Cinamonu kvepiantys desertai
2023-02-28 13:35Cinamonas – vienas populiariausių prieskonių visame pasaulyje. Ypač mėgstamas šaltuoju metų laiku, nes skleidžia šildantį salsvą aromatą, kuris užburia jaukumu ir nukelia į laimingiausias vaikystės akimirkas. Nors cinamonas naudojamas įvairiausiuose receptuose, labiausiai vertinamas gaminant desertus. Pasiraitojame rankoves ir kimbame ruošti skaniausių cinamoninių saldėsių!
Bandelės sraigytės
12 porcijų
100 g 497 kcal
Ruošti 4 val.
TEŠLAI:
- 60 ml šilto vandens
- Šaukštelis sausų mielių
- 100 g cukraus
- 180 ml pasukų
- 2 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis druskos
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 85 g sviesto
- 500 g kvietinių miltų
CINAMONO ĮDARUI:
- 85 g sviesto
- 210 g rudojo cukraus
- 2 šaukšteliai cinamono
GLAISTUI:
- 55 g minkšto sviesto
- 85 g kreminio sūrio be priedų
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 190 g miltelinio cukraus
GAMINIMAS. Į vandenį suberti mieles ir šaukštelį cukraus, išmaišyti ir 10 min. palikti pastovėti. Į lengvai pakilusias mieles supilti pasukas, įmušti kiaušinius, įberti druskos, supilti vanilės ekstraktą ir tirpintą sviestą. Kruopščiai išmaišyti. Pamažu maišant suberti miltus, išmaišyti ir minkyti apie 5 min., kol tešla taps minkšta, drėgna, bet nelips prie rankų. Suformuoti apskritimą, uždengti rankšluosčiu ir palikti 1,5 val., kol pakils.
Pakilusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočioti į maždaug 40×25 cm stačiakampį. Įdarui skirtą tirpintą sviestą paskleisti ant tešlos lakšto. Cukrų sumaišyti su cinamonu ir tolygiai užberti ant sviesto sluoksnio, iš kraštų paliekant 1,5 cm tarpus. Lakštą susukti į tvirtą cilindrą, kurį supjaustyti į 12 lygių riekių. Jas vieną šalia kitos išdėlioti kepimo popieriumi dengtoje skardoje. Pridengti ir palikti 1,5 val. šiltai pastovėti, kol padvigubės. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.
Glaisto ingredientus kruopščiai sumaišyti iki vientisos masės. Paruoštą glaistą tolygiai užpilti ant karštų, ką tik iš orkaitės ištrauktų bandelių. Patiekti šiltas.
Desertinė kava
1 porcija
100 ml 93 kcal
Ruošti 10 min.
- 250 ml nesaldinto migdolų pieno
- Žvaigždinis anyžius
- Pusė šaukštelio maltos ciberžolės
- Pusė šaukštelio cinamono + šiek tiek papuošti
- 1 cm šviežios imbiero šaknies
- 1,5 šaukštelio tirpiosios kavos
- 1,5 šaukštelio agavų sirupo
GAMINIMAS. Migdolų pieną supilti į puodą, įdėti anyžių, suberti ciberžolę, cinamoną, tarkuotą imbierą ir kaitinti, kol užvirs. Suberti kavos miltelius ir maišant kaitinti dar porą minučių. Nuėmus įmaišyti agavų sirupą. Patiekti apibarsčius cinamonu.
Manų pudingas
2 porcijos
100 g 215 kcal
Ruošti 10 min.
- 470 ml pieno
- 230 ml vandens
- 120 g manų
- Šaukštelis cinamono + šiek tiek papuošti
- Šaukštelis rudojo cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 40 g sviesto
- 40 g razinų
GAMINIMAS. Į puodą supilti pieną, vandenį, suberti manus, cinamoną ir cukrų, pasūdyti. Kaitinti ant mažos kaitros nuolat maišant – atsargiai, manai greitai prisvyla! Virti kelias minutes, kol masė ims tirštėti, neliks skysčio. Sudėti sviestą, razinas ir viską gerai išmaišyti. Sudėti į serviravimo indelius. Patiekti apibarsčius cinamonu.
Cinamoninis obuolių keksas
8 porcijos
100 g 423 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 6 kiaušiniai
- 180 g cukraus
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 185 ml saulėgrąžų aliejaus
- 240 g kvietinių miltų
- 2 šaukšteliai bulvių krakmolo
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 2 šaukšteliai cinamono
- Žiupsnelis druskos
- 6 nedideli obuoliai
- 60 g rudojo cukraus
- 100 g graikinių riešutų
GLAISTUI:
- 40 g sviesto
- 100 g miltelinio cukraus
- 50 ml citrinos sulčių
GAMINIMAS. Kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Kai masė taps gana tiršta, supilti aliejų ir suberti miltus, sumaišytus su krakmolu, kepimo milteliais, cinamonu, druska. Gerai išmaišyti. Obuolius nulupti ir supjaustyti kubeliais, apibarstyti ruduoju cukrumi ir palikti 10 min. pastovėti, kad išsiskirtų sulčių. Obuolių kubelius įmaišyti į tešlą. Riešutus kepinti sausoje keptuvėje, kol pasklis malonus aromatas. Susmulkinti ir suberti į tešlą, išmaišyti. Tešlą supilti į riebalais išteptą kekso formą ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Sviestą ištirpinti, sumaišyti su milteliniu cukrumi ir citrinos sultimis. Apšlakstyti iškeptą keksą. Patiekti pravėsusį, kai glaistas sustings.
Cinamoniniai sausainiai
6 porcijos
100 g 533 kcal
Ruošti 50 min.
- 200 g kvietinių miltų
- Šaukštelis cinamono
- Žiupsnelis druskos
- 150 g rudojo cukraus
- Kiaušinis
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 100 g sviesto
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su cinamonu, druska ir cukrumi. Įmušti kiaušinį, supilti vanilės ekstraktą ir tirpintą sviestą. Viską maišyti, kol tešla ims tirštėti, tuomet ją minkyti. Kai taps gana tvirta, pridengus 25 min. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsintos tešlos iškočioti 1,5 cm storio lakštą ir puodeliu išspausti apvalius sausainius. Išdėlioti ant kepimo popieriumi padengtos skardos ir kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Autorius Jūratė Survilė