Gardžiausi desertai su mėlynėmis
2023-08-30 10:31Mėlynės – viena geriausių vasaros gamtos dovanų. Ne tik gardžios, bet ir labai naudingos sveikatai. Šios uogos, be abejonės, yra tikros desertų karalienės!
Jogurtiniai keksiukai
12 vnt.
100 g 487 kcal
Ruošti 45 min.
- 240 ml natūralaus jogurto
- Kiaušinis
- 60 ml saulėgrąžų aliejaus
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 260 g miltų
- 100 g cukraus
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 100 g šviežių mėlynių
GAMINIMAS. Jogurtą išplakti kartu su kiaušiniu, aliejumi, vanilės ekstraktu. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Į dubenį su miltų mišiniu supilti jogurto plakinį, išmaišyti. Atsargiai įmaišyti mėlynes. Tešlą supilstyti į keksiukų formeles. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Patiekti atvėsintus.
Trupininis pyragas
10 porcijų
100 g 421 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 200 g cukraus
- 420 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Vienos citrinos tarkuota žievelė
- 220 g šalto sviesto
- Kiaušinis
MĖLYNIŲ PERTEPIMUI:
- 4 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 100 g cukraus
- 4 šaukšteliai krakmolo
- 1 l šviežių mėlynių
GAMINIMAS. Cukrų sumaišyti su miltais, kepimo milteliais, druska ir citrinos žievele. Sudėti stambiai tarkuotą sviestą, įmušti kiaušinį. Maišyti, kol susidarys trupiniai. Pertepimui citrinos sultis sumaišyti su cukrumi, krakmolu ir mėlynėmis. Lengvai paplakti, kad mėlynės šiek tiek susitrintų. Pusę tešlos trupinių suberti į kepimo popieriumi išklotą pyrago formą. Ant viršaus paskleisti mėlynių masę, ant jos užberti likusius trupinius. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Kai atvės, supjaustyti porcijos dydžio gabalėliais.
Grietininiai mėlynių ledai
4 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 450 g 30 % grietinės
- 400 g saldinto sutirštinto pieno
- 2 saujos šviežių mėlynių
- 15 g vanilinio cukraus
GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Supilti į uždaromą indelį ir valandai dėti į šaldiklį. Išimti, permaišyti ir vėl šaldyti. Tą patį pakartoti dar sykį. Prieš patiekiant 10 min. palaikyti kambario temperatūroje.
Mėlynių skonio glaistyti varškės sūreliai
6 porcijos
100 g 365 kcal
Ruošti 3 val.
VARŠKĖS MASEI:
- 250 g pusriebės varškės
- 30 g miltelinio cukraus
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 20 g minkšto sviesto
- 3 šaukštai grietinėlės
- 100 g šviežių mėlynių
GLAJUI:
- 30 g sviesto
- 100 g juodojo šokolado
GAMINIMAS. Visus varškės masei skirtus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės. Neturi likti gumulėlių. Gautą masę sudėti į silikonines formeles arba sūrelius formuoti rankomis ir išdėlioti ant maistine plėvele dengtos lentelės ar lėkštės. Stengtis, kad jų paviršius būtų kuo lygesnis. 2 val. dėti į šaldiklį, kad sustingtų.
Šokoladą išlydyti su sviestu ir tolygiai aplieti sūrelius (lengviausia panardinti šokolade). Dar valandai dėti į šaldytuvą, kad glajus sukietėtų.
Mėlynių saldainiai
12 porcijų
100 g 324 kcal
Ruošti 2 val.
- 1 kg šviežių mėlynių
- 500 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 2 šaukštai kokosų drožlių
GAMINIMAS. Uogas lengvai pertrinti šakute, kad išsiskirtų sulčių. Kaitinti ant nedidelės kaitros, kol sultys užvirs. Uogas pertrinti per sietelį, pašalinant odeles. Grąžinti į puodą, užberti paprastu bei vaniliniu cukrumi ir kaitinti, kol šis ištirps.
Kai uogų tyrė truputį pravės, įmaišyti kokosų drožles ir paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Džiovinti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 60 °C, šiek tiek pravėrus dureles. Ant paviršiaus turi susiformuoti sausa plutelė. Pravėsus supjaustyti juostelėmis ir susukti. Galima valgyti, kai saldainiai visiškai atvės ir sutvirtės.
Autorius Jūratė Survilė