Skaudžiai gelianti dilgėlė laikoma piktžole, bet taip pat joje yra daug sveikatai naudingų medžiagų. Dilgėlių lapai gali padėti sustiprinti po žiemos nusilpusią imuninę sistemą. Jaunuose šio augalo lapeliuose yra veikliųjų medžiagų, kurios pasižymi gydomuoju poveikiu. Dilgėlėse apstu vitaminų C, K, B grupės, fitoncidų, karoteno, chlorofilo, mineralų: geležies, kalcio, magnio, silicio, sieros, chloro ir kt. Dilgėlių patariama vartoti, jei kamuoja lėtinis nuovargis, galvos skausmas, mažakraujystė, žemas kraujo spaudimas, nervų sistemos, medžiagų apykaitos sutrikimai. Natūraliosios medicinos šalininkai rekomenduoja insulto profilaktikai vartoti 100 ml dilgėlių nuoviro kiekvieną dieną. Galima sakyti, kad pati gamta pavasarį apdovanojo Žemės gyventojus tokiu nuostabiu augalu. Iš dilgėlių galima pagaminti pačių įvairiausių patiekalų, pavyzdžiui, omletą, salotas ar net arabiškus avinžirnių falafelius. Pavasaris – metas išbandyti juos visus!

 

Omletas su dilgėlėmis

 

omletas su dilgėlėmis

  • 4 kiaušiniai
  • 20 g jaunų dilgėlių lapų
  • Pusė svogūno
  • Bulvė
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Nuskusti bulvę, nuplauti ir sutarkuoti. Supjaustyti svogūną. Sudėti prie bulvių. Keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus ir maišant apkepinti bulves su svogūnais. Kai bulvės bus iškepusios, sudėti nuplautas ir stambiai supjaustytas dilgėles. Paskaninti druska ir pipirais. Kepti dar maždaug 3 minutes. Supilti lengvai plaktus kiaušinius ir juos tolygiai paskirstyti ant daržovių. Kai omleto apačia bus iškepusi ir gražiai parudavusi, atsargiai apversti ir apkepti iš kitos pusės.

 

100 g apie 164 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

2 porcijos

 

Dilgėlių salotos su riešutais

 
  • 500 g dilgėlių lapų
  • 50 g krapų ir petražolių
  • 4 skiltelės česnako
  • 3 – 4 graikiniai riešutai
  • 3 – 4 šaukštai aliejaus
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Dilgėlių lapus nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu ir pavirti 3 – 4 minutes. Paskui nupilti vandenį, lengvai pagrūsti. Aliejų sumaišyti su traiškytais česnakais ir druska. Užpilti ant dilgėlių, smulkintų krapų ir petražolių, kapotų riešutų. Apšlakstyti citrinų sultimis.

   

100 g apie 121 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

4 porcijos

 

Falafeliai su dilgėlėmis

 
  • 200 g avinžirnių
  • 50 g dilgėlių lapų
  • Pusės svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • Šaukštelis kmynų
  • Pusė šaukštelio kepimo miltelių
  • Pusė šaukštelio citrinų sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų kvapiųjų pipirų, petražolių, mėtų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Avinžirnius užpilti vandeniu ir mirkyti per naktį. Elektriniu trintuvu sutrinti avinžirnius, česnaką ir svogūną. Tada sumaišyti su trintomis dilgėlėmis, petražolėmis, mėtomis, druska ir pipirais. Sodą nugesinti citrinų sultyse ir supilti į falafelių masę. Tešlą palikti šaldytuve valandą. Iš gautos masės formuoti graikinio riešuto dydžio skrituliukus ir kepti ant silpnos ugnies 3 – 4 min., kol gražiai apskrus. Tuomet dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Galima patiekti su salotomis, daržovėmis, lavašu.

 

100 g apie 247 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

4 porcijos

 

Daugiau receptų su dilgėlėmis galite rasti PASPAUDĘ ČIA.

Spausdinti