Egzotika kvepianti tajų virtuvė
2023-09-15 09:12Tailandas – jau ne vienus metus viena populiariausių atostogų krypčių tarp lietuvių. Deja, atostogos linkusios greitai baigtis ir lieka tik gražūs prisiminimai. Norite juos sustiprinti? Išmėginkite tajų virtuvės paslaptis ir pasigaminkite egzotika kvepiančius pietus ar vakarienę.
Raudonojo kario sriuba su kiauliena
4 porcijos
100 ml 349 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 240 ml kokosų pieno
- 2 šaukštai raudonojo kario pastos
- 250 g kiaulienos filė
- 750 ml kiaulienos sultinio
- Žalioji citrina
- Šaukštas tamarindų pastos
- Šaukštas žuvų padažo
- Šaukštelis palmių cukraus
- Aitrioji paprika
- Saujelė laiškinių česnakų
- 200 g ryžių makaronų
GAMINIMAS. Kokosų pieną supilti į puodą ir kaitinti, kol ims atsiskirti riebalai. Įmaišyti kario pastą ir sudėti plonais mažais gabalėliais pjaustytą kiaulieną. Virti 2 min. Supilti sultinį ir lėtai virti mažiausiai 1 val., kol mėsa taps itin minkšta, kone byrės. Įmaišyti žaliosios citrinos sultis, tamarindų pastą, žuvų padažą ir cukrų, smulkintą aitriąją papriką. Pavirti dar kelias minutes. Įmaišyti smulkintus laiškinius česnakus.
Patiekti su atskirai išvirtais makaronais – juos paskirstyti po lygiai į dubenėlius ir įmaišyti į sriubą.
Krevečių Pad Thai
3 porcijos
100 g 423 kcal
Ruošti 15 min.
- 100 g ryžių taljatelių
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
- 200 g krevečių
- 2 skiltelės česnako
- 3 kiaušiniai
- 70 g pupelių daigų
- 60 g tarkuotų morkų
- 2 laiškiniai svogūnai
- Saujelė šviežių kalendrų
- Žalioji citrina
PADAŽUI:
- 2 šaukštai žuvų padažo
- 1,5 šaukšto ryžių acto
- Šaukštas sojų padažo
- 2 šaukštai vandens
- Šaukštas skysto medaus
- 2 šaukšteliai „Sambal Oelek“ padažo
GAMINIMAS. Išvirti makaronus. Jie turi būti minkšti, bet tvirtai išlaikyti formą.
Atskirame dubenėlyje sumaišyti visus padažui skirtus ingredientus. Atidėti.
Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir sudėti krevetes. Kepti iš abiejų pusių apie 2 min., kol taps rausvos. Sudėti smulkintą česnaką, nusausintus makaronus ir gerai išmaišyti. Viską sustumti į vieną keptuvės pusę, o į kitą įmušti kiaušinius. Mentele išskaidyti trynius, kepti 30 sek. Tvirtėti pradėjusius kiaušinius sumaišyti su makaronais, įmaišyti paruoštą padažą. Sudėti pupelių daigus, tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytus svogūnus ir troškinti apie minutę.
Patiekti pagardinus smulkintomis kalendromis ir citrinos griežinėliais (patiekalą galima apšlakstyti jų sultimis).
Aštrūs ryžiai su midijomis
4 porcijos
100 g 389 kcal
Ruošti 20 min.
- 4 skiltelės česnako
- 3 aitriosios paprikos „Paukščio akis“
- 60 ml austrių padažo
- Šaukštas sojų padažo
- Šaukštas žuvų padažo
- Šaukštelis cukraus
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
- Svogūnas
- 450 g midijų be kiautų
- 600 g virtų ilgagrūdžių ryžių
- Sauja šviežių bazilikų
- Žalioji citrina
PADAŽUI:
- 3 šaukštai žuvų padažo
- 2 aitriosios paprikos
GAMINIMAS. Česnaką su aitriosiomis paprikomis sutrinti elektriniu trintuvu iki pastos. Atidėti.
Austrių padažą sumaišyti su sojų ir žuvų padažais bei cukrumi. Atidėti.
Įkaitinti aliejų gilioje keptuvėje, sudėti smulkintą svogūną ir kepinti 1–2 min. Sudėti česnakų ir paprikų pastą, kepti dar 1–2 min. Suberti midijas, supilti austrių padažo ruošinį ir troškinti 3–4 min. Suberti ryžius ir gerai išmaišyti. Įmaišyti bazilikus (jei lapeliai dideli, pasmulkinti, šiek tiek pasilikti). Troškinti 2 min., kol ryžiai tolygiai sušils.
Patiekti apšlaksčius padažu, paruoštu iš žuvų padažo, sumaišyto su smulkintomis aitriosiomis paprikomis. Papuošti likusiais bazilikais.
Aštrūs vištų peteliai
4 porcijos
100 g 336 kcal
Ruošti 35 min.
- Pusė citrinžolės stiebo (tik vidinės dalies)
- Skiltelė česnako
- 10 g imbiero šaknies
- Šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių
- 100 ml auksinio sirupo
- 60 ml sojų padažo
- 40 ml ryžių vyno acto
- 1 kg vištų petelių
GAMINIMAS. Citrinžolę smulkiai supjaustyti, česnaką išspausti, imbiero šaknį sutarkuoti ir sumaišyti su paprikų dribsniais, auksiniu sirupu, sojų padažu bei ryžių actu. Gautame marinate gausiai pavilgyti petelius ir sudėti į kepimo indą. Likusį marinatą užpilti ant viršaus. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C, kas 5 min. apversti.
Kukurūzų blyneliai
4 porcijos
100 g 497 kcal
Ruošti 30 min.
- 2 kiaušiniai
- 100 g kvietinių miltų
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštelis cukranendrių cukraus
- Šaukštas tailandietiško žuvų padažo
- 270 g konservuotų kukurūzų (nusausintų)
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 laiškiniai svogūnai
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
- 2 šaukštai saldaus aitriųjų paprikų padažo
GAMINIMAS. Kiaušinius, miltus, česnaką, cukrų, žuvų padažą ir pusę konservuotų kukurūzų sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinti prieskoniais, įmaišyti likusius kukurūzus, smulkiai pjaustytus svogūnus.
Keptuvėje įkaitinti aliejų ir iš paruoštos tešlos iškepti blynelius. Patiekti su saldžiu aitriųjų paprikų padažu.
Autorius Jūratė Survilė