Grožis ir kvapai visais laikais viliojo žmogų. Buvo tik laiko klausimas, kada sumanysime paragauti uoslę kutenančių ir pasigėrėjimą akims keliančių gėlių žiedų. Smalsumas ir kūrybiškumas paskatino gėles vartoti kaip maistą, o vėliau pasitelktos ir medicinos tikslais.

 

Valgytos nuo seniausių laikųHealthy,Salad,With,Green,And,Purple,Lettuce,And,Edible,Flowers

 

Gėlės kulinariniais tikslais vartotos dar senovės Graikijoje, Romoje ir Egipte. Pirmasis valgomųjų gėlių paminėjimas fiksuotas 140 m. pr. Kr. Buvo žinoma, kad romėnai į maistą dėjo žibuoklių ir rožių, o gėlių žiedlapių dažniausiai berdavo į salotas arba valgė kaip garnyrą. Manyta, kad gėlės valo organizmą, o daugelis jų turi ir gydomųjų savybių. Pavyzdžiui, rožėse gausu antioksidantų, kurie, kaip teigiama, padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Senovės Graikijos ir Kinijos žolininkai taip pat rašė apie gėlių panaudojimą medicinoje ir kulinarijoje. Ankstyvieji inkai ir actekai įtraukė gėlių į svarbiausius ritualus. Beveik kiekviena civilizacija vertino medetkas, kurių žiedlapiai buvo patiekiami kaip maistas, taip pat naudotos ruošiamam maistui nudažyti gelsva spalva. Karalienės Viktorijos laikais į maistą dėtos gėlės sietos su rafinuotumu ir elegancija. Dažniausiai šios epochos metu gamintiems pyragams ir desertams puošti naudotos cukruotos žibuoklės ir agurklės. Monardos, kurias itin mėgsta bitės, Viktorijos epochos metu naudotos ne tik bičių įgėlimams gydyti, bet ir puikiai pakeitė juodąją arbatą, kai ši tapo nepasiekiama per Bostono arbatos vakarėlį 1773 m. Renesanso laikais pjesių žiūrovus buvo įprasta vaišinti rožėmis, vandeniu su žiedlapiais ir troškintomis raktažolėmis.

 

Įprasta džiovinti gėlių žiedlapius ir dėti juos į arbatos mišinius. Populiarios gėlės arbatai – kinrožės, rožės, jazminai ir monardos. Kinijoje ir Japonijoje chrizantemų žiedlapiai dažnai maišomi į sriubą ar arbatą. Sakuros, t. y. japoniški vyšnių žiedai, taip pat neįtikėtinai populiarūs japonų virtuvėje. Jais gardinama sakė ir puošiamas yokan – tradicinis želė desertas. Knipofijos dažnai pasitelkiamos Indijos virtuvėje, jų žiedelių paprastai deda į salotas, verda su bulvėmis ir troškina su žuvų galvomis. Bananų žiedų taip pat randama Pietų Indijos virtuvėje, populiarus patiekalas yra baltymų gausus Adai-Vazhaipoo. Indų virtuvėje valgomosios gėlės pasirenkamos ne tik dėl skonio ir grožio, bet ir dėl naudos sveikatai.

 

Nauda sveikatai

 

Levandos. Žiedai turi malonų citrusinių vaisių skonį. Jų galima dėti į kepinius, arbatas, šerbetus ir kt. Levandų aliejus palengvina nerimo simptomus, gerina miegą. Nors jų žiedų vartojimo nauda minimali, tyrimai rodo, kad levandų arbata slopina depresiją ir nerimą. Žiedai taip pat vartojami siekiant palengvinti virškinimo sutrikimus, tokius kaip pykinimas.

 

Medetkos. Pasižyminti uždegimus slopinančiomis savybėmis ir galingais flavonoidais. Tyrimai rodo, kad medetkose esantys antioksidantai saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų ir turi uždegimus mažinančių junginių, tokių kaip citokinai ir linolo rūgštis. Žiedų komponentai turi antiseptinių savybių, tad galima vartoti kaip natūralų antibiotiką.

 

Kinrožės. Įprastai iš jų gaminama arbata. 2018 m. atlikta augalų terapinio naudojimo apžvalga rodo, kad kinrožės pasitelkiamos norint kontroliuoti kraujospūdį ir cholesterolį. Taip pat veikia kaip antioksidantas dėl gėlėje aptinkamų antocianinų ir polisacharidų.

 

Pankoliai. Visas pankolio augalas valgomas, įskaitant jo plunksninius lapus ir žiedynus. Tai į salierą panaši žieminė daržovė, pasižyminti išskirtiniu saldymedžio skoniu. Kaip ir daugelyje valgomųjų augalų, jame gausu antioksidantų, kurie mažina laisvųjų radikalų žalą ir ankstyvą senėjimą. Be to, gerina virškinimą.

 

Kiaulpienės. Jose gausu naudingų medžiagų. Žieduose ir žaliose augalo dalyse yra daug vitamino A, kuris gerina akių, imuniteto ir odos sveikatą. Kiaulpienių žalumynai ir žiedai dažnai naudojami arbatai ruošti arba dedami į padažus, salotas, makaronų patiekalus ir kt.

 

Ramunėlės. Daug amžių vartotos kaip vaistinis augalas, skatinantis ilgaamžiškumą. Iš jų ruošiama arbata mažina uždegimą, stresą, gerina miegą, lengvina menstruacijų skausmą.

 

Chrizantemos. Liaudies medicinoje vartojamos galvos skausmui, nemigai ir kaulų sutrikimams gydyti. Jose daug antocianinų, galingų antioksidantų, kurie slopina uždegimų procesus. Kinų medicinoje chrizantemos žinomos dėl raminamųjų, atpalaiduojamųjų savybių. Pasitelkiamos detoksikacijai skatinti ir energijos lygiui didinti.

 

Nasturtės. Šimtmečius naudojamos Pietų Afrikos tradicinėje medicinoje. Kiekviena augalo dalis valgoma, nes turi vitaminų C, A ir antioksidantų, tokių kaip liuteinas. Vartojamos siekiant pagerinti akių ir odos sveikatą, kovojant su laisvųjų radikalų daroma žala. Nasturčių ekstraktai vertinami dėl antibakterinio poveikio ir pasižymi natūraliomis antibiotinėmis savybėmis. Žiedai naudojami pesto gamybai arba dedami į salotas, suteikiant švelnų pipirų skonį.

 

Šalavijų žiedai. Dažniausiai iš jų ruošiama arbata. Liaudies medicinoje šalavijai vartojami sergant podagra, opalige, uždegimais, viduriuojant. Tyrimai rodo, kad jie mažina rėmens skausmą ir netgi gerina pažinimo gebėjimus.

 

Žibuoklės. Jose gausu vitaminų C ir A. Pasitelkiamos arbatoms ir sirupams gaminti, dedamos į kepinius, naudojamos kaip sriubų ir salotų garnyras. Tyrimai rodo, kad žibuoklėse esantys ciklotidai turi priešgrybelinių savybių.

 

Mairūnai. Šimtmečius naudoti arbatai gaminti. Augalo žiedai ir lapai pagerina virškinimą stimuliuodami seilių liaukas. Mairūnų arbata – natūralus vaistas nuo vidurių užkietėjimo, viduriavimo, mėšlungio ir dujų kaupimosi. Tyrimai rodo, kad šiame augale esantys antioksidantai slopina uždegimus, pasižymi gastroprotekciniu poveikiu.

 

Gėlių salotos

 

2 porcijos

100 g 45 kcal

Ruošti 10 min.

 
  •  150 g braškių
  •  150 g sultenių
  •  15 g pekaninių karijų
  •  20 našlaičių žiedų

Gaminimas. Sultenes nuplauti ir nusausinti, braškes perpjauti per pusę, riešutus susmulkinti. Viską sumaišyti ir papuošti našlaičių žiedais.

 

Fresh,Green,Salad,With,Strawberries,And,Edible,Flowers,In,A

 

Lašišų tartaras

 

4 porcijos

100 g 185 kcal

Ruošti 15 min.

 
  •  400 g lašišų filė
  •  100 g rūkytų lašišų
  •  Česnako skiltelė
  •  3 askaloniniai česnakai
  •  Šaukštas citrinos sulčių
  •  5 lašai Vorčesterio padažo
  •  5 g ridikėlių daigų
  •  5 g saulėgrąžų daigų
  •  4 griežinėliai citrinos
  •  4 petunijų žiedai
  •  Pusė šaukštelio druskos
  •  Pusė šaukštelio maltų pipirų

Gaminimas. Žuvį supjaustyti kuo plonesnėmis juostelėmis. Į dubenį suberti smulkintus česnakus, lašišą, apšlakstyti citrinos sultis, Vorčesterio padažu, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Keturis nedidelius kepimo indelius iškloti maistine plėvele. Padalinti tartaro mišinį ir lengvai prispausti, kad viršus būtų lygus. Apversti indelius į lėkštes. Kiekvieną papuošti ridikėlių ir saulėgrąžų daigais, citrinos griežinėliu ir petunijos žiedu.

 

A,Close-up,Of,A,Chopped,Salmon,Tartare,On,A,Black

   

Autorius Monika Budnikienė