Gardus ir sveikas užkandis – javainių batonėliai
2023-04-19 10:31Javainių batonėliai – ne tik gardus, bet ir sveikatai naudingas užkandis. Juos paprasta ir greita pagaminti, o naudoti galima įvairiausius ingredientus. Perpratus gamybos technologiją, lengva kurti savo receptus.
Figų sų anakardžiais ir spanguolėmis
20 porcijų
100 g 272 kcal
Ruošti 2,5 val.
- Pusė šaukštelio cinamono
- Šaukštas kokosų aliejaus
- 100 g kokosų drožlių
- 130 g džiovintų spanguolių
- 275 g džiovintų figų
- 2 šaukštai medaus
- Pusė šaukštelio druskos
- 150 g anakardžių
GAMINIMAS. Visus ingredientus, išskyrus anakardžius, sutrinti elektriniu trintuvu iki rupios vientisos masės. Suberti riešutus ir viską dar šiek tiek permalti, bet nestipriai, kad anakardžiai būtų sukapoti gabalėliais. Paruoštą masę tolygiai paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Užkloti kepimo popieriumi ir stipriai paslėgti. Dėti į šaldytuvą 2 val. Supjaustyti porcijos dydžio gabalėliais.
Klasikiniai avižiniai
12 porcijų
100 g 364 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 230 g avižinių dribsnių
- 80 g migdolų
- 115 g medaus
- 55 g sviesto
- 50 g rudojo cukraus
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- 60 g razinų
GAMINIMAS. Dribsnius ir smulkintus migdolus 10 min. skrudinti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Medų, sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą ir druską lėtai kaitinti puode, kol sviestas išsilydys, o cukrus visiškai ištirps. Suberti skrudintus dribsnius su migdolais, gerai išmaišyti ir palikti 5 min. pravėsti. Suberti razinas ir dar kartą išmaišyti. Masę tolygiai paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Užkloti kepimo popieriumi ir stipriai paslėgti. Dėti į šaldytuvą 2 val. Supjaustyti porcijos dydžio batonėliais.
Traškūs kakaviniai
8 porcijos
100 g 321 kcal
Ruošti 1 val.
- 250 g avižinių dribsnių
- 80 g lazdynų riešutų
- 40 g razinų
- 40 g spanguolių
- 25 g nesaldintos kakavos miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 180 g nesaldžios obuolių tyrės
- 80 ml klevų sirupo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Dribsnius ir šiek tiek smulkintus riešutus 10 min. skrudinti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Išėmus palikti 5 min. atvėsti. Suberti razinas, spanguoles, kakavą, druską. Išmaišyti. Kitame dubenyje sumaišyti obuolių tyrę, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą. Mišinį pilti ant sausų ingredientų ir viską gerai išmaišyti. Masę tolygiai paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Išėmus 10 min. palikti atvėsti. Supjaustyti porcijos dydžio gabalėliais.
Datulių su riešutais
12 porcijų
100 g 247 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 350 g džiovintų datulių be kauliukų
- 100 g džiovintų abrikosų
- 70 g migdolų
- 40 g moliūgų sėklų
- 3 šaukštai kokosų aliejaus
- 2 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
GAMINIMAS. Datules ir abrikosus elektriniu trintuvu sutrinti iki tyrės. Suberti migdolus ir moliūgų sėklas. Viską dar kartą permalti – riešutus ir sėklas susmulkinti iki mažyčių gabalėlių. Supilti išlydytą kokosų aliejų, suberti kakavą ir gerai išmaišyti. Masę tolygiai paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Užkloti kepimo popieriumi ir stipriai paslėgti. Dėti į šaldytuvą bent 1 val. Supjaustyti porcijos dydžio batonėliais.
Glaistyti šokoladu
13 porcijų
100 g 369 kcal
Ruošti 2 val.
JAVAINIAMS:
- 80 g migdolų
- 80 g graikinių riešutų
- 180 g avižinių dribsnių
- 20 g maltų sėmenų
- Šaukštas ispaninių šalavijų sėklų
- 25 g kokosų drožlių
- 40 g medaus
- 25 g kokosų aliejaus
- Pusė šaukštelio cinamono
- Šaukštas migdolų sviesto
GLAISTUI:
- Pusė šaukšto kokosų aliejaus
- 200 g juodojo šokolado
- 50 g graikinių riešutų
GAMINIMAS. Pusę riešutų ir dribsnių elektriniu trintuvu sumalti iki rupių trupinių. Sumaišyti su likusiais skaldytais riešutais, dribsniais, sėmenimis, sėklomis bei kokosų drožlėmis. Medų, kokosų aliejų, cinamoną ir migdolų sviestą lėtai kaitinti, kol išsilydys į vientisą padažą. Užpilti ant sausų ingredientų, išmaišyti. Masę tolygiai paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Išėmus leisti visiškai atvėsti.
Glaistui kokosų aliejų ir šokoladą išlydyti garų vonelėje. Gautu mišiniu aplieti atvėsusią javainių masę. Apibarstyti smulkintais riešutais. Dėti į šaldytuvą 1 val. Supjaustyti porcijos dydžio batonėliais.
Autorius Jūratė Survilė