Gaiva dubenėlyje – vasariškų sriubų asorti
2025-07-17 09:06Kai saulė kepina, o apetitas slepiasi pavėsyje, karštos sriubos traukiasi – atkeliauja gaiviosios giminaitės. Šaltibarščiai jau seniai tapo vasaros klasika. Tačiau pasaulis kupinas dar neatrastų gaivinančių sriubų: šaltų, vaisinių, gausių žolelių ar net gurmaniškai egzotiškų. Leiskimės į kelionę, kai sriubos ne tik atgaivina, bet ir pradžiugina skonio receptorius.
Špinatų su grietinėle
4 porcijos
100 ml 65 kcal
Ruošti 1,5 val.
- Svogūnas
- Skiltelė česnako
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 300 g šviežių špinatų
- 400 ml daržovių sultinio
- 100 ml riebios grietinėlės + patiekti
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Svogūną ir česnaką susmulkinti, trumpai pakepinti aliejuje, kol suminkštės. Sudėti nuplautus špinatus ir kaitinti kelias minutes, kol apvys. Supilti sultinį ir virti dar 3 min. Viską sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės, įmaišyti grietinėlę, citrinos sultis, pagardinti prieskoniais. Atvėsinti kambario temperatūroje, tada bent valandą laikyti šaldytuve. Patiekti šaltą, papildomai pagardinti grietinėle, papuošti špinatų lapais.
„Okroška“
4 porcijos
100 ml 60 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 3 virti kiaušiniai
- 200 g virtos mėsos (vištiena, jautiena, liežuvis)
- 3 vidutinės virtos bulvės
- 3 švieži trumpavaisiai agurkai
- 6 ridikėliai
- Saujelė svogūnų laiškų
- Saujelė šviežių krapų ir petražolių
- 1 l kefyro
- 200 ml vandens
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Bulves, kiaušinius, mėsą, agurkus ir ridikėlius supjaustyti kubeliais. Susmulkinti svogūnų laiškus ir žalumynus. Viską sumaišyti, pasūdyti ir užpilti kefyru. Praskiesti šaltu vandeniu iki norimos konsistencijos ir išmaišyti. Laikyti šaldytuve 1 val., kad skoniai susijungtų.
Agurkų gaspačas stiklinėse
4 porcijos
100 ml 45 kcal
Ruošti 45 min.
- 3 dideli agurkai
- Saliero stiebas
- Pusė žalios saldžiosios paprikos
- Skiltelė česnako
- 2 šaukštai natūralaus jogurto
- Šaukštas citrinos sulčių
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Po ketvirtį geltonos ir raudonos saldžiosios paprikos
- Šviežių petražolių papuošti
GAMINIMAS. Agurkus nulupti, supjaustyti (kelias riekeles pasilikti) ir kartu su salieru, paprika, česnaku, jogurtu sudėti į trintuvą. Pagardinti citrinos sultimis, aliejumi, prieskoniais ir viską sutrinti iki vientisos masės. Laikyti šaldytuve bent 30 min. Patiekti supilsčius į stiklines, kraštus papuošus agurko griežinėliu ir petražolės šakele, o viršų – smulkinta paprika.
Pikantiška arbūzų
4 porcijos
100 ml 38 kcal
Ruošti 40 min.
- 500 g prinokusio arbūzo minkštimo
- Pomidoras
- Pusė raudonos saldžiosios paprikos
- Pusė agurko
- Valgomasis svogūnėlis
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštas žaliosios citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių kalendrų, juodųjų sezamų sėklų patiekti
GAMINIMAS. Arbūzą, pomidorą, papriką, agurką ir svogūną smulkiai supjaustyti, sudėti į maisto trintuvą. Supilti aliejų, citrinos sultis, pagardinti prieskoniais ir sutrinti iki vientisos tyrės. 30 min. laikyti šaldytuve, kad atvėstų. Patiekti pabarsčius sezamais ir papuošus kalendromis.
Veganiška avokadų
4 porcijos
100 ml 72 kcal
Ruošti 15 min.
- 150 g šviežių špinatų
- 100 g cukinijos
- Prinokęs avokadas
- Skiltelė česnako
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 250 ml daržovių sultinio
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Mikrožalumynų patiekti
GAMINIMAS. Špinatus ir cukiniją trumpai apiplikyti karštu vandeniu arba apvirti garuose, kad suminkštėtų, bet neprarastų spalvos. Kartu su avokadu, česnaku, alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir sultiniu sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Pagardinti prieskoniais. Patiekti kambario temperatūros arba lengvai atvėsintą, papuošus mikrožalumynais.
Autorė Jūratė Survilė