Kovo 25-ąją senovės lietuviai švęsdavo Gandro šventę arba Gandrines. Šią dieną šeimininkės kepdavo įvairių grūdų bandeles, kuriomis apdalindavo visus šeimos narius ir kaimynus. Bandeles dažniausiai kepdavo iš rupių miltų, todėl jos yra sveikesnė alternatyva tiems, kurie negali gyventi be saldžių, minkštų bandelių…

 

Bandelės su šokoladu

  • 220 g rupių miltų
  • 50 g avižinių dribsnių
  • Šaukštelis cinamono
  • Šaukštelis sausų mielių
  • 125 ml pieno
  • Šaukštas medaus
  • Šaukštelis vanilės
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Kiaušinis
  • 80 g razinų
  • 50 g džiovintų serbentų

Gaminimas

 

Dubenyje sumaišyti miltus, dribsnius, cinamoną, mieles ir žiupsnelį druskos.

 

Truputį pašildyti pieną su vanile ir medumi ir supilti į sausą mišinį. Įmušti plaktą kiaušinį ir supilti aliejų. Tešlą maišyti, kol bus lygi ir glotni. Sudėti džiovintus vaisius ir vėl išmaišyti. Tešlą uždengti rankšluosčiu arba maistine plėvele ir valandą laikyti šiltai.

 

Ant miltais apibarstyto stalo išimti tešlą, paminkyti ir formuoti bandeles. Bandeles vėl uždengti ir palikti kilti 30 minučių.

 

Įkaitinti orkaitę iki 160 laipsnių. Kepti apie 20 minučių, kol taps auksinės spalvos. Šiek tiek atvėsusias bandeles galima papuošti tirpintu baltuoju arba juoduoju šokoladu.

Spausdinti