Gardūs balandėliai
2021-05-04 08:10Garuojantys balandėliai – vienas mėgstamiausių ir sočiausių patiekalų. Dažniausiai jie gaminami iš baltagūžių kopūstų, maltos mėsos ir virtų ryžių. Tačiau tai toli gražu ne vienintelis variantas. Metas paskanauti!
Tradiciniai balandėliai
- Baltagūžis kopūstas
- 100 ml grietinės
- 3 šaukštai miltų
- 2 šaukštai pomidorų padažo
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Įdarui:
- 500 g maltos kiaulienos
- 120 g ryžių
- Svogūnas
- Prieskonių pagal skonį
Gaminimas
Ryžius išvirti, bet nepervirti. Sumaišyti su mėsa, smulkintu svogūnu ir pagardinti prieskoniais.
Kopūstą dėti į verdantį sūdytą vandenį. Kai suminkštės, po vieną nuimti lapus. Ant kiekvieno dėti įdaro, užlenkti kraštelius ir susukti balandėlius. Apvolioti miltais ir trumpai apkepti. Sudėti į puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų, supilti pomidorų padažą ir troškinti apie 40 min. Sudėti grietinę ir dar kelias minutes patroškinti.
6 porcijos
100 g 175 kcal
Ruošti 1,5 val.
Tinginių balandėliai
- Baltagūžis kopūstas
- 2 morkos
- Raudona paprika
- Keli vyšniniai pomidorai
- Poras
- Svogūnas
- 500 g maltos mėsos
- Kiaušinis
- 2 skiltelės česnako
- 100 g ilgagrūdžių ryžių
- Šaukštelis džiovintų čiobrelių
- Šaukštas pomidorų pastos
- Sviesto kepti
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kvapiųjų pipirų, krapų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Ryžius išvirti, bet nepervirti. Smulkintą svogūną kepinti, kol įgaus auksinį atspalvį. Virtus ryžius sumaišyti su mėsa, keptu svogūnu, išspaustu česnaku, kiaušiniu, čiobreliais, pagardinti prieskoniais. Iš šios masės suformuoti 14–16 kukuliukų. Juos sudėti į riebalais pateptą kepimo indą.
Kopūstą ir baltąją poro dalį supjaustyti. Morkas nuskusti ir sutarkuoti. Papriką išvalyti ir susmulkinti. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti ir supjaustyti. Ištirpinti sviestą, kelias minutes kepinti porą ir pusę morkų. Sudėti pjaustytą kopūstą, likusias morkas, papriką, užpilti vandeniu, kad apsemtų, įberti kvapiųjų pipirų, pasūdyti ir troškinti apie 10 min., kol kopūsto masė šiek tiek sukris. Ant viršaus sudėti mėsos kukuliukus. Į tarpus suberti smulkintus pomidorus. Uždengti ir troškinti ant mažos kaitros apie 20 min. Baigiant troškinti sudėti pomidorų pastą, užberti smulkintų krapų, nukelti ir palikti dar kelias minutes pastovėti.
6 porcijos
100 g 179 kcal
Ruošti 1 val.
Su džiovintais grybais
- Pusė kopūsto
- 70 g ryžių
- 40 g džiovintų grybų
- Svogūnas
- Aliejaus kepti
- 300 ml daržovių sultinio
- Šaukštas miltų
- Morka
- 100 g petražolių šaknies
- 100 ml pomidorų padažo
- 25 g petražolių
Gaminimas
Kopūstą dėti į verdantį vandenį. Virti apie 3 min., nukošti, atsargiai nuimti lapus ir truputį pamušti. Grybus užpilti vandeniu, mirkyti apie 15 min., nuplauti. Vėl užpilti 300 ml vandens ir palikti apie 4 val. brinkti. Tame pačiame vandenyje išvirti ir nukošti. Virti ryžius, kol bus pusiau išvirę. Smulkintus grybus ir pusę pjaustyto svogūno pakepinti. Sumaišyti su virtais ryžiais. Ant kopūstlapio dėti gauto įdaro ir suvynioti. Paruoštus balandėlius aplieti pomidorų padažu ir troškinti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃. Likusią pusę svogūno pakepinti su tarkuota morka, smulkinta petražolių šaknimi, miltais, pomidorų padažu. Atskiesti sultiniu ir virti apie 10 min. Balandėlius patiekti apliejus gautu padažu.
6 porcijos
100 g 85 kcal
Ruošti 5 val.
Su grikiais ir pievagrybiais
- Pusė kopūsto
- 90 g grikių
- 300 g pievagrybių
- 2 svogūnai
- 2 morkos
- Šaukštas miltų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Grikius nuplauti ir išvirti sūdytame vandenyje. Grybus nuplauti, išvirti ir supjaustyti, nuoviro neišpilti. Vieną smulkintą svogūną pakepinti su grybais. Sumaišyti su grikiais. Kopūstą virti 5 min. sūdytame vandenyje ir palikti atvėsti. Nupjauti sustorėjimus. Ant lapo dėti 1–2 šaukštus grikių įdaro ir suvynioti. Morkas stambiai sutarkuoti ir pakepinti su likusiu svogūnu. Balandėlius apkepti, dėti į puodą, sudėti morkas su svogūnais, užpilti grybų nuoviru ir troškinti apie 40 min. Likus minutei įmaišyti su vandeniu sumaišytų miltų.
5 porcijos
100 g 196 kcal
Ruošti 1,5 val.
Garbanoti su kumpiu
- 10 garbanotojo kopūsto lapų
- 2 pomidorai
- 300 g virto kumpio
- 200 g apvaliagrūdžių ryžių
- 2 kiaušiniai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Ryžius išvirti, bet nepervirti. Kopūsto lapus apvirti sūdytame vandenyje, kad suminkštėtų. Atvėsinti. Sukietėjimus išpjauti. Kumpį smulkiai supjaustyti, kiaušinius išplakti su druska ir pipirais. Virtus ryžius sumaišyti su kiaušinių plakiniu, kumpiu. Ant kiekvieno kopūstlapio dėti įdaro, užlankstyti kraštelius ir susukti. Paruoštus balandėlius apkepti, įpilti 300 ml vandens ir troškinti apie 30 min. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti, supjaustyti ir baigiant troškinti sudėti.
5 porcijos
100 g 180 kcal
Ruošti 1,5 val.
Su varške ir sūriu
- Kopūstas
- 2 pomidorai
- Sviesto kepti
- 3 šaukštai miltų
- 4 šaukštai grietinės
Įdarui:
- 400 g varškės
- 150 g fermentinio sūrio
- 100 g ryžių
- 25 g krapų
- 4 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Ryžius išvirti, bet nepervirti. Atvėsinti ir sumaišyti su tarkuotu sūriu, varške, smulkintu česnaku, krapais, pagardinti prieskoniais.
Kopūstą dėti į verdantį sūdytą vandenį ir, kai suminkštės, po vieną nuimti lapus. Ant kiekvieno dėti įdaro, užlenkti kraštelius ir susukti. Balandėlius apkepti, sudėti smulkintus pomidorus, grietinę, užpilti vandeniu ir troškinti apie 30 min.
8 porcijos
100 g 190 kcal
Ruošti 1,5 val.