Džiugi žinia sergantiems vėžiu: polifenoliai padeda įveikti ligą
2018-05-29 13:06Jau ne vienerius metus gydytojai, mitybos specialistai nepaliauja kartoti: jeigu norite išlikti sveiki ar greičiau išsikapanoti iš ligų, ant jūsų stalo kasdien turi būti įvairiaspalvių daržovių, vaisių ir kitų augalinių produktų. Organizmui ypač naudingi produktai, kuriuose gausu polifenolių. Nors apie šias natūralias medžiagas žino nedaugelis, mokslininkai džiaugiasi tyrimais nustatę polifenolių naudą imunitetui ir kovojantiems su klastinga liga – vėžiu.
Vėžys kasmet pasaulyje nusineša apie 8 milijonus gyvybių. Lietuva – ne išimtis, mūsų šalyje kasmet diagnozuojama apie 18 tūkstančių naujų vėžio atvejų. Viso pasaulio medikai ir mokslininkai deda dideles pastangas, kad šią grėsmingą ligą būtų įmanoma pažaboti ne tik skausmingomis procedūromis, bet ir natūraliais produktais.
Visuose augaliniuose produktuose yra ne tik žmogaus gyvybei palaikyti būtinų maistinių medžiagų, bet ir tūkstančiai kitų biologiškai aktyvių cheminių junginių, iš kurių didžiausią grupę sudaro polifenoliai. Augalams jie dovanoja spalvą, aromatą ir skonį, o mūsų organizmui padeda įveikti iš aplinkos ar su maistu patekusius kancerogenus, aktyvina imuninę sistemą, slopina uždegimą ir vėžinių ląstelių mitybai būtinų kraujagyslių augimą bei šių ląstelių dalijimąsi, skatina jų natūralią žūtį ir daro tiesioginį poveikį naviko augimui ir metastazių vystymuisi.
TV8 laidos „Sveikatos medis“ kūrybinė grupė apsilankė pas onkologinių ligų specialistus Londone ir susitiko su garsiu Kembridžo universiteto profesoriumi onkologu Robertu Thomu, kuris papasakojo apie sveikos mitybos ir gyvensenos bei polifenolių gausių produktų naudą vėžiu sergantiems pacientams ir apie Didžiosios Britanijos mokslininkų sukurtą ypatingą preparatą.
„Pirmiausia esu onkologas, jau 30 metų gydau ligonius chemoterapija, spinduline terapija ir hormoniniais vaistais, kurie dažnai sukelia nepageidaujamą šalutinį poveikį, o naudos duoda palyginti nedaug. Natūraliame maiste taip pat yra medžiagų, kurios gali kovoti su vėžiu. Kad įrodytume tai kaip patikrintą naudą, reikėjo tyrimų. Galiausiai atrinkome keturis polifenolių gausius visadalius produktus – brokolį, granatą, ciberžolę ir žaliąją arbatą – ir sudėjome juos į vieną kapsulę“, – laidoje pasakojo profesorius.
Kaip rodo daugelis mokslinių tyrimų, mityba, kurioje gausu polifenolių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, padeda mažinti sunkių lėtinių ligų – vėžio, senatvinės demencijos, artrito, širdies ir kraujagyslių ligų, kataraktos ir net diabeto – riziką.
Išstudijavę įvairiose šalyse atliktų tyrimų duomenis apie maistinių augalų, kuriuose yra daug natūralių polifenolių, antivėžinį poveikį, Didžiosios Britanijos mokslininkai pirmąkart moksliškai ištyrė, kaip tinkamai suderintų skirtingų rūšių augalų polifenoliai kovoja su vėžiu.
Augalinį preparatą specialiai nacionaliniam klinikiniam tyrimui sukūrė Didžiosios Britanijos mokslininkų ir specialistų komanda, bendradarbiaudama su Nacionaliniu vėžio tyrimų tinklu ir Nacionaliniu vėžio tyrimų institutu. Jis buvo sudarytas iš keturių polifenolių gausių visadalių augalinių produktų – granatų vaisių su žieve ir sėklomis, brokolių žiedynų ir žiedkočių, žaliosios arbatos ekstrakto ir dažinių ciberžolių šakniastiebių.
Mokslininkų sukurtas polifenolių gausus preparatas sėkmingai slopino ne tik vėžio žymenis – prostatos specifinio antigeno, bet ir paties naviko augimą: beveik pusei augalinį preparatą vartojusių vyrų navikas nustojo augti ar net sumažėjo.
Profesorius džiaugėsi, kad vėžiu sergantys pacientai mokslininkų sukurto originalaus preparato jau gali įsigyti įvairiose pasaulio šalyse, tarp jų ir Lietuvoje: „Daugelyje Europos šalių, tikriausiai ir Lietuvoje, žmonės pusryčiams nevalgo ciberžolių, granatų, negeria daug žaliosios arbatos. Sugalvojome sudėti visus šiuos produktus kartu, juos išdžiovinti ir supilti į kapsules, kad žmogus galėtų jų vartoti ir per pusryčius, ir per pietus. Patekę į kraują jie saugo nuo kenksmingų medžiagų, taip pat ir nuo kancerogenų.“
Žmones dažnai domina, kiek šviežių produktų atitinka preparato kapsulė. Profesoriaus nuomone, tiesiogiai konvertuoti neįmanoma. Kapsulėse koncentruoti tik labai aukštos kokybės produktai, be pesticidų, herbicidų ar kitų priemaišų. „Tarkime, vienoje kapsulėje pagal polifenolių lygį yra maždaug ketvirtadalis granato. Jeigu suvalgote granatą, jis tiesiog pereina per jūsų kūną, bet organizmas polifenolių beveik neįsisavina, norint jo gauti daugiau, reikia granatą sutrinti ir išdžiovinti. Kai geriate kapsulę, jūs geriate sutrintus arbatžolių lapelius, kuriuose polifenolių koncentracija didesnė nei arbatoje. Todėl ir sudėtinga atsakyti, koks tikslus būtų atitikmuo,” – paaiškino profesorius.
Profesorius R. Thomas laidoje atsakė ir į dar vieną onkologiniams pacientams ypač rūpimą klausimą – ar polifenolių gausūs papildai gali sąveikauti su spinduline terapija ir chemoterapiniais vaistais. Profesorius įsitikinęs, kad visadaliuose produktuose, iš kurių sudaryta ir Didžiosios Britanijos mokslininkų sukurta kapsulė, polifenolių antioksidacinis poveikis silpnas, bet vis dar pasitaiko gydytojų, kurie jų nerekomenduoja būtent kaip antioksidantų.
„Iš esmės beveik visuose maisto produktuose yra antioksidantų, tai ką, ar chemoterapija gydomas žmogus turi badauti? Prieš 4 metus buvo sakoma chemoterapijos dienomis atsisakyti daržovių, vaisių, žolelių, nors šie draudimai neturėjo jokio pagrindo. Mokslininkai tyrė kai kurių augalų, ypač ciberžolių poveikį chemoterapijai, pvz., taksotero, kuriuo gydomas prostatos ir krūties vėžys, ir nustatė, kad ciberžolės padidino gydymo poveikį ir sumažino sveikų audinių pažaidas, tad gydytojų nuomonė buvo klaidinga. Mūsų atliktas tyrimas taip pat parodė, kad polifenoliai ne tik stiprina chemoterapijos poveikį, bet ir didina organizmo atsparumą nepageidaujamiems šalutiniams reiškiniams. Gydytojai, kurie sako priešingai, iš tiesų nėra teisūs. Tik mums visada reikia daugiau įrodymų ir daugiau tyrimų. Aš pacientams siūlau chemoterapijos dieną ir dar dieną po chemoterapijos nevartoti polifenolių gausaus preparato, o visą likusį ciklą kapsulės iš ciberžolų, brokolių, granatų ir žaliosios arbatos tikrai nepakenks,” – tvirtino žymusis onkologas.
Laidoje „Sveikatos medis“ profesorius R. Thomas taip pat kalbėjo apie sveikos gyvensenos, mitybos ir sporto svarbą kiekvienam žmogui, o ypač – sergančiam vėžiu. „Dabar pacientai vis dažniau klausia, kuo patys galėtų sau padėti – savigalba jau tampa vyraujančia tendencija. Reikia skatinti žmones sveikai maitintis ir gyventi“, – tikino R. Thomas.
Kadrai iš laidos “Sveikatos medis”