Cinamonas – vienas populiariausių prieskonių visame pasaulyje. Ypač mėgstamas šaltuoju metų laiku, nes skleidžia šildantį salsvą aromatą, kuris užburia jaukumu ir nukelia į laimingiausias vaikystės akimirkas. Nors cinamonas naudojamas įvairiausiuose receptuose, labiausiai vertinamas gaminant desertus. Pasiraitojame rankoves ir kimbame ruošti skaniausių cinamoninių saldėsių!

 

Bandelės sraigytės

 

12 porcijų

100 g 497 kcal

Ruošti 4 val.

 

TEŠLAI:

  • 60 ml šilto vandens
  • Šaukštelis sausų mielių
  • 100 g cukraus
  • 180 ml pasukų
  • 2 dideli kiaušiniai
  • Šaukštelis druskos
  • Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 85 g sviesto
  • 500 g kvietinių miltų

CINAMONO ĮDARUI:

  • 85 g sviesto
  • 210 g rudojo cukraus
  • 2 šaukšteliai cinamono

GLAISTUI:

  • 55 g minkšto sviesto
  • 85 g kreminio sūrio be priedų
  • Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 190 g miltelinio cukraus
 

GAMINIMAS. Į vandenį suberti mieles ir šaukštelį cukraus, išmaišyti ir 10 min. palikti pastovėti. Į lengvai pakilusias mieles supilti pasukas, įmušti kiaušinius, įberti druskos, supilti vanilės ekstraktą ir tirpintą sviestą. Kruopščiai išmaišyti. Pamažu maišant suberti miltus, išmaišyti ir minkyti apie 5 min., kol tešla taps minkšta, drėgna, bet nelips prie rankų. Suformuoti apskritimą, uždengti rankšluosčiu ir palikti 1,5 val., kol pakils.

 

Pakilusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočioti į maždaug 40×25 cm stačiakampį. Įdarui skirtą tirpintą sviestą paskleisti ant tešlos lakšto. Cukrų sumaišyti su cinamonu ir tolygiai užberti ant sviesto sluoksnio, iš kraštų paliekant 1,5 cm tarpus. Lakštą susukti į tvirtą cilindrą, kurį supjaustyti į 12 lygių riekių. Jas vieną šalia kitos išdėlioti kepimo popieriumi dengtoje skardoje. Pridengti ir palikti 1,5 val. šiltai pastovėti, kol padvigubės. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.

 

Glaisto ingredientus kruopščiai sumaišyti iki vientisos masės. Paruoštą glaistą tolygiai užpilti ant karštų, ką tik iš orkaitės ištrauktų bandelių. Patiekti šiltas.

 

Cinnamon,Rolls,On,A,Plate,On,A,Wooden,Table.kanelbullens,Dag

 

Desertinė kava

 

1 porcija

100 ml 93 kcal

Ruošti 10 min.

 

  • 250 ml nesaldinto migdolų pieno
  • Žvaigždinis anyžius
  • Pusė šaukštelio maltos ciberžolės
  • Pusė šaukštelio cinamono + šiek tiek papuošti
  • 1 cm šviežios imbiero šaknies
  • 1,5 šaukštelio tirpiosios kavos
  • 1,5 šaukštelio agavų sirupo
 

GAMINIMAS. Migdolų pieną supilti į puodą, įdėti anyžių, suberti ciberžolę, cinamoną, tarkuotą imbierą ir kaitinti, kol užvirs. Suberti kavos miltelius ir maišant kaitinti dar porą minučių. Nuėmus įmaišyti agavų sirupą. Patiekti apibarsčius cinamonu.

 

Milk,Dessert,With,Cinnamon,,Coffee,And,Turmeric.,Cinnamon,Pudding.,Top

 

Manų pudingas

 

2 porcijos

100 g 215 kcal

Ruošti 10 min.

 

  • 470 ml pieno
  • 230 ml vandens
  • 120 g manų
  • Šaukštelis cinamono + šiek tiek papuošti
  • Šaukštelis rudojo cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 40 g sviesto
  • 40 g razinų
 

GAMINIMAS. Į puodą supilti pieną, vandenį, suberti manus, cinamoną ir cukrų, pasūdyti. Kaitinti ant mažos kaitros nuolat maišant – atsargiai, manai greitai prisvyla! Virti kelias minutes, kol masė ims tirštėti, neliks skysčio. Sudėti sviestą, razinas ir viską gerai išmaišyti. Sudėti į serviravimo indelius. Patiekti apibarsčius cinamonu.

 

Delicious,Semolina,Pudding,With,Cinnamon,On,Black,Table

 

Cinamoninis obuolių keksas

 

8 porcijos

100 g 423 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

  • 6 kiaušiniai
  • 180 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 185 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 240 g kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai bulvių krakmolo
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • 6 nedideli obuoliai
  • 60 g rudojo cukraus
  • 100 g graikinių riešutų

GLAISTUI:

  • 40 g sviesto
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 50 ml citrinos sulčių
 

GAMINIMAS. Kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Kai masė taps gana tiršta, supilti aliejų ir suberti miltus, sumaišytus su krakmolu, kepimo milteliais, cinamonu, druska. Gerai išmaišyti. Obuolius nulupti ir supjaustyti kubeliais, apibarstyti ruduoju cukrumi ir palikti 10 min. pastovėti, kad išsiskirtų sulčių. Obuolių kubelius įmaišyti į tešlą. Riešutus kepinti sausoje keptuvėje, kol pasklis malonus aromatas. Susmulkinti ir suberti į tešlą, išmaišyti. Tešlą supilti į riebalais išteptą kekso formą ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Sviestą ištirpinti, sumaišyti su milteliniu cukrumi ir citrinos sultimis. Apšlakstyti iškeptą keksą. Patiekti pravėsusį, kai glaistas sustings.

 

Homemade,Cinnamon,Apple,Cake,With,Walnuts,On,Rustic,Wooden,Background

   

Cinamoniniai sausainiai

 

6 porcijos

100 g 533 kcal

Ruošti 50 min.

 

  • 200 g kvietinių miltų
  • Šaukštelis cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • 150 g rudojo cukraus
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 100 g sviesto

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su cinamonu, druska ir cukrumi. Įmušti kiaušinį, supilti vanilės ekstraktą ir tirpintą sviestą. Viską maišyti, kol tešla ims tirštėti, tuomet ją minkyti. Kai taps gana tvirta, pridengus 25 min. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsintos tešlos iškočioti 1,5 cm storio lakštą ir puodeliu išspausti apvalius sausainius. Išdėlioti ant kepimo popieriumi padengtos skardos ir kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Oatmeal,Cookies,On,A,Old,Wooden,Background

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė