Greipfrutai. Nuo naudos iki pavojaus – tik žingsnis
2019-05-31 10:04Greipfrutai išvesti iš apelsinų ir didžiųjų greipfrutų XVIII a. Kartoki rūgštūs arba saldžiarūgščiai vaisiai vertinami dėl mažo kaloringumo ir maistinių medžiagų gausos. Visgi kai kurie tyrimai rodo, kad toli gražu ne visada greipfrutų valgyti sveika ir naudinga.
Naudingosios medžiagos | 100 g |
Vitaminas A | 1150 IU |
Vitaminas C | 31,2 mg |
Vitaminas E | 0,1 mg |
Niacinas | 0,2 mg |
Folio rūgštis | 0,3 mg |
Kalcis | 22 mg |
Magnis | 9 mg |
Fosforas | 18 mg |
Kalis | 135 mg |
Cinkas | 0,1 mg |
Selenas | 0,1 mg |
Subtilus skonis
9–13 cm skersmens vaisiai išsiskiria specifiniu kartumu. Jį suteikia naringinas. Dėl to nuo greipfrutų kruopščiai nulupama ne tik žievelė, bet ir skiltelių odelės. Gana populiaru vaisių valgyti ar jų sulčių gerti per pusryčius. Greipfrutuose mažai kalorijų ir daug naudingųjų medžiagų, todėl jie teigiamai veikia odą ir padeda sumažinti įvairių ligų riziką. Mokslininkų duomenimis, vaisiai veiksmingai mažina antsvorį, padeda gydant cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas, taip pat tonizuoja ir suteikia energijos.
Tyrimais įrodyta, kad greipfrutai…
- Padeda numesti svorio. „The Scripps“ klinikoje buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 91 antsvorio turintis asmuo. Eksperimentas truko 11 sav. Dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes. Pirmoji gaudavo placebo tabletę ir 200 ml obuolių sulčių, antroji – greipfrutų ekstrakto tabletę ir 200 ml obuolių sulčių, trečioji – placebo tabletę ir 230 ml greipfrutų sulčių, ketvirtoji – pusę šviežio greipfruto ir placebo tabletę. Nustatyta, kad daugiausia svorio – vidutiniškai 1,5 kg – neteko tie, kurie gaudavo šviežo greipfruto (ketvirtoji grupė). Nedaug atsiliko (atsikratė 1,4 kg)ir trečioji grupė. Mažiausiai (vos 200 g) atsikratė pirmoji grupė.
- Mažina išeminio insulto riziką. Amerikos širdies asociacijos duomenimis, moterims, valgančioms greipfrutų, net 19 % sumažėja išeminio insulto rizika.
- Palaiko širdies sveikatą.2006 m. tyrimas parodė, kad švieži raudoni greipfrutai mažina trigliceridų koncentraciją kraujyje. Tai ypač naudinga sergantiems ateroskleroze. Be to, didelis kiekis kalio gali net iki 49 % sumažinti riziką mirti dėl išeminės širdies ligos.
- Skatina virškinti. Portalas „Medical News Today“ praneša, kad greipfrutai teikia daug ląstelienos ir vandens, todėl palaiko virškinimo trakto veiklą ir užkerta kelią viduriams užkietėti.
- Saugo nuo dehidratacijos. Greipfrutuose yra apie 91 % vandens, taigi jie papildo organizmo skysčių atsargas, gerai malšina troškulį.
- Gali didinti vėžio riziką. Žurnalas „Clinical Oncology“ 2015 m. birželį paskelbė, kad, tyrimo duomenimis, vidutiniškai per dieną suvalgant 1,6 karto daugiau greipfrutų ar apelsinų melanomos rizika išauga 36 %.
- Gali sustiprinti šalutinį vaistų poveikį.2006 m. Šiaurės Karolinos (JAV) universiteto tyrimai parodė, kad vartojant spaudimą mažinančių vaistų ir kartu geriant greipfrutų sulčių, vaistų koncentracija kraujyje padidėja 230 %, taigi galimas didesnis šalutinis poveikis. Pasak mokslininkų, vaisių sultys taip pat veikia ir kai kuriuos kitus preparatus.
- Gali apsunkinti inkstų veiklą, ypač jei šie organai ir taip nelabai sveiki. Leidinyje „Medical News Today“ tvirtinama, kad greipfrutų atsargiai valgyti turėtų tie, kurių inkstai sunkiai šalina kalį. Vaisiuose šio mineralo labai daug. Per didelė jo koncentracija gali sukelti net mirtį.
Vaisių kokteilis
100 ml apie 60 kcal
2 porcijos
Ruošti 15 min.
- Greipfrutas
- 2 kriaušės
- 300 g šaldyto mango
- Ledo kubelių pagal skonį
Greipfrutą nulupti, pašalinti odeles nuo minkštimo. Kriaušes perpjauti pusiau, išpjauti sėklalizdžius. Mangą atšildyti. Vaisius sumaišyti ir sutrinti. Patiekiant galima įmesti kelis ledo kubelius.
Jogurtinis pyragas
100 g apie 160 kcal
4 porcijos
Ruošti 1 val.
- 240 g jogurto
- 150 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 60 g sviesto
- 80 ml šviežių greipfrutų sulčių
- 2–3 šaukštai obuolių uogienės
- Šaukštas tarkuotos greipfrutų žievelės
- 180 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
Cukrų sumaišyti su kiaušiniais ir išplakti. Supilti lydytą, šiek tiek atvėsintą sviestą, jogurtą ir sultis, sudėti uogienę. Išmaišyti. Miltus persijoti ir sumaišyti su tarkuota žievele ir kepimo milteliais. Abi mases sumaišyti ir sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 50 min.
Lašiša su gaiviomis salotomis
100 g apie 250 kcal
4 porcijos
Ruošti 1 val.
Salotoms:
- Greipfrutas
- Šaukštas tarkuotos imbiero šaknies
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 130 g bolivinių balandų
- 370 ml vandens
- Šaukštas acto
- 2 šaukšteliai medaus
- Chalapos paprika
- Svogūnų laiškų
- Kalendrų
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Lašišai:
- 680 g lašišos
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Greipfrutą nulupti, nuo minkštimo pašalinti plonas odeles. Atidėti. Žievelę sumaišyti imbieru ir aliejumi. Kepti ant vidutinės ugnies apie 2 min., perkošti ir atidėti 30 min. Bolivines balandas užpilti karštu vandeniu, pasūdyti ir virti apie 15 min. Nusunkti ir palikti atvėsti. Atidėtą aliejų sumaišyti su actu, skystu medumi, prieskoniais ir pusės greipfruto sultimis. Kitą pusę greipfruto susmulkinti ir sumaišyti su balandomis, įmaišyti smulkintas paprikas, svogūnų laiškus ir kalendras. Pagardinti prieskoniais ir užpilti šlakelį aliejaus mišinio. Išmaišyti ir atidėti.
Lašišą supjaustyti nedideliais gabalėliais ir gausiai apšlakstyti aliejaus mišiniu. Sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 10 min. Patiekti su salotomis.
Gardus šerbetas
100 g apie 120 kcal
4–6 porcijos
Ruošti 5 val.
- 3 greipfrutai
- 200 g cukraus
- 60 ml kukurūzų sirupo
- 1 l vandens
Skustuku nuskusti greipfrutų žievelę, iš vaisių išspausti sultis – turėtų išeiti apie 500 ml. Žieveles sumaišyti su cukrumi, kukurūzų sirupu ir vandeniu. Pavirinti apie 2 min. Palikti šaltai, kad visiškai atvėstų. Greipfrutų sultis perkošti. Iš sirupo išgriebti žieveles. Sultis sumaišyti su sirupu. Perpilti į šaldymo indą. Šaldyti apie 5 val. Kas 30 min. išimti ir išmaišyti.
Kepti greipfrutai
100 g apie 80 kcal
4 porcijos
Ruošti 20 min.
- 4 greipfrutai
- Šaukštelis cinamono
- Šaukštelis cukraus
- 4 šaukšteliai sviesto
Greipfrutus gerai nuplauti ir perpjauti pusiau. Puselių apačią nupjauti su dalimi minkštimo taip, kad tvirtai stovėtų. Iš nupjautų dalių išspausti kiek įmanoma sulčių. Sumaišyti jas su cinamonu ir cukrumi. Greipfrutų puses sudėti į paruoštą kepimo indą. Tolygiai aplieti sulčių ir cinamono mišiniu. Galiausiai apšlakstyti lydytu sviestu. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 5 min.
Sotus ir greitas užkandis
100 g apie 125 kcal
4 porcijos
Ruošti 30 min.
- 450 g lukštentų šaldytų krevečių
- 2 greipfrutai
- Raudonasis svogūnas
- Avokadas
- 200 g salotų lapų
- 2 šaukštai žaliųjų citrinų sulčių
- 2 šaukštai žuvies padažo
- Aitrioji paprika
- Rudojo cukraus
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Krevetes užpilti vandeniu ir truputį pasūdyti. Užvirinti, sumažinti šilumą ir virti apie 5 min. Nusausinti ir atidėti. Greipfrutus nulupti, nuo minkštimo pašalinti odeles. Svogūną smulkiai supjaustyti. Avokadą nulupti, pašalinti kauliuką ir supjaustyti skiltelėmis. Salotų lapus suplėšyti, sumaišyti su svogūnais, avokadais bei krevetėmis. Aplieti sultimis, padažu, pagardinti smulkinta aitriąja paprika ir prieskoniais. Išmaišyti.