Desertai be glitimo tinka visiems!
2025-05-06 09:01Pasilepinti saldžiu kąsneliu po pietų mėgsta daugelis. Tačiau tiems, kurie netoleruoja glitimo, desertai gali tapti tikru iššūkiu. Laimei, šiandien sukurta daug įdomių gardumynų, kuriuose visiškai nėra minėto baltymo. Raitojamės rankoves ir gaminame desertus, tinkančius kiekvienam!
Kepti ananasai su ledų pagardu
4 porcijos
100 g 224 kcal
Ruošti 3,5 val.
KOKOSINIAMS LEDAMS:
- 400 ml kokosų pieno
- 3 šaukštai agavų sirupo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
ANANASAMS:
- Vidutinio dydžio ananasas
- 2 šaukštai romo
- Šaukštas medaus
- Šaukštelis cinamono
- Žiupsnelis druskos
PATIEKTI:
- 50 g žemės riešutų
- Truputis šviežių mėtų
GAMINIMAS. Gerai išmaišyti ledams skirtus ingredientus, supilti į indą ir maždaug 3 val. dėti į šaldiklį. Kas pusvalandį permaišyti. Ananasą nulupti ir supjaustyti 1 cm storio riekelėmis. Romą sumaišyti su medumi, cinamonu ir druska, į šį mišinį panardinti ananaso riekeles ir leisti pastovėti 15 min. Kepti lauko kepsninėje arba orkaitėje ant grotelių po 2–3 min. iš kiekvienos pusės, kol lengvai apskrus. Uždėti ledų, pabarstyti smulkintais riešutais ir papuošti mėtomis.
Šokoladiniai kokosų saldainiai
15 vnt.
100 g 412 kcal
Ruošti 35 min.
- 100 g juodojo šokolado (mažiausiai 70 % kakavos)
- 50 g medaus arba klevų sirupo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- 150 g kokosų drožlių + papuošti
- 50 g mėgstamų smulkintų riešutų
GAMINIMAS. Šokoladą kartu su medumi arba sirupu ištirpinti karšto vandens garų vonelėje. Įmaišyti vanilę, druską. Kokosų drožles sumaišyti su riešutais, suberti į šokolado masę. Iš gauto mišinio drėgnomis rankomis formuoti kamuolėlius. Kiekvieną apvolioti kokosų drožlėmis ir 20 min. dėti į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
„San Sebastian“ sūrio pyragas
8 porcijos
100 g 280 kcal
Ruošti 5 val.
- 500 g neutralaus skonio kreminio sūrio
- 200 ml 35 % riebumo grietinėlės
- 100 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštelis citrinos sulčių
- 3 kiaušiniai
- 50 g kukurūzų krakmolo
- 200 g šviežių braškių
GAMINIMAS. Sūrį sumaišyti su grietinėle, cukrumi, vanile ir citrinos sultimis. Po vieną įmušti kiaušinius, kaskart gerai išmaišant. Suberti krakmolą ir vėl gerai išmaišyti. Paruoštą masę sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą formą (20–22 cm skersmens) ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃.Viršus turi tapti auksinės spalvos, o vidus vis dar šiek tiek drebėti. Išjungus orkaitę leisti pyragui atvėsti iki kambario temperatūros, tada 4 val. dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus braškėmis.
Ruginiai sausainiai
12 vnt.
100 g 354 kcal
Ruošti 30 min.
- 150 g ruginių miltų be glitimo
- 100 g migdolų miltų
- Šaukštelis kepimo sodos
- Žiupsnelis druskos
- 80 g minkšto sviesto
- 50 g medaus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Kiaušinis
- 50 g razinų
GAMINIMAS. Viename dubenyje sumaišyti visus sausus ingredientus. Kitame – sviestą, medų, vanilės ekstraktą ir kiaušinį. Lėtai suberti sausus ingredientus, razinas, kruopščiai išmaišyti. Iš tešlos formuoti sausainius ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, kol taps tamsiai auksinės spalvos. Patiekti atvėsusius.
Avietinis šerbetas
8 porcijos
100 g 77 kcal
Ruošti 5,5 val.
- 200 g cukraus
- 270 ml vandens
- 500 g aviečių (tinka ir šaldytos)
- Citrina
GAMINIMAS. Cukrų su vandeniu supilti į puodą ir kaitinti, kol ištirps. Padidinti kaitrą ir maišant virti dar apie 5 min., kol skystis virs sirupu. Palikti atvėsti. Uogas kartu su išspaustomis citrinos sultimis sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės (šaldytas pirmiau atšildyti). Aviečių tyrę sumaišyti su sirupu. Dėti į šaldiklį 5 val. Po valandos permaišyti. Prieš patiekiant 10 min. palaikyti kambario temperatūroje.
Autorius Jūratė Survilė