Egzotiški Tailando patiekalai
2020-05-07 08:29Tailandas – viena populiariausių turistų kelionių krypčių. Po atostogų šioje egzotiškoje šalyje žmonės grįžta ne tik sužavėti plačių vietinių gyventojų šypsenų, ryškių spalvų ir didžiulių kontrastų, bet ir pakerėti gardžių ir gausiai prieskoniais pagardintų patiekalų. Pabandyti jų pasigaminti galima ir niekur toli neišvykus!
Aštrus kalmarų troškinys
- 600–700 g kalmarų,
- šaukštas žaliųjų citrinų sulčių,
- šaukštelis tarkuoto imbiero,
- 3–4 skiltelės česnako,
- 1–2 aitriosios paprikos,
- 20 g laiškinių svogūnų,
- 15 g kalendrų,
- 2 šaukštai sojų padažo,
- 2 šaukšteliai rudojo cukraus,
- pagal skonį druskos,
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų,
- aliejaus kepti.
Gaminimas
Nulupkite kalmarų odą ir supjaustykite juos maždaug 1 cm storio žiedais. Kalmarų žiedus apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis, sojų padažu ir pabarstykite druska bei pipirais.
Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus, suberkite tarkuotą imbierą, išvalytas ir smulkiai supjaustytas aitriąsias paprikas, česnaką ir pakepinkite, kol daržovės taps skaidrios. Tada suberkite smulkiai supjaustytus laiškinius svogūnus, rudąjį cukrų. Po kelių minučių sudėkite kalmarų žiedus ir uždengusi patroškinkite.
Troškinkite kalmarus, kol skystis išgaruos (apie 5–7 min.).
Troškintus kalmarus sumaišykite su smulkiai kapotomis kalendromis. Galima patiekti su virtais ryžiais.
Menkė su traškia kokosų plutele
- 520 g menkių,
- kokosas,
- žalia aitrioji paprika,
- 4 cm imbiero,
- 15 g kalendrų,
- 2 žaliosios citrinos,
- 2 skiltelės česnako,
- šaukštelis žuvų padažo,
- 2 šaukšteliai kokosų aliejaus,
- pagal skonį druskos,
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros ir 15 min. pakepkite kokoso riešutą, kad nuo kevalo atšoktų minkštimas. Tada pragręžkite kelias skylutes ir išleiskite vandenį. Sutraiškykite kokoso riešutą ir išimkite 100 g minkštimo.
Kokosą, aitriąją papriką, imbierą, kalendras, žuvų padažą, česnaką, kokosų aliejų, tarkuotą žaliųjų citrinų žievelę, sultis, žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos.
Menkės filė aptepkite kokosų mase ir kepkite orkaitėje 15–20 min.
Sriuba „Tom Yum Kung“
- 1,5 l vandens,
- 24 tigrinės krevetės,
- 300 g kreivabudžių,
- 2 citrinžolės stiebeliai,
- aitrioji paprika,
- 2 žaliosios citrinos,
- 3 cm šviežios imbiero šaknies,
- 2 šaukštai aitriųjų paprikų pastos,
- 5 šaukštai žuvų padažo,
- 25 g šviežių kalendrų,
- pagal skonį druskos,
- žiupsnelis juodųjų pipirų.
Gaminimas
Šaldytas krevetes atšildykite, išlukštenkite, nupjaukite galvas ir pašalinkite tamsią žarnyno veną.
Nupjaukite kreivabudžių kotus, o kepurėles stambiai sukapokite. Imbierą plonai supjaustykite. Citrinžolės stiebelius supjaustykite į kelias dalis ir šiek tiek padaužykite peiliu, kad geriau išsiskirtų aromatinės medžiagos.
Užvirinkite vandenį, sumeskite kreivabudes, imbierą, citrinžoles, žaliųjų citrinų žieveles, aitriąją papriką. Kai vanduo užvirs, sudėkite krevetes ir pavirkite 3 min. Įkrėskite aitriųjų paprikų pastos, supilkite žuvų padažą, žaliųjų citrinų sultis ir pagardinkite viską druska bei juodaisiais pipirais. Išgriebkite citrinžoles ir, jei įmanoma, imbiero gabalėlius. Patiekite sriubą karštą su kapotomis kalendromis.
Salotos„Som Tam“
- 300 g žaliosios papajos,
- 7 vyšniniai pomidorai,
- raudona paprika,
- 100 g žalių šparaginių pupelių,
- 30 g žemės riešutų,
- 2 skiltelės česnako,
- 1,5 šaukšto žuvų padažo,
- šaukštas džiovintų krevečių,
- aitrioji paprika,
- pusė žaliosios citrinos,
- 70 g kokosų palmių žiedų cukraus.
Gaminimas
Sutarkuokite žaliąją papają ir išmirkykite šaltame vandenyje, kad pasidarytų traškesnė.
Žemės riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje.
Šparagines pupeles stambiai supjaustykite. Sutrinkite aitriąją papriką, česnakus, džiovintas krevetes ir sumaišykite su skrudintais žemės riešutais (šiek tiek pasilikite papuošti). Papriką supjaustykite.
Papają sumaišykite su aitriuoju padažu.
Keptuvėje ištirpinkite cukrų su trupučiu vandens, kol pasidarys sirupas.
Iš pusės žaliosios citrinos išspauskite sultis, sudėkite pomidorus, papriką, šparagines pupeles, papajas ir sumaišykite su žuvų padažu. Ant viršaus užberkite likusius žemės riešutus.
Karis„Gang Keow Wan“
- 150 g vištų krūtinėlių filė,
- 200 g baklažanų,
- paprika,
- 240 ml kokosų pieno,
- 240 ml vandens,
- šaukštas žaliojo kario pastos,
- šaukštelis žuvų padažo,
- pagal skonį bazilikų,
- šaukštelis cukraus,
- žaliosios citrinos lapas,
- žiupsnelis druskos,
- pagal skonį maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas
Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais.
Nuplaukite ir supjaustykite baklažanus, papriką, bazilikus, žaliosios citrinos lapą.
Nugriebkite grietinėlę nuo kokosų pieno ir užvirinkite.
Sumaišykite su žaliojo kario pasta, sudėkite vištienos gabaliukus ir troškinkite ant vidutinės ugnies, kol mėsa bus tinkama valgyti.
Supilkite likusį kokosų pieną ir vandenį.
Sudėkite baklažanus, papriką, žaliosios citrinos lapą, pagardinkite druska bei pipirais ir troškinkite, kol daržovės suminkštės.
Įpilkite žuvų padažo ir įberkite cukraus. Galiausiai sumaišykite su bazilikų lapeliais.
Kepta vištiena„Gai Yang“
- 2 vištos šlaunelės,
- 3 skiltelės česnako,
- šaukštas garstyčių,
- 3 šaukštai sojų padažo,
- šaukštas citrinų sulčių,
- šaukštas cukraus,
- šaukštas kečupo,
- prieskonių mišinio vištienai,
- pagal skonį druskos,
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas
Atšildykite, jei reikia, vištos šlauneles, nuplaukite ir supjaustykite. Sumaišykite su prieskonių mišiniu, smulkiai kapotomis česnako skiltelėmis, 2 šaukštais sojų padažo, garstyčiomis ir palikite marinuotis bent 30 min. kambario temperatūroje, bet geriau – ilgiau.
Kečupą sumaišykite su citrinų sultimis, cukrumi, druska, pipirais ir likusiu sojų padažu. Šį mišinį ant mažos ugnies pakaitinkite, kol sutirštės ir ištirps cukrus.
Marinuotą vištieną iš pradžių apkepkite sausoje keptuvėje, tada supilkite padažą ir, sumažinusi ugnį, troškinkite, kol padažas sutirštės ir vištiena karamelizuosis.
Maltos kiaulienos salotos „Larb Moo“
- 500 g maltos kiaulienos,
- 2 šaukštai žemės riešutų aliejaus,
- 3 cm imbiero,
- 1–2 skiltelės česnako,
- citrinžolės stiebas,
- žalia aitrioji paprika,
- raudonasis svogūnas,
- 4–6 šaukštai žuvų padažo,
- šaukštelis baltojo vyno acto,
- žalioji citrina,
- šaukštas rudojo cukraus,
- pagal skonį druskos,
- 5 g šviežių mėtų,
- 15 g šviežių kalendrų,
- 5–7 romaninių salotų lapų,
- žaliosios citrinos ir
- žemės riešutų puošti.
Gaminimas
Į keptuvę įpilkite šlakelį žemės riešutų aliejaus ir 5–10 min. pakepinkite maltą kiaulieną.
Tarkuotą imbierą, česnaką, citrinžolės stiebelį ir aitriąją papriką sugrūskite elektriniu trintuvu ir sumaišykite su kepta kiauliena. Kepkite 2 min.
Įdėkite supjaustytą raudonąjį svogūną ir pakepkite dar 2 min.
Įpilkite žuvų padažo, citrinų sulčių, acto, įberkite cukraus ir troškinkite 4 min. Tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite 5 min. atvėsti.
Sumaišykite su smulkiai kapotomis mėtomis ir kalendromis.
Troškintą maltą kiaulieną dėkite ant salotų lapų. Patiekite su žaliųjų citrinų ketvirčiais ir kapotais žemės riešutais.
Ryžių makaronai su krevetėmis„Gai Pad King“
- 250 g ryžių makaronų,
- 200 g krevečių,
- kiaušinis,
- žalioji citrina,
- 30 g pupelių daigų,
- valgomasis svogūnėlis,
- 50 g laiškinių svogūnų,
- 3 skiltelės česnako,
- 3 šaukštai tamarindų pastos,
- 3 šaukštai žuvų padažo,
- 50 g kokosų žiedų cukraus,
- pagal skonį druskos,
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų,
- pusė šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių,
- aliejaus kepti,
- žemės riešutų puošti.
Gaminimas
Ryžių makaronus užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10–15 min., kol suminkštės ir taps elastingi.
Cukrų sumaišykite su žuvų padažu, tamarindų pasta ir kaitinkite, kol jis visiškai ištirps.
Sausoje keptuvėje paskrudinkite žemės riešutus.
Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite 2 min. kapotą česnaką bei valgomąjį svogūnėlį.
Sudėkite krevetes, padidinkite ugnį ir kepkite, kol jos bus gatavos.
Makaronus perkoškite ir sukrėskite ant krevečių. Užpilkite padažu ir išmaišykite.
Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.
Galiausiai sumaišykite su aitriųjų paprikų milteliais, pupelių daigais ir laiškiniais svogūnais.
Galima papuošti žaliųjų citrinų ketvirčiais ir skrudintais žemės riešutais.
Kokosų blyneliai„Kanom Krok“
- 50 g virtų ryžių „Jasmine“,
- 50 g ryžių miltų,
- 240 ml vandens,
- 60 ml kokosų pieno,
- 15 g kokosų drožlių,
- 30 g kokosų palmių žiedų cukraus,
- 0,25 šaukštelio druskos.
ĮDARUI:
- 240 ml kokosų pieno,
- 2 šaukštai cukraus,
- 0,25 šaukštelio druskos,
- 2 šaukštai ryžių miltų.
Gaminimas
Virtus ryžius, miltus, vandenį, kokosų pieną ir drožles išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos.
Paruoškite įdarą. Ryžių miltus sumaišykite su cukrumi ir druska. Supilkite kokosų pieną ir maišykite, kol cukrus ištirps.
Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros. Kepimo formeles patepkite aliejumi ir šiek tiek pakaitinkite. Dėkite po pusę šaukšto tešlos, šaukštelį įdaro, pakaitinkite 1 min. ir sukrėskite likusią tešlą. Kepkite apie 7 min., kol blyneliai pasidarys traškūs ir įgaus gražų auksinį atspalvį.
Kokosų pyragas
- 120 ml kokosų pieno,
- 100 g kokosų drožlių,
- 40 g bulvių krakmolo,
- 80 g lipnių ryžių miltų,
- 100 g cukraus,
- kiaušinio trynys,
- 2 kiaušiniai.
Gaminimas
Kokosų drožles sumaišykite su cukrumi, ryžių miltais ir bulvių krakmolu.
Supilkite kokosų pieną, įmuškite du kiaušinius ir gerai išmaišykite.
Supilkite tešlą į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą indą.
Kepkite iki 220 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Aptepkite pyragą plaktu kiaušinio tryniu ir kepkite dar 10–15 min., kol viršus įgaus rusvą atspalvį.
Saldūs gruzdinti bananai
- 3 vidutiniai bananai,
- 100 g ryžių miltų,
- 50 g miltelinio cukraus,
- 100 ml gazuoto vandens,
- 2 šaukštai žemės riešutų aliejaus.
Gaminimas
Į miltus lėtai supilkite gazuotą vandenį ir užmaišykite liesos grietinės konsistencijos tešlą.
Bananus nulupkite ir supjaustykite į tris dalis. Pamirkykite juos tešloje ir kepkite įkaitintame žemės riešutų aliejuje, kol pasidarys traškūs ir gražios auksinės spalvos.
Keptus bananus pabarstykite milteliniu cukrumi.
Tajų šalta pieniška arbata
- Šaukštas juodosios arbatos arbatžolių,
- 240 ml verdančio vandens,
- 2 šaukšteliai saldinto sutirštinto pieno,
- 2 šaukšteliai nesaldinto sutirštinto pieno,
- 2 šaukšteliai cukraus,
- 140 g grūsto ledo.
Gaminimas
Arbatžoles užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pritraukti 5 min.
Nukoškite arbatą ir sumaišykite su saldžiu sutirštintu pienu bei cukrumi.
Tada sumaišykite su nesaldintu sutirštintu pienu.
Į stiklines dėkite grūsto ledo ir užpilkite vėsia arbata.