Cepelinų diena – įdomūs faktai ir receptai
2018-02-02 14:38- Nuo 2014 metų kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį (šįmet išeina vasario 4 d.) švenčiama pasaulio cepelinų sieną. Jos iniciatorius – JAV gyvenantis išeivis iš Lietuvos Jonas Vaičiūnas.
- Patiekalas tokį pavadinimą gavo dėl panašumo į dirižablio, kurį 1900 metais sukonstravo Ferdinandas Cepelinas. Dabar jie beveik nebenaudojami, tačiau iki XX a. šeštojo dešimtmečio tarnavo kaip transporto priemonė ryšių perdavimui, žvalgybai, minų ir povandeninių laivų paieškai.
- Cepelinai gali būti gaminami iš virtų arba žalių, tarkuotų bulvių ir mėsos, varškės arba grybų įdaro.
- Cepelinai Lietuvoje pradėti gaminti prieš 100 – 150 metų. Manoma, kad lietuviai išmoko juos gaminti iš Mažosios Lietuvos vokiečių ir Lietuvos žydų, kurie irgi turi labai panašių bulvinių virtinių pavyzdžių.
- Nors liaudyje labiau paplitęs cepelinų pavadinimas, vis dėlto valstybinė lietuvių kalbos inspekciją pirmenybę skatina teikti didžkukuliams.
Tradiciniai lietuviški cepelinai
- 4 kg bulvių
- Druskos pagal skonį
Įdarui su mėsa:
- 0,5 kg maltos kiaulienos
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Įdarui su varške:
- 160 g varškės
- Kiaušinis
- Druskos pagal skonį
- Mėtų pagal skonį
Įdarui su grybais:
- 500 g sūdytų grybų
- 2 svogūnai
- Kiaušinis
- 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Bulves nuskusti. 4 bulves išvirti ir sugrūsti. Kitas sutarkuoti ir nusunkti per marlę. Palaukti kelias min. ir nupilti susidariusių skystį, o krakmolą sudėti atgal prie tarkuotų bulvių. Sudėti virtas bulves, įdėti šiek tiek druskos ir viską išmaišyti ir išminkyti. Tada pradėti formuoti didžkukulius: padaryti blyną iš bulvių tešlos, dėti šaukštą įdaro ir užspausti kraštus. Dėti į verdantį vandenį ir, kai vanduo vėl užvirs, dar pavirti 30 min. Patiekti su spirgučių ir grietinės padažu.
Pagaminti mėsos įdarą: maltą mėsą sumaišyti su smulkiai supjaustytomis česnako skiltelėmis, druska ir pipirais.
Pagaminti varškės įdarą: varškę pertrinti, sumaišyti su kiaušiniu, druska ir smulkintomis mėtomis.
Pagaminti grybų įdarą: vandenyje išmirkytus grybus sumalti ir pakepinti su smulkiai supjaustytais svogūnais, kiaušiniu ir maltais džiūvėsėliais ir druska.
6 porcijų
100 g apie 195 kcal
Paruošimo laikas: apie 60 min