Glikemijos indekso dieta
2019-11-04 09:11Mitybos sistema grindžiama žemo ir vidutinio glikemijos indekso produktų valgymu ir aukšto indekso produktų vengimu. Siūloma valgyti daug daržovių ir vaisių, viso grūdo produktų, vengti ryžių, bananų, datulių, bulvių ir saldumynų.
Dieta padeda sureguliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, mažina širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto riziką. Be to, dailina figūrą – per savaitę galima atsikratyti 1–3 kg kūno masės! Laikantis tokios mitybos nevargina alkio pojūtis ir netrūksta energijos.
Pagrindiniai valgiaraščio principai
- Produktai skirstomi pagal glikemijos indeksą (GI). Jis rodo, kaip greitai angliavandeniai suvirškinami ir, pavirtę gliukoze, patenka į kraujotaką. Mažesnis nei 55 GI laikomas žemu, 56–69 vidutiniu, daugiau kaip 70 – aukštu.
- Žemo ir vidutinio GI produktai lėčiau virškinami, organizmas energiją iš jų pasisavina palaipsniui, todėl sotumo pojūtis išlieka ilgiau. Tai įvairios kruopos (grikiai, avižos, lęšiai), daržovės, vaisiai, pieno produktai. Aukšto GI produktų angliavandeniai skaidomi labai greitai, todėl organizmas patiria žymių cukraus ir insulino kiekio svyravimų. Aukšto GI produktai – saldumynai, balta duona, valyti ryžiai, bulvės, gaivieji gėrimai ir pan. Suvalgius tokių produktų greitai vėl išalkstama, atsiranda nenumaldomas poreikis užkandžiauti. Vėl valgoma produktų, iš kurių energijos galima gauti labai greitai, o ne palaipsniui. Taigi valgantys netinkamų produktų tarsi įsisuka į užburtą ratą. Teigiama, kad ilgainiui piknaudžiaujant aukšto GI maistu gali pasireišti darbingumo ir dėmesio koncentracijos sutrikimai, apatiškumas, jėgų stygius. Gliukozės perteklius virsta riebalais ir pradeda augti kūno masė. Didėja tikimybė susirgti diabetu, endokrininės sistemos ligomis.
- Maisto produktų GI gali skirtis priklausomai nuo paruošimo ir laikymo būdo. Tarkime, virtų bulvių GI yra žemesnis negu keptų (atitinkamai 56 ir 75), šviežių abrikosų negu džiovintų (atitinkamai 5 ir 30), šviežių apelsinų negu jų sulčių (atitinkamai 44 ir 52).
- Laikantis glikemijos indekso dietos patariama pusryčiams rinktis neskaldytų grūdų košes, raugintą duoną, kiekvieną dieną valgyti daug daržovių ir vaisių, pieno produktų. Į kiekvieną valgymą įtraukti žemo GI maisto. Reikėtų vengti (arba vartoti labai saikingai) ryžių, makaronų, bulvių, bananų, arbūzų, datulių ir kitokių aukšto GI produktų.
- Per dieną rekomenduojama suvartoti 20–35 g ląstelienos. Daug skaidulų turintys produktai lėčiau virškinami, padeda ilgiau išlaikyti sotumą, gerina virškinimo trakto veiklą, spartina toksinų šalinimą. Daug ląstelienos yra viso grūdo duonos gaminiuose, avižose, avižų, kviečių ir miežių sėlenose, kopūstuose, brokoliuose, serbentuose, avietėse, obuoliuose.
- Nepersivalgyti, rinktis mažesnes porcijas nei įprastai, skaičiuoti kalorijas.
- Išgerti užtektinai skysčių – vandens, nesaldintos arbatos. Atsisakyti alkoholinių ir saldžių gaiviųjų gėrimų.
Produktų lentelė
Produktas
(100 g) |
GI |
Vaisiai ir uogos | |
Švieži abrikosai | 15 |
Vyšnios | 22 |
Džiovinti abrikosai | 30 |
Kriaušės | 38 |
Obuoliai | 38 |
Persikai | 42 |
Apelsinai | 44 |
Mangai | 56 |
Ananasai | 66 |
Arbūzai | 72 |
Bananai | 77 |
Džiovintos datulės | 102 |
Daržovės | |
Brokoliai | 15 |
Pomidorai | 15 |
Salierai | 15 |
Agurkai | 15 |
Baklažanai | 15 |
Cukinijos | 15 |
Špinatai | 15 |
Lęšiai | 15 |
Gūžiniai kopūstai | 15 |
Saldžiosios paprikos | 15 |
Burokai | 65 |
Pupelės | 79 |
Virtos bulvės | 56 |
Skrudintos bulvės | 75 |
Pieno produktai | |
Pienas (3,5 %) | 27 |
Sojų pienas | 30 |
Kefyras (2 %) | 28 |
Grietinė (12 %) | 33 |
Natūralus jogurtas (2 %) | 25 |
Varškės sūris (13 %) | 28 |
Varškės sūris (22 %) | 29 |
Sviestas | 22 |
Grūdų produktai ir riešutai | |
Avižos | 42 |
Grikiai | 40 |
Makaronai | 65 |
Manai | 60 |
Rudieji ryžiai | 55 |
Baltieji ryžiai | 70 |
Ryžių trapučiai | 82 |
Balta duona | 71 |
Ruginė duona | 65 |
Batonas | 90 |
Sūdyti žemės riešutai | 14 |
Migdolai | 30 |
Moliūgų sėklos | 25 |
Saldumynai | |
Agavų sirupas | 11 |
Medus | 68 |
Raguolis | 67 |
Mielinė bandelė | 69 |
Riestainis | 72 |
Valgiaraščio pavyzdys
Pusryčiai
- 50 g avižinės košės, pagardintos 30 ml pieno (2 %) ir 100 g aviečių
Priešpiečiai
- Obuolys
Pietūs
- Tuno salotos (200 g tuno konservų savo sultyse, 100 g konservuotų baltųjų pupelių, svogūnas, 200 g pomidorų ir šaukštelis alyvuogių aliejaus); riekė (apie 40 g) viso grūdo ruginė duonos
Pavakariai
- Kriaušė, 30 g moliūgų sėklų
Vakarienė
- 100 g virtos vištienos krūtinėlės, 30 g grikių, po 100 g orkaitėje keptų cukinijų ir pievagrybių, sauja špinatų
Energinė vertė 1500 kcal