Tailandas – jau ne vienus metus viena populiariausių atostogų krypčių tarp lietuvių. Deja, atostogos linkusios greitai baigtis ir lieka tik gražūs prisiminimai. Norite juos sustiprinti? Išmėginkite tajų virtuvės paslaptis ir pasigaminkite egzotika kvepiančius pietus ar vakarienę.

 

Raudonojo kario sriuba su kiauliena

 

4 porcijos

100 ml 349 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 240 ml kokosų pieno
  • 2 šaukštai raudonojo kario pastos
  • 250 g kiaulienos filė
  • 750 ml kiaulienos sultinio
  • Žalioji citrina
  • Šaukštas tamarindų pastos
  • Šaukštas žuvų padažo
  • Šaukštelis palmių cukraus
  • Aitrioji paprika
  • Saujelė laiškinių česnakų
  • 200 g ryžių makaronų

GAMINIMAS. Kokosų pieną supilti į puodą ir kaitinti, kol ims atsiskirti riebalai. Įmaišyti kario pastą ir sudėti plonais mažais gabalėliais pjaustytą kiaulieną. Virti 2 min. Supilti sultinį ir lėtai virti mažiausiai 1 val., kol mėsa taps itin minkšta, kone byrės. Įmaišyti žaliosios citrinos sultis, tamarindų pastą, žuvų padažą ir cukrų, smulkintą aitriąją papriką. Pavirti dar kelias minutes. Įmaišyti smulkintus laiškinius česnakus.

 

Patiekti su atskirai išvirtais makaronais – juos paskirstyti po lygiai į dubenėlius ir įmaišyti į sriubą.

 

Delicious,Red,Curry,Soup,In,Black,Bowl,With,Chopsticks

 

Krevečių Pad Thai

 

3 porcijos

100 g 423 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 100 g ryžių taljatelių
  • 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
  • 200 g krevečių
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 kiaušiniai
  • 70 g pupelių daigų
  • 60 g tarkuotų morkų
  • 2 laiškiniai svogūnai
  • Saujelė šviežių kalendrų
  • Žalioji citrina

PADAŽUI:

  • 2 šaukštai žuvų padažo
  • 1,5 šaukšto ryžių acto
  • Šaukštas sojų padažo
  • 2 šaukštai vandens
  • Šaukštas skysto medaus
  • 2 šaukšteliai „Sambal Oelek“ padažo

GAMINIMAS. Išvirti makaronus. Jie turi būti minkšti, bet tvirtai išlaikyti formą.

 

Atskirame dubenėlyje sumaišyti visus padažui skirtus ingredientus. Atidėti.

 

Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir sudėti krevetes. Kepti iš abiejų pusių apie 2 min., kol taps rausvos. Sudėti smulkintą česnaką, nusausintus makaronus ir gerai išmaišyti. Viską sustumti į vieną keptuvės pusę, o į kitą įmušti kiaušinius. Mentele išskaidyti trynius, kepti 30 sek. Tvirtėti pradėjusius kiaušinius sumaišyti su makaronais, įmaišyti paruoštą padažą. Sudėti pupelių daigus, tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytus svogūnus ir troškinti apie minutę.

 

Patiekti pagardinus smulkintomis kalendromis ir citrinos griežinėliais (patiekalą galima apšlakstyti jų sultimis).

 

An,Overhead,Photo,Of,A,Shrimp,Pad,Thai,,Traditional,Thai

 

Aštrūs ryžiai su midijomis

 

4 porcijos

100 g 389 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 4 skiltelės česnako
  • 3 aitriosios paprikos „Paukščio akis“
  • 60 ml austrių padažo
  • Šaukštas sojų padažo
  • Šaukštas žuvų padažo
  • Šaukštelis cukraus
  • 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
  • Svogūnas
  • 450 g midijų be kiautų
  • 600 g virtų ilgagrūdžių ryžių
  • Sauja šviežių bazilikų
  • Žalioji citrina

PADAŽUI:

  • 3 šaukštai žuvų padažo
  • 2 aitriosios paprikos

GAMINIMAS. Česnaką su aitriosiomis paprikomis sutrinti elektriniu trintuvu iki pastos. Atidėti.

 

Austrių padažą sumaišyti su sojų ir žuvų padažais bei cukrumi. Atidėti.

 

Įkaitinti aliejų gilioje keptuvėje, sudėti smulkintą svogūną ir kepinti 1–2 min. Sudėti česnakų ir paprikų pastą, kepti dar 1–2 min. Suberti midijas, supilti austrių padažo ruošinį ir troškinti 3–4 min. Suberti ryžius ir gerai išmaišyti. Įmaišyti bazilikus (jei lapeliai dideli, pasmulkinti, šiek tiek pasilikti). Troškinti 2 min., kol ryžiai tolygiai sušils.

 

Patiekti apšlaksčius padažu, paruoštu iš žuvų padažo, sumaišyto su smulkintomis aitriosiomis paprikomis. Papuošti likusiais bazilikais.

 

Stir,Fried,Rice,With,Clams,And,Roasted,Chili,Paste

 

Aštrūs vištų peteliai

 

4 porcijos

100 g 336 kcal

Ruošti 35 min.

 
  • Pusė citrinžolės stiebo (tik vidinės dalies)
  • Skiltelė česnako
  • 10 g imbiero šaknies
  • Šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių
  • 100 ml auksinio sirupo
  • 60 ml sojų padažo
  • 40 ml ryžių vyno acto
  • 1 kg vištų petelių

GAMINIMAS. Citrinžolę smulkiai supjaustyti, česnaką išspausti, imbiero šaknį sutarkuoti ir sumaišyti su paprikų dribsniais, auksiniu sirupu, sojų padažu bei ryžių actu. Gautame marinate gausiai pavilgyti petelius ir sudėti į kepimo indą. Likusį marinatą užpilti ant viršaus. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C, kas 5 min. apversti.

 

Thai,Style,Spicy,Chicken,Wings,Appetizer,On,A,Contemporary,White

 

Kukurūzų blyneliai

 

4 porcijos

100 g 497 kcal

Ruošti 30 min.

 
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g kvietinių miltų
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštelis cukranendrių cukraus
  • Šaukštas tailandietiško žuvų padažo
  • 270 g konservuotų kukurūzų (nusausintų)
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 2 laiškiniai svogūnai
  • 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
  • 2 šaukštai saldaus aitriųjų paprikų padažo

GAMINIMAS. Kiaušinius, miltus, česnaką, cukrų, žuvų padažą ir pusę konservuotų kukurūzų sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinti prieskoniais, įmaišyti likusius kukurūzus, smulkiai pjaustytus svogūnus.

 

Keptuvėje įkaitinti aliejų ir iš paruoštos tešlos iškepti blynelius. Patiekti su saldžiu aitriųjų paprikų padažu.

 

Corn,Fritters,With,Chili,Sauce,Placed,On,A,Wooden,Table

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė