Egzotiškas ingredientas – kokosų pienas
2025-03-05 08:48Tirštas, kreminės tekstūros, subtiliai salsvas kokosų pienas nuo seno populiarus Azijos, Karibų ir Pietų Amerikos virtuvėse. Naudojamas patiems įvairiausiems patiekalams ruošti – nuo užkandžių, sriubų iki desertų. Šiandien žinomas visame pasaulyje, nesvetimas ir lietuvių virtuvėje. Ką gardaus su juo pasigaminti?
Pikantiška vištiena
2 porcijos
100 g 165 kcal
Ruošti 30 min.
- 300 g vištų krūtinėlės be kaulo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Žiupsnelis maltos aitriosios paprikos
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- Nedidelis svogūnas
- Skiltelė česnako
- 50 g saulėje džiovintų pomidorų
- 200 ml kokosų pieno
- 60 g šviežių špinatų
- Šaukštelis citrinos sulčių
GAMINIMAS. Krūtinėlę perpjauti pusiau išilgai, pagardinti prieskoniais. Iš abiejų pusių apkepti po 5 min., kol gražiai apskrus. Išėmus vištieną į tą pačią keptuvę suberti smulkintus svogūną ir česnaką, kepti porą minučių, kol suminkštės. Sudėti smulkintus pomidorus ir pakepti dar minutę. Supilti kokosų pieną ir maišant kaitinti, kol užvirs. Grąžinti vištieną į keptuvę, uždengti ir troškinti ant vidutinės kaitros apie 10 min. Suberti špinatus, supilti citrinos sultis ir maišant kaitinti 3 min., kol špinatai suminkštės.
Žaliasis karis su krevetėmis
2 porcijos
100 g 134 kcal
Ruošti 25 min.
- Šaukštas aliejaus
- Svogūnas
- Skiltelė česnako
- 20 g žaliojo kario pastos
- 200 ml kokosų pieno
- 150 ml vištienos sultinio
- 200 g krevečių be kiautų
- 80 g cukinijos
- Pusė žalios saldžiosios paprikos
- 60 g žalių pupelių
- Šaukštelis žuvų padažo
- Šaukštelis cukraus
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Mažas aitriosios paprikos gabalėlis
- Šviežių bazilikų papuošti
GAMINIMAS. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir suberti smulkintą svogūną bei česnaką. Kepti porą minučių, kol suminkštės.Sudėti kario pastą, maišant kepti dar minutę. Supilti kokosų pieną, sultinį, kaitinti, kol užvirs. Tuomet suberti krevetes, smulkintą cukiniją, papriką ir pupeles. Troškinti ant vidutinės kaitros apie 5 min. Įmaišyti žuvų padažą, cukrų, citrinos sultis, papriką. Patiekti papuošus bazilikais.
Midijos aštriame padaže
2 porcijos
100 g 147 kcal
Ruošti 25 min.
- Šaukštas aliejaus
- Svogūnas
- Dvi skiltelės česnako
- Šviežio imbiero gabalėlis (1 cm)
- 2 šaukštai raudonojo kario pastos
- 200 ml kokosų pieno
- 100 ml žuvų sultinio
- 500 g šviežių midijų
- Aitrioji paprika
- Šaukštelis žuvų padažo
- Šaukštelis cukraus
- Šaukštas žaliosios citrinos sulčių
- Šviežių bazilikų patiekti
GAMINIMAS. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinti aliejų, suberti smulkintą svogūną, česnaką, tarkuotą imbierą ir kepinti 2 min., kol suminkštės. Sudėti kario pastą ir maišant kepti dar apie minutę. Supilti kokosų pieną, sultinį ir užvirinti. Suberti midijas ir uždengus ant vidutinės kaitros troškinti apie 5 min., kol atsivers. Uždaras išmesti. Suberti smulkiai pjaustytą papriką, supilti žuvų padažą, cukrų, citrinos sultis, išmaišyti. Virti dar porą minučių. Patiekti papuošus bazilikais.
Tailandietiška sriuba „Khao Soi“
2 porcijos
100 ml 180 kcal
Ruošti 40 min.
- 2 šaukštai aliejaus
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šviežio imbiero gabalėlis (1,5 cm)
- 2 šaukštai raudonojo arba geltonojo kario pastos
- 200 ml kokosų pieno
- 200 ml vištienos sultinio
- 300 g vištų šlaunelių mėsos
- Šaukštelis žuvų padažo
- Šaukštelis cukraus
- Šaukštelis sojų padažo
- 100 g kiaušinių makaronų
- Šaukštas žaliosios citrinos sulčių
GAMINIMAS. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinti aliejų, sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, tarkuotą imbierą ir kepti apie 2 min., kol suminkštės. Įmaišyti kario pastą ir pakepinti dar minutę. Supilti kokosų pieną, sultinį, užvirinti. Sudėti gabalėliais pjaustytą vištieną, sumažinus kaitrą troškinti apie 20 min., kol taps minkšta. Supilti žuvų padažą, cukrų, soją, išmaišyti. Makaronus išvirti, kaip nurodyta. Nukošti. Nedidelę jų dalį pakepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol taps traškūs. Į dubenėlius paskirstyti virtus makaronus, užpilti sriuba su vištiena, papuošti keptais makaronais ir apšlakstyti citrinos sultimis.
Azijietiški kepti ryžiai su jautiena
2 porcijos
100 g 174 kcal
Ruošti 30 min.
- Šaukštas aliejaus
- 150 g jautienos be kaulo
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Gabalėlis šviežio imbiero (1,5 cm)
- Kiaušinis
- 200 g virtų ryžių
- 100 ml kokosų pieno
- Morka
- 50 g žaliųjų žirnelių
- Šaukštas sojų padažo
- Šaukštelis žuvų padažo
- Šaukštelis cukraus
- Šaukštelis žaliosios citrinos sulčių
- Žiupsnelis maltos aitriosios paprikos
- Svogūnų laiškų, šviežių petražolių papuošti
GAMINIMAS. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti mažais gabalėliais arba juostelėmis pjaustytą jautieną ir kepti apie porą minučių, kol apskrus. Išimti, suberti smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, tarkuotą imbierą ir kepti apie porą minučių, kol suminkštės. Atskirame inde išplakti kiaušinį, supilti į keptuvę (atskirą) ir maišant kepti, kol sutirštės. Sudėti ryžius, supilti kokosų pieną ir išmaišyti. Sudėti tarkuotą morką, žirnelius, apkeptą mėsą ir maišant kepti dar apie 5 min. Supilti sojų ir žuvų padažus, cukrų, papriką. Labai gerai išmaišyti. Nukaitus supilti citrinos sultis ir dar kartą permaišyti. Patiekti apibarsčius smulkintais žalumynais.
Autorius Jūratė Survilė