Jau senovėje žmonės pastebėjo, kad kai kurios daržovės ir vaisiai, savo forma primenantys žmogaus kūno organus, teigiamai veikia jų sveikatą, gydo. Pavyzdžiui, tamsiai raudonos burokėlių sultys, primenančios kraują, iš tiesų pagerina kraujo kokybę, gali padėti, sergant mažakraujyste. Burokėlis, naudinga daržovė, kuria verta praturtinti savo mitybą. Jie valo kraują, papildo jį vitaminais ir mineralais, yra nekaloringi.

 

Burokėlių sulčių gėrimas

 
  • 2 burokėliai
  • 2 apelsinai
  • 5 ananaso griežinėliai
  • 250 ml citrinos sulčių
  • Mėtos šakelė

Gaminimas

 

Nulupti obuolius ir apelsinus. Ananasą taip pat nulupti ir išpjauti kietą viduriuką. Vaisius stambiai supjaustyti ir sudėti į sulčiaspaudę. Supilti citrinos sultis ir išspausti. Sultis nukošti ir papuošti mėtos šakele.

 

100 ml apie 40 kcal

 

Omletas su burokėliais

 
  • 4 kiaušiniai
  • 2 burokėliai
  • Svogūnas
  • 100 g džiūvėsėlių
  • 45 ml sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Burokėlius išvirti ir supjaustyti kubeliais. Susmulkinti svogūną. Džiūvėsėlius sudrėkinti vandeniu. Daržoves sumaišyti su džiūvėsėliais, įmušti kiaušinius ir suplakti. Paskaninti prieskoniais. Kepti įkaitintame svieste. Kai omletas apkeps iš vienos  pusės, keptuvėje perpjauti į 4 dalis ir apversti, kad apkeptų iš abiejų pusių.

 

100 g apie 179 kcal

 

Burokėlių ir rudųjų ryžių salotos

 
  • 4 burokėliai
  • 200 g rudųjų ryžių
  • 40 g kedrinių pinijų
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 50 g petražolių
  • 65 g ožkų pieno sūrio
  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • Lauro lapas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, citrinos žievelės pagal skonį

Gaminimas

 

Pasūdytame vandenyje išvirti ryžius su lauro lapu (kai ryžiai išvirs lauro lapą išimti). Sausoje keptuvėje paskrudinti kedrines pinijas. Pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką. Tada sudėti supjaustytus burokėlius, įberti prieskonių, įpilti šiek tiek vandens ir troškinti, kol suminkštės daržovės (apie 30 minučių). Tada burokėlius sumaišyti su ryžiais, smulkintomis petražolėmis, kedrinėmis pinijomis, ant viršaus uždėti ožkų pieno sūriu gabalėlius.

 

100 g apie 191 kcal

Spausdinti