Visi žino populiarų posakį, kad vienas obuolys per dieną – gydytojai be darbo. Nuo šiol šį vokiečių posakį galima perfrazuoti taip: vienas avokadas per dieną ir nereikės kreiptis į gydytojus. Kuo vertingi šie vaisiai? Labiausiai tuo, kad avokaduose yra medžiagų, kurios mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje asmenims, turintiems antsvorio. Nors avokadai yra vieni iš kaloringiausių vaisių, bet juose esantys riebalai yra itin naudingi sveikatai.

 

Tyrimas, kurio metu buvo nustatyta, kad avokadas mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, buvo atliktas Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jame dalyvavo 45 didesnį ar mažesnį antsvorį turintys žmonės nuo 21 iki 70 metų. Jie turėjo išbandyti tris skirtingas dietas: mažai riebalų, vidutinio riebalų kiekio su ir be avokadų. Geriausi rezultatai buvo tada, kai tyrimo dalyviai vartojo avokadus. Tačiau avokadus reikėtų derinti su sveikais, nekaloringais produktais, kuriuose mažai druskos arba cukraus. Tai būtų įvairios salotos, daržovės, įvairūs sveiki sumuštiniai, liesų baltymų produktai (vištiena, žuvis). Galima valgyti avokadus ir vienus.

 

Avokaduose yra ne tik sveikų mononesočiųjų riebalų rūgščių, bet ir dietinių skaidulų, fitosterolių ir kitų medžiagų, kurios yra labai naudingos žmogaus organizmui. Pavyzdžiui, avokaduose yra beveik du kartus daugiau kalio negu bananuose. Tai yra, ko gero, pats baltymingiausias vaisius pasaulyje.

 

Avokadai taip pat gali sumažinti vėžio riziką. Vaisiuose esančios mononesočiosios rūgštys padeda geriau įsisavinti antioksidantus (likopeną, kurio randama pomidoruose ir beta karoteną, kurio yra morkose, moliūguose bei saldžiosiose bulvėse), kurie apsaugo nuo vėžio.

 

Reguliarus avokadų vartojimas stiprina imuninę sistemą, širdį, mažina uždegimą, cukraus kiekį kraujyje, padeda išsaugoti gerą regėjimą, reguliuoja kraujo spaudimą, apsaugo nuo apsigimimų, gerina odos ir plaukų būklę.

 

Rūkytos lašišos ir avokadų užkandis

 

avokadai su lašiša

  • 200 g šalto rūkymo lašišos
  • Avokadas
  • Agurkas
  • 2 laiškiniai svogūnai
  • 3 šakelės peletrūnų
  • Pusės citrinos žievelių
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, pagal skonį
 

Gaminimas

 

Rūkytą lašišą supjaustyti ir sumaišyti su smulkintais svogūnų laiškais bei citrinos žievele. Paskaninti aliejumi, druska ir pipirais. Lašišą dėti ant agurkų griežinėlių. Ant viršaus uždėti avokado minkštimo ir užpilti šviežių peletrūnų lapelių, sutrintų grūstuvėje ir sumaišytų su alyvuogių aliejumi, padažu.

 

100 g apie 153 kcal

Paruošimo laikas: 10 min

2 porcijos

 

Avokadų, mangų ir saliamo salotos

 
  • 100 g gūžinių salotų
  • 200 g saliamio
  • Avokadas
  • Mangas
  • Saldžioji paprika
  • 100 g anakardžių riešutų
  • Šaukštas majonezo
 

Gaminimas

 

Salotas stambiai supjaustyti arba suplėšyti. Mango, avokadą ir saldžiąją papriką susmulkinti. Saliamio griežinėlius pakepinti keptuvėje ir nuvarvinti riebalų perteklių. Visas sudedamąsias dalis sumaišyti su majonezu ir pabarstyti kapotais anakardžių riešutais.

 

100 g apie 231 kcal

Paruošimo laikas: 20 min

2 porcijos

Spausdinti