Burokėliai nenuobodžiai!
2014-11-12 13:39Tai, kad burokėliai – labai sveikas maisto produktas, niekam nekelia abejonių. Deja, juos mėgsta toli gražu ne kiekvienas. Iš dalies taip yra dėlto, kad iš jų gaminami vis tie patys, nuobodūs, ne turtingo skonio patiekalai. Tačiau ryškiaspalvės šakninės daržovės gali pavirsti ir į nepaprastai skanius kulinarinius šedevrus. Galbūt metas pakeisti nuomonę apie burokėlius?
Dar kartą priminimui, kodėl į kasdienės mitybos planą reikėtų įtraukti burokėlius. Visų pirma – tai nepakeičiamos daržovės šaltuoju metu, kai itin sumažėja vietinių sezoninių daržovių. Kiti privalumai: burokėliai mažina kraujo spaudimą ir gerina kraujo sudėtį, didina ištvermę, gydo uždegimą, aprūpina organizmą vitaminais C ir B grupės, dietinėmis skaidulomis, mineralinėmis medžiagomis (kaliu, manganu). Burokėliai natūraliai valo organizmą nuo toksinų ir net padeda išvengti tokių pavojingų ligų kaip vėžys.
Beje, maistine verte labai naudingi ne tik burokėlių šakniagumbiai, bet ir jų antžeminė dalis – lapai su kotais. Teigiama, kad vartojant šviežių burokėlių lapų (mangoldų) sumažėja kaulų lūžių, osteoporozės, Alzheimerio rizika, stiprinama imuninė sistema (stimuliuojama antikūnių ir baltųjų kraujo kūnelių gamyba).
Burokėliai įdaryti ryžiais bei razinomis
- 2 – 3 burokėliai
- 50 g grietinės
- 30 ml augalinio aliejaus
Įdarui:
- Obuolys
- 1,5 šaukšto razinų
- 2 šaukštai ryžių
- Šaukštas sviesto
- Cukraus, malto cinamono pagal skonį
Gaminimas
Nuplautą obuolį sutarkuoti ir sumaišyti su virtais ryžiais, verdančiu vandeniu perlietomis razinomis, kambario temperatūros sviestu, cukrumi ir cinamonu. Išvirti nuplautus burokėlius, nulupti, išskobti vidų. Įdėti įdaro. Įdarytus burokėlius sudėti ant riebalais išteptos skardos. Burokėlių viršų patepti grietine. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 150 laipsnių, apie 10 minučių. Patiekti karštus.
100 g apie 128 kcal
Paruošimo laikas: 25 min
2 – 3 porcijų
Sluoksniuotos mėsos salotos su burokėliais ir džiovintomis slyvomis
- 300 g jautienos ar kitos mėsos
- 350 g majonezo
- 1 – 2 burokėliai
- Pusė svogūno
- 50 g graikinių riešutų
- Džiovintų slyvų pagal skonį
- Kiaušinis
- Lauro lapas
- Druskos, maltų, kvapiųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Burokėlius nuplauti, nusausinti, suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, kol bus iškepę, bet ne per minkšti. Pasūdytame vandenyje su druska, kvapiaisiais pipirais ir lauro lapu išvirti jautieną. Kai atvės, supjaustyti mėsą ir burokėlius. Džiovintas slyvas nuplauti ir susmulkinti. Smulkiai supjaustyti kietai virtą kiaušinį ir nedidelį svogūną. Į salotinės dugną dėti sluoksnį burokėlių ir džiovintų slyvų, pertepti majonezu. Dėti sluoksnį kiaušinių, svogūnų ir mėsos, vėl pertepti majonezu. Kartoti, kol produktų nebeliks. Viršų patepti majonezu ir apibarstyti graikiniais riešutais. Salotų dubenį uždengti maistine plėvele ir palikti porą valandų arba per naktį šaldytuve, kad atsiskleistų skoniai.
100 g apie 184 kcal
Paruošimo laikas: 2 val. 45 min
6 – 8 porcijų
Saldus burokėlių pyragas su baltu glaistu
- 300 g burokėlių
- 250 g graikinių riešutų
- 4 kiaušiniai
- 160 g cukraus
- 60 g miltų
- Šaukštelis kakavos miltelių
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Druskos pagal skonį
- 30 g sviesto
Glaistui:
- 100 g grietinėlės
- 60 g miltelinio cukraus
Gaminimas
Graikinius riešutus sumalti. Nevirtus burokėlius nulupti ir sutarkuoti. Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakti su cukrumi iki purios masės. Tada atsargiai sumaišyti su burokėliais, paskui ir su riešutais. Miltus sumaišyti su kakavos ir kepimo miteliais ir sumaišyti su burokėlių mase. Kiaušinių baltymus išplakti iki putų ir sumaišyti su burokėliais. Kepimo indą ištepti sviestu, pabarstyti miltais, sudėti tešlą ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie valandą. Šiek tiek atvėsusį pyragą aptepti su cukrumi plakta grietinėle ir palikti šaldytuve per naktį, kad atsiskleistų visi skoniai.
100 g apie 308 kcal
Paruošimo laikas: 90 min
8 – 10 porcijų