Azijietiški desertai
2021-05-11 08:35Malonu pažinti įvairias kultūras, jų patirtis, įskaitant kulinarines. Kaskart su smalsumu ragaujami svetimų šalių gardėsiai. Štai keletas desertų receptų, kurių skonis ir gaminimo procesas bent mintimis nukels į Aziją.
Mangų ir kokosų skanėstas
Mangų želei:
- 300 g mangų minkštimo
- 120 ml apelsinų sulčių
- 140 ml vandens
- Šaukštas želatinos
- 70 g cukranendrių cukraus
- Pusė žaliosios citrinos sulčių
Kokosų želei:
- 120 ml vandens
- Šaukštelis želatinos
- 4 šaukšteliai cukraus
- 240 ml kokosų pieno
- Cinamono pagal skonį
Papuošimui:
- Mangas
- Mėtų lapelių
Mangus supjaustyti ir sudėti į elektrinį trintuvą. Supilti apelsinų sultis ir sutrinti. Karštame vandenyje ištirpinti želatiną. Sumaišyti su mangų tyre, žaliųjų citrinų sultimis ir cukrumi. Supilstyti į stiklines.
Karštame vandenyje ištirpinti želatiną. Supilti kokosų pieną, suberti cukrų ir išmaišyti. Supilstyti į stiklines ant sustingusios mangų želės. Apibarstyti cinamonu. Kai visiškai sustings, puošti mėtų lapeliais ir mango kubeliais.
4 porcijos
100 g 190 kcal
Ruošti 6 val.
Japoniškas sūrio pyragas
- 3 kiaušiniai
- 125 g lieso grietinėlės sūrio
- 80 g cukraus
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
- 60 ml riebaus pieno
- 30 g bulvių krakmolo
- Tarkuotos citrinos žievelės
- 3 šaukštai citrinos sulčių
- Šaukštas kakavos miltelių
- Šaukštas stiprios nukoštos kavos
Trynius atskirti nuo baltymų. Garuose ištirpinti sūrį. Įberti 30 g cukraus ir supilti aliejų. Suberti citrinos žievelę ir išmaišyti. Supilti pieną ir išmaišyti. Maišant supilti trynius. Įpilti 2 šaukštus sulčių, suberti krakmolą ir išmaišyti. Atidėti. Baltymus išplakti su likusiu cukrumi iki standžių putų. Įpilti likusias sultis ir išmaišyti. Tešlą padalyti į 2 dalis. Į vieną jų supilti kakavos ir kavos mišinį. Išmaišyti. Skardą iškloti kepimo popieriumi. Dėti 3 šaukštus tamsios, paskui šviesios tešlos. Kartoti, kol neliks. Kepimo indą su tešla įdėti į didesnę skardą, įpilti vandens ir kepti apie 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 oC temperatūros. Patiekti pravėsusį ir supjaustytą.
8 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 2,5 val.
Spurgos su mangais
- Mango minkštimas
- 200 g miltų
- 80 g cukraus
- 40 g kokosų drožlių
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Druskos pagal skonį
- Miltelinio cukraus puošti
- Aliejaus virti
Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais, kokosų drožlėmis, druska ir cukrumi. Mangą sutrinti elektriniu trintuvu ir sumaišyti su miltų mišiniu. Laikyti šaldytuve 30 min. Iš tešlos formuoti rutuliukus. Iš lėto sudėti į verdantį aliejų. Virti, kol apskrus. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Apibarstyti milteliniu cukrumi.
10 porcijų
100 g 386 kcal
Ruošti 1,5 val.
Ananasai su tešlos plutele
- 580 g konservuotų ananasų
- 120 g miltų
- 2 šaukštai bulvių krakmolo
- 60 g miltelinio cukraus
- Kiaušinis
- 200 ml šviesaus alaus
- 30 g kokosų drožlių
- 250 g liesos varškės
- 100 g grietinės
- 50 g cukraus
- Saulėgrąžų aliejaus kepti
- 3 šaukštai miltų apvolioti
Miltus sumaišyti su krakmolu ir 50 g miltelinio cukraus. Įmušti kiaušinį, supilti alų ir išmaišyti. Atidėti. Drožles paskrudinti sausoje keptuvėje. Atvėsinti. Ananasų griežinėlius apvolioti tešloje ir apkepti iš abiejų pusių, kol apskrus. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Kai pravės, apibarstyti milteliniu cukrumi. Varškę sumaišyti su grietine, likusiu cukrumi ir skrudintomis drožlėmis. Patiekti su gautu kremu.
4 porcijos
100 g 405 kcal
Ruošti 45 min.
Kepti ledai su šokoladiniu padažu
- 500 g vanilinių ledų
- 2 dideli kiaušiniai
- 50 g cukraus
- 100 g lazdynų riešutų
- 100 g kokosų drožlių
- Aliejaus kepti
- Mėtų lapelių puošti
- Šokoladinio padažo pagal skonį
Su šaukštu formuoti 5 cm skersmens rutuliukus. Sudėti į riebalais pateptą skardą ir apibarstyti kokosų drožlėmis. Indą su ledais laikyti šaldiklyje 2 val. Baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus su cukrumi išplakti iki standžių putų. Supilti trynius ir išmaišyti. Ledų rutuliukus apvolioti kiaušinių putėsiuose, kokosų drožlių ir riešutų mišinyje. Laikyti šaldiklyje 2 val. Kepti, kol apskrus. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Puošti mėtų lapeliais ir šokoladiniu padažu.
8 porcijos
100 g 262 kcal
Ruošti 5 val.
Vyšnių vyniotinis
Biskvitui:
- 5 kiaušiniai
- 140 g cukraus
- 2 šaukštai burokėlio sulčių
- 150 g bulvių krakmolo
Putėsiams:
- 450 g vyšnių be kauliukų
- 150 g miltelinio cukraus
- 20 g želatinos
- 50 ml vandens
- 500 ml riebios grietinėlės
- Citrinos sulčių
- 2 šaukštai burokėlio sulčių
Papuošimui
- 3 šaukštai miltelinio cukraus
Išplakti kiaušinius su cukrumi iki purumo. Suberti sijotą krakmolą ir supilti sultis. Tešlą supilti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 oC temperatūros. Atvėsinti.
Vyšnias sumaišyti su milteliniu cukrumi. Supilti citrinos ir burokėlio sultis, karštame vandenyje ištirpintą želatiną. Išmaišyti. Grietinėlę išplakti ir įmaišyti į putėsius.
Biskvitą išimti ir aptepti įdaru. Kai pastings, suvynioti. Laikyti šaldytuve 1 val. Puošti milteliniu cukrumi.
10 porcijų
100 g 373 kcal
Ruošti 2,5 val.