Kas gali būti geriau karštomis dienomis nei dubuo gaivinančio, gardaus ir maistingo patiekalo? Lietuvoje be jokių klausimų populiariausi šaltibarščiai, bet metas išbandyti ir kitų gardžių šaltų sriubų!

 

Jogurtinė su ridikėliais

 

4 porcijos

100 ml 116 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  •  400 g natūralaus jogurto
  •  500 ml pasukų
  •  2 skiltelės česnako
  •  Avokadas
  •  Trumpavaisis agurkas
  •  4 stambūs ridikėliai
  •  Šakelė šviežių krapų
  •  Kelios šakelės šviežių petražolių
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Jogurtą, pasukas, česnaką, smulkintą avokadą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sudėti smulkiai pjaustytą agurką, ridikėlius, smulkintus žalumynus, pagardinti prieskoniais. Išmaišyti ir bent 1 val. palaikyti šaldytuve.

 

Cold,Vegetable,Soup,Okroshka,On,A,White,Background.,Top,View,

 

Tradicinis gaspačas

 

4 porcijos

100 ml 136 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  •  600 g pomidorų
  •  6 riekelės prancūziško batono
  •  2 paprikos
  •  Agurkas
  •  Mėlynasis svogūnas
  •  2 skiltelės česnako
  •  6 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  2 šaukštai raudonojo vyno acto
  •  Šaukštelis cukraus
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  Baltos duonos skrebučių patiekti
  •  Šviežių bazilikų puošti

GAMINIMAS. Pomidorus nuplikyti karštu vandeniu ir nulupti. Nuo batono nupjauti plutelę. Minkštimą kartu su pomidorais bei likusiomis daržovėmis (šiek tiek pasilikti) sutrinti elektriniu trintuvu iki norimos konsistencijos. Įmaišyti aliejų, actą, pagardinti cukrumi, druska, pipirais. Bent 1 val. palaikyti šaldytuve. Patiekti papuošus smulkiai pjaustytomis likusiomis daržovėmis su skrudintu batonu.

 

Bowl,With,Tasty,Gazpacho,On,Wooden,Background

 

Bulgariška agurkų

 

5 porcijos

100 ml 147 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  •  500 g agurkų
  •  3 skiltelės česnako
  •  2 šaukštai smulkintų šviežių krapų
  •  Sauja graikinių riešutų
  •  Druskos pagal skonį
  •  2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  500 g natūralaus jogurto

GAMINIMAS. Agurkus supjaustyti labai mažais kubeliais ir suberti į dubenį. Sudėti trintą česnaką, krapus, smulkiai kapotus riešutus. Pasūdyti, supilti aliejų ir išmaišyti. Jogurtą perplakti, kad truputį suskystėtų, ir įmaišyti į agurkų masę. Jeigu sriuba per tiršta, įpilti truputį šalto virinto vandens. Bent 1 val. palaikyti šaldytuve.

 

Tarator,,Bulgarian,Sour,Milk,Soup,In,An,Orange,Bowl

 

Saldi uogų

 

4 porcijos

100 ml 189 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  •  1 kg mėgstamų uogų (be kauliukų)
  •  1 l vandens
  •  200 g cukraus
  •  Žiupsnelis cinamono
  •  Druskos pagal skonį
  •  60 g kukurūzų krakmolo
  •  2 kiaušinių baltymai

GAMINIMAS. Uogas nuplauti (truputį pasilikti) ir užpilti vandeniu. Įmaišyti 150 g cukraus, cinamoną, pasūdyti ir užvirinti. Užvirus sumažinti kaitrą ir virti dar 5 min.

 

Krakmolą sumaišyti su nedideliu kiekiu šalto vandens ir maišant supilti į sriubą. Palaukti, kol užvirs ir palikti atvėsti. Atvėsus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės ir bent 30 min. dėti į šaldytuvą.

 

Baltymus išplakti su likusiu cukrumi iki standžių putų. Jas šaukštu sudėti į verdantį vandenį ir 3–4 min. pavirti. Perplakti ir prieš patiekiant įmaišyti į sriubą. Papuošti likusiomis uogomis.

 

Sour,Cherry,Soup,In,A,White,Bowl,Close-up.,Hungarian,Cold

 

Avokadų ir agurkų

 

4 porcijos

100 ml 133 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  •  2 gerai sunokę avokadai
  •  2 trumpavaisiai agurkai
  •  500 ml kefyro
  •  Saujelė smulkintų šviežių krapų ir petražolių
  •  Sauja smulkintų svogūnų laiškų
  •  3 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Agurkus ir avokadus nulupti bei su kitais ingredientais sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Prieš patiekiant bent 1 val. palaikyti šaldytuve. Galima papuošti žalumynais.

 

Bowl,With,Green,Gazpacho,,Avocado,And,Parsley,On,Light,Background

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė