Troškinys – ne tik šaltymečio valgis. Atšilus orams šis maistingas patiekalas su daržovėmis suteiks jėgų džiaugtis pirmomis pavasario savaitėmis. Šįkart dėmesio centre – troškiniai be mėsos!

 

  • Angliškai troškinys vadinamas žodžiu stew. Daugeliui kyla klausimas – kuo troškinys skiriasi nuo paprastos sriubos? Nors riba tarp šių patiekalų nėra ryški, oficialiai sutarta, kad sriuba – pirmas patiekalas, o troškinys dažniausiai pakeičia pagrindinį maistą.
  • Animacinis filmas „Ratatouille“ („La Troškinys“), kuris didžiuosiuose ekranuose pasirodė 2007-aisiais, išgarsino prancūzišką daržovių troškinį. Apie patiekalą, kilusį iš Nicos regiono, sužinojo visas pasaulis, o pats filmas kūrėjams pelnė milijonus ir „Geriausio debiuto“ apdovanojimą.

 

troskiniai (5)

Bulvių ir baklažanų

 

100 g apie 55 kcal

3 žmonėms

Paruošimo laikas apie 50 min.

 

  • 4 bulvės
  • 2 baklažanai
  • Svogūnas
  • Morka
  • Raudonoji paprika
  • 2 skiltelės česnako
  • 400 ml vandens
  • 100 g špinatų
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti ir virti sūdytame vandenyje apie 15 min. Tuomet susmulkinti. Svogūną, morką, papriką susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tuomet sudėti trintas česnako skilteles, bulves, smulkintus baklažanus, supilti vandenį ir uždengus troškinti apie 10 min. Tada sudėti špinatus, pagardinti prieskoniais ir troškinti dar apie 10 min. Patiekti šiltą.

 

troskiniai (2)

Sotusis grybų

 

100 g apie 42 kcal

3 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 500 g pievagrybių
  • 2 svogūnai
  • 300 ml daržovių sultinio
  • 5 šaukštai grietinės
  • 50 g svogūnų laiškų
  • Sviesto kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Pievagrybius, svogūnus susmulkinti, pagardinti prieskoniais ir kepti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tuomet supilti daržovių sultinį, sudėti grietinę ir uždengus troškinti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tada sudėti smulkintus svogūnų laiškus ir troškinti dar apie 2 min. Galima patiekti papuošus smulkintais žalumynais.

 

troskiniai (8)

Lengvas brokolinių kopūstų

 

100 g apie 35 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 25 min.

 

  • 2  brokoliniai kopūstai
  • 1 l  daržovių sultinio
  • 150 ml grietinėlės
  • 0,5 šaukštelio bazilikų
  • 0,5 šaukštelio pankolių sėklų
  • 1/3 šaukštelio čiobrelių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kopūstus išskirstyti žiedynais, sumaišyti su sultiniu ir virti ant silpnos ugnies apie 8 min. Tuomet sumaišyti su likusiais ingredientais, pagardinti prieskoniais ir troškinti ant silpnos ugnies apie 8 min.  Patiekti šiltą.

 

troskiniai (3)

Aštrusis lęšių

 

100 g apie 138 kcal

3 žmonėms

Paruošimo laikas apie 50 min.

 

  • 300 g raudonųjų lęšių
  • Svogūnas
  • 500 ml daržovių sultinio
  • Šaukštas pomidorų pastos
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1/3 šaukštelio imbiero miltelių
  • 50 g petražolių
  • Žalumynų papuošti
  • Sviesto kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Lęšius virti sūdytame vandenyje apie 20 min. Svogūną susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tuomet sudėti lęšius, supilti sultinį ir troškinti ant silpnos ugnies apie 10 min. Tada sudėti pomidorų pastą, trintas česnako skilteles, suberti cukrų, sudėti likusius ingredientus, pagardinti prieskoniais ir uždengus troškinti dar apie 10 min. Patiekti papuoštus smulkintais žalumynais.

 

troskiniai (7)

Kukurūzų ir sūrio

 

100 g apie 148 kcal

3 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 400 g konservuotų kukurūzų
  • 200 ml grietinėlės
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai sviesto
  • 200 ml pieno
  • 2 šaukštai miltų
  • 150 g parmezano
  • Žalumynų papuošti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kukurūzus sumaišyti su grietinėle, cukrumi, sviestu ir troškinti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tuomet supilti pieną, suberti miltus, pagardinti prieskoniais ir nuolatos maišant troškinti dar apie 5 min. Patiekti apibarsčius tarkuotu sūriu ir papuošus smulkintais žalumynais.

 

troskiniai (6)

Paprikų ir pomidorų

 

100 g apie 92 kcal

3 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 

  • Raudona saldžioji paprika
  • Geltona saldžioji paprika
  • 4 pomidorai
  • 4 bulvės
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 4 šaukštai grietinės
  • 2 šaukšteliai krapų
  • 0,5 šaukštelio česnakinės druskos
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti ir virti sūdytame vandenyje apie 20 min. Tuomet susmulkinti, sumaišyti su smulkintomis paprikomis, pomidorais ir aliejumi. Viską sudėti į kepimo indą, išteptą aliejumi, ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki  180 ˚C temperatūros. Tada apšlakstyti grietine, apibarstyti krapais, druskas, pagardinti pipirais, išmaišyti  ir kepti dar apie 5 min. Patiekti šiltą.

 

troskiniai (1)

Panyro ir morkų

 

100 g apie 152 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 500 g panyro
  • 2 morkos
  • Cukinija
  • 3 pomidorai
  • 100 g grietinės
  • Šaukštelis ciberžolės miltelių
  • 0,5 šaukštelio ferulos miltelių
  • Žalumynų papuošti
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Morkas nuskusti, susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies apie 4 min., kol suminkštės. Tuomet sudėti smulkintas cukinijas, pomidorus ir nuolatos maišant kepti dar apie 3 min. Tada sudėti smulkintą sūrį ir kepti dar apie 5 min. Paskui sudėti likusius ingredientus, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir uždengus troškinti ant silpnos ugnies apie 10 min. Patiekti papuošus smulkintais žalumynais.

 

troskiniai (4)

Pikantiškas žiedinių kopūstų

 

100 g apie 68 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 35 min.

 

  • Žiedinis kopūstas
  • 5 bulvės
  • 200 ml graikiško jogurto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Skiltelė česnako
  • Pusė Chalapos paprikos, žalumynų papuošti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti, susmulkinti ir virti sūdytame vandenyje apie 10 min. Tuomet sudėti žiedynais išskirstytą kopūstą ir virti ant silpnos ugnies dar apie 10 min. Tada nukošti, sumaišyti su jogurtu, aliejumi, trinta česnako skiltele, pagardinti prieskoniais ir uždengus troškinti ant silpnos ugnies apie 5 min. Patiekti papuošus smulkintomis paprikomis ir žalumynais.

 

Spausdinti