Nors Lietuvoje galima rasti daugybę azijietiškų restoranėlių, daugumai Tolimųjų Rytų šalių maistas vis dar atrodo paslaptinga egzotika. Metas praskleisti paslapties šydą ir užlieti savo virtuvę skaniausiais Azijos aromatais!

 

Traškios tešlos suktinukai „Spring rolls“

 

10 porcijų

 

  • Pusė nedidelio kopūsto
  • Morka
  • 50 g pievagrybių
  • Svogūnas
  • Pusė poro
  • Paprika
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 250 g „Spring rolls“ tešlos
  • Kiaušinis
  • 250 ml aliejaus

GAMINIMAS. Visas daržoves ir grybus smulkiai supjaustyti. Pagardinti smulkintu česnaku ir prieskoniais, apkepinti su šiek tiek aliejaus, kol suminkštės. Palikti atvėsti.

 

Į atšilusios tešlos lakštus dėti daržovių įdaro ir, patepus kraštus kiaušinio plakiniu, suvynioti suktinukus.
Paruoštus suktinukus virti įkaitintame aliejuje (jis turi apsemti), kol gražiai apskrus. Dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Galima patiekti su saldžiarūgščiu arba aštriu padažu.

 

Deep,Fried,Spring,Rolls,,Por,Pieer,Tod,Or,Fried,Spring

 

Gaivios ir traškios salotos su vištiena

 

8 porcijos

 

SALOTOMS:

  • 200 g romaninių salotų
  • 140 g raudonojo kopūsto
  • Morka
  • 280 g keptos vištienos filė
  • 100 g konservuotų mandarinų
  • 100 g greitai paruošiamų ramenų
  • Ryšelis svogūnų laiškų

PADAŽUI:

  • 3 šaukšteliai ryžių acto
  • 2 šaukšteliai medaus
  • Šaukštelis sezamų aliejaus
  • 2 šaukšteliai hoisin padažo
  • Šaukštelis sojų padažo
  • 60 ml augalinio aliejaus
  • Nedidelis gabalėlis imbiero šaknies
  • Skiltelė česnako
 

GAMINIMAS. Salotas, kopūstą ir morką supjaustyti šiaudeliais. Sumaišyti su smulkiai plėšyta vištiena, smulkintais mandarinais, smulkiai laužytais ramenais ir pjaustytais svogūnų laiškais.

 

Padažui skirtus skystus ingredientus sumaišyti, suberti smulkiai tarkuotą česnaką ir imbiero šaknį. Išmaišyti.
Salotas apšlakstyti paruoštu padažu.

 

Chinese,Chicken,Salad,With,Shredded,Chicken,Meat,,Mandarin,Oranges,,Crunchy

 

Vietnamietiška aštri jautienos sriuba

 

2 porcijos

 

  • Ryšelis svogūnų laiškų
  • 75 g imbiero šaknies
  • 3 žvaigždiniai anyžiai
  • 2 citrinžolių stiebai
  • Šaukštelis palmių cukraus
  • 3 lizdai plokščių ilgų ryžių makaronų
  • Šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • 225 g jautienos
  • Sauja šparaginių pupelių
  • 2 šaukšteliai žuvų padažo
  • Žalioji citrina
  • 700 ml jautienos sultinio
  • Aitrioji paprika
  • Saujelė šviežių kalendrų
 

GAMINIMAS. Svogūnų laiškus smulkiai sukapoti (šiek tiek pasilikti). Imbiero šaknį nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Pakepinti kartu su svogūnų laiškais, anyžiumi, smulkinta citrinžole, palmių cukrumi. Viską reguliariai maišant troškinti apie 35 min.

 
Makaronus užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 2 min. išbrinkti. Nusausinti ir perskalauti šaltame vandenyje, vėl nusausinti.

 
Aliejų stipriai įkaitinti ir apkepti jautieną – po 1,5 min. iš abiejų pusių. Viduje mėsa turi likti pusžalė.

 
Mirkytus makaronus paskirstyti dviejuose dubenėliuose, ant viršaus dėti smulkintų šparaginių pupelių, plonomis riekelėmis pjaustytą jautienos kepsnį. Viską apšlakstyti žuvų padažu ir pusės žaliosios citrinos sultimis. Užpilti karštu jautienos sultiniu.

 
Patiekti papuošus likusiais smulkintais svogūnų laiškais, riekelėmis pjaustyta paprika, kalendromis bei likusia citrina.

 

Vietnamese,Soup,Pho,Bo,With,Beef,And,Noodles,On,A

 

Ryžių dubenėlis „Maguro no zuke Donburi“

 

4 porcijos

 

  • 85 g šviežio tuno
  • 60 ml sojų padažo
  • 2 šaukšteliai mirino
  • 2 šaukšteliai sakės
  • 735 virtų sušių ryžių
  • Marinuoto imbiero, marinuotų jūrų dumblių, šviežio agurko, vasabių pastos pagal skonį
 

GAMINIMAS. Tuną supjaustyti kąsnio dydžio plonais gabalėliais ir kiekvieną atskirai 5 sek. panardinti į verdantį vandenį. Ištraukus nedelsiant 10 sek. panardinti į labai šaltą vandenį, kad greitai atvėstų. Padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų likusį drėgmės perteklių. Tuno gabalėlius sudėti į plastikinį maišelį, supilti sojų padažą, miriną, sakę, viską pakratyti, kad žuvies gabalėliai tolygiai pasidengtų marinatu ir palikti 30 min. kambario temperatūroje.

 
Ryžius paskirstyti į serviravimo dubenėlius. Ant viršaus dėti paruoštą tuną, po kelias marinuoto imbiero riekeles, smulkintų jūrų dumblių, kelias riekeles agurko ir truputį vasabio pastos.

 

Rice,Bowl,Topped,With,Tuna.

 

Tailandietiška vištiena kiniškoje keptuvėje

 

4 porcijos

 

  • 3 šaukštai aliejaus
  • 150 g anakardžių
  • 300 g vištos krūtinėlės be kaulo
  • 1,5 šaukšto kukurūzų krakmolo
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • 2 džiovintos aitriosios paprikos
  • 2 skiltelės česnako
  • Saujelė svogūnų laiškų
  • Raudona paprika

PADAŽUI:

  • 2 šaukšteliai sojų padažo
  • Šaukštelis austrių padažo
  • Šaukštelis žuvų padažo
  • 2 šaukšteliai cukraus
  • 2 šaukšteliai vandens
 

GAMINIMAS.  Kiniškoje keptuvėje įkaitinti du šaukštus aliejaus, sudėti anakardžius ir maišant kepti 4 min. Kiaurasamčiu išgriebti kepintus riešutus, riebalų perteklių nuvarvinti.

 
Vištieną supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Apiberti krakmolu bei pipirais. Apkepti toje pačioje keptuvėje, kur kepė riešutai. Ant didelės kaitros pamaišant kepti apie porą minučių. Vištieną išgriebti kiaurasamčiu ir nuvarvinti riebalų perteklių.

   

Į keptuvę supilti likusį aliejų ir 30 sek. kepti smulkiai pjaustytą aitriąją papriką, trintą česnaką, smulkintus svogūnų laiškus, gabalėliais pjaustytą raudoną papriką.

 
Į keptuvę suberti apkeptą vištieną, riešutus ir užpilti padažu (jam paruošti sumaišyti visus ingredientus). Gerai išmaišius troškinti apie minutę, kol padažas ims tirštėti. Galima patiekti su ryžiais ar kiniškais makaronais.

 

Gai,Pad,Med,Mamuang,Or,Thai,Cashew,Chicken,In,Black

   

Kepti vontonai su mėsa

 

2 porcijos

 
  • 450 g mėgstamos maltos mėsos
  • Šaukštas tarkuoto imbiero
  • 2 skiltelės česnako
  • Mažas ryšelis svogūnų laiškų
  • Šaukštas sojų padažo
  • Šaukštas austrių padažo
  • 140 g lapinio kopūsto
  • 120 ml vandens
  • Kiaušinis
  • 200 g vontonų tešlos
  • Aliejaus kepti
 

 GAMINIMAS. Mėsą sumaišyti su imbieru, trintu česnaku, smulkintais svogūnų laiškais, sojų ir austrių padažu, smulkiai pjaustytu kopūstu.

 
Kiaušinį išplakti su vandeniu ir atidėti.

 
Į atšildytos tešlos lapelių centrą dėti po šaukštelį įdaro. Kraštelius aptepti kiaušinio ir vandens plakiniu. Lenkiant kraštelius į centrą suformuoti vontonus. Viršuje tvirtai užspausti ar užsukti, kad kepant nepasileistų.

 
Kepti įkaitintame aliejuje, kol tešla gražiai apskrus. Iškepus sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Galima patiekti su sojų padažu.

   

Portion,Of,Six,Fried,Wontons,On,A,Plate,With,Sticks,

 

Korėjietiškas baklažanų troškinys

 

2 porcijos

 

PADAŽUI:

  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 2 šaukšteliai rudojo cukraus
  • Skiltelė česnako
  • Mažas gabalėlis imbiero šaknies
  • Pusė šaukštelio sezamų aliejaus
  • Šaukštelis kukurūzų krakmolo
  • Maža aitrioji paprika

TROŠKINIUI:

  • Svogūnas
  • Šlakelis rapsų aliejaus
  • Baklažanas
  • Svogūnų laiškų puošti
 

GAMINIMAS.  Sojų padažą sumaišyti su cukrumi, smulkintu česnaku, sezamų aliejumi, kukurūzų krakmolu ir smulkiai pjaustyta paprika (sėklas išimti).

 
Svogūną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir apkepti, kol suminkštės. Sudėti maždaug 1–2 cm pločio ir 4–5 cm ilgio juostelėmis pjaustytą baklažaną. Viską užpilti padažu ir troškinti apie 10 min., kol baklažanas visiškai suminkštės. Jeigu troškinys pernelyg sausas, įpilti truputį vandens. Patiekti papuošus smulkintais svogūnų laiškais. Galima patiekti su ryžiais arba valgyti vieną.

   

Hot,Spicy,Stew,Eggplant,In,Korean,Style,With,Green,Onion.

     

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė