val.
Moliūgų
- 500 g kvapiojo moliūgo
- 100 ml aliejaus
- Druskos pagal skonį
- 70 g saulėgrąžų sėklų
- 100 g konservuotų avinžirnių
- 50 g sezamų
- Česnako skiltelė
- Cinamono, malto muskato, kuminų pagal skonį
- Šaukštelis maltos rūkytos raudonos paprikos
- 20 g sojų pastos
Gaminimas. Moliūgo žievę nupjauti, minkštimą stambiai supjaustyti, apšlakstyti aliejumi, pasūdyti, suvynioti į foliją ir kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 ℃.
Sausoje keptuvėje pakepinti saulėgrąžas. Keptą moliūgą gerai išplakti elektriniu trintuvu su likusiais ingredientais iki vientisos konsistencijos. Baigiant plakti galima įpilti dar šiek tiek aliejaus, kad išeitų šilkinė tekstūra. Patiekti su skrudinta duona.
10 porcijų
100 g 292 kcal
Shutterstock nuotraukos