Dešrelių istorija siekia jau ne vieną tūkstantmetį. Jas mokėjo gaminti net šumerų civilizacija. Šiandien dešrelės visiems įprastas, greitai paruošiamas maistas. Dešrelėmis įdarytos bandelės ir pyragai – jau tapo bene klasikiniais receptais, kurie kiekvieną kartą gali nustebinti naujais skoniais.

 

Naminės bandelės su dešrelėmis

  • 12 dešrelių
  • 500 g miltų
  • 250 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 50 g sviesto
  • 11 g sausų mielių
  • 15 g cukraus
  • 2,5 g druskos

Gaminimas

 

Šiltame piene ištirpinti 5 g cukraus, suberti mieles ir palaukti 10 minučių, kol suputos. Kiaušinį sumaišyti su likusiu cukrumi ir druska. Į masę supilti šiltą pieną su mielėmis, sudėti sviestą, atšildytą iki kambario temperatūros, ir gerai išmaišyti. Tada suberti miltus ir išminkyti tešlą. Tešlą padalyti į 12 dalių ir suformuoti tiek rutuliukų. Dešreles apvynioti tešla. Jei reikia, supjaustyti smulkiau. Bandeles sudėti į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais išteptą kepimo indą. Atskirti kiaušinio trynį ir jį sumaišyti su šaukštu vandens. Šiuo mišiniu ištepti bandeles ir palikti 15 minučių, kad įsigertų į tešlą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 25 – 30 minučių.

 

100 g apie 250 kcal

 

Ypatingasis pyragas su dešrelėmis

 
  • 3 dešrelės
  • 375 ml pieno
  • 150 g sūrio
  • 120 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 120 g miltų
  • 2,5 g sodos
  • 2 rauginti agurkai
  • 6 saulėje džiovinti pomidorai
  • 2 skiltelės česnako
  • Svogūnas
  • 5 g pomidorų padažo
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, alyvuogių pagal skonį

Gaminimas

 

Įdarui: svogūną supjaustyti žiedais. Agurkus, pomidorus, dešreles ir sūrį (100 g) supjaustyti plonomis juostelėmis.

 

Padažui: smulkiai supjaustytą česnaką sumaišyti su pomidorų padažu. Įpilti 5 šaukštus (75 ml) vandens, šiek tiek pipirų ir gerai išmaišyti.

 

Tešlai: į dubenį supilti pieną, įmušti kiaušinius, įdėti sviesto ir druskos. Maišant supilti miltus su soda. Į riebalais išteptą kepimo indą supilti dalį tešlos, tada sudėti įdarą, užpilti padažą ir uždengti likusia tešla. Ant viršaus užbarstyti tarkuoto sūrio. Papuošti alyvuogių puselėmis ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 260 laipsnių, 30 – 35 minutes.

 

100 g apie 202 kcal

Spausdinti