Medus – tūkstantmečius vartojamas desertas iš gamtos. Ar žinojote, kad jis niekada nesugenda? Archeologai senovinėse kapavietėse aptiko medaus, kuriam jau per 3000 metų, ir vis dar tinkamas valgyti. Šis produktas pasižymi natūraliomis antibakterinėmis savybėmis, todėl nuo seno tinka ne tik maistui, bet ir gydymui. Kokių gardėsių su medumi verta pasigaminti?

 

Kepti obuoliai su medumi

 

4 porcijos
100 g 110 kcal
Ruošti 40 min.
• 4 obuoliai
• 2 šaukštai medaus
• Šaukštas cinamono
• 70 g graikinių riešutų
• 70 g razinų
• Šaukštas sviesto
GAMINIMAS. Nupjauti obuolių viršūnėles, vidų išskobti. Riešutus pasmulkinti, sumaišyti su razinomis, cinamonu ir sviestu. Mišiniu įdaryti obuolius, uždengti nupjautomis viršūnėlėmis. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Į kepimo pabaigą gausiai apšlakstyti medumi ir leisti jam išsilydyti, įsigerti į obuolius.

 

Red,Baked,Apples,With,Cinnamon,,Walnuts,And,Honey,On,A

 

Moliūginiai medaus keksiukai

 

12 vnt.
100 g 280 kcal
Ruošti 40 min.
• 240 g moliūgų tyrės
• 2 šaukštai medaus
• 120 ml aliejaus
• Kiaušinis
• 180 g miltų
• Pusė šaukštelio kepimo miltelių
• Šaukštas cinamono
• Pusė šaukštelio malto žvaigždinio anyžiaus
• 70 g graikinių riešutų
GAMINIMAS. Moliūgų tyrę sumaišyti su medumi, aliejumi ir kiaušiniu. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais, pamažu maišant suberti į moliūgų masę. Riešutus susmulkinti ir kepinti sausoje keptuvėje, kol paskleis malonų aromatą. Įmaišyti į tešlą. Ją supilstyti į keksiukų formeles. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

Spicy,Pumpkin,Muffins,Or,Cupcakes,With,Walnuts,On,A,Metal

 

Jogurtinis medaus desertas

 

4 porcijos
100 g 169 kcal
Ruošti 2,5 val.
• 3 g želatinos
• 2 šaukštai vandens
• 200 ml grietinėlės
• 2 šaukštai cukraus
• 400 g natūralaus jogurto
• Šaukštelis vanilės ekstrakto
• 3 šaukštai medaus
GAMINIMAS. Želatiną užpilti vandeniu ir leisti išbrinkti. Grietinėlę ir cukrų supilti į puodą, šildyti ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps, tačiau neužvirinti. Supilti želatiną į šiltą grietinėlę ir maišyti, kol visiškai ištirps. Įmaišyti jogurtą, vanilę. Į serviravimo indelius pilti medaus, ant viršaus dėti kreminės masės ir bent 2 val. šaldyti, kol sustings. Patiekti papuošus riešutais, dar galima apšlakstyti medumi.

 

Yogurt,Dessert,With,Honey,Where,The,Wooden,Spoon,Drops,The

 

Medaus tortas

 

10 porcijų
100 g 327 kcal
Ruošti 4,5 val.

 

• 50 g sviesto
• 3 šaukštai medaus
• 5 kiaušiniai
• 200 g cukraus
• 250 g miltų
• 2 šaukšteliai kepimo miltelių

PERTEPIMUI:

• 1 l riebios grietinės
• 2 šaukštai citrinos sulčių
• 100 g cukraus
GAMINIMAS. Sviestą su medumi šildyti ant silpnos kaitros, kol susijungs į bendrą masę. Palikti atvėsti. Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi iki standžių putų. Įmaišyti atvėsusią medaus masę. Pamažu suberti su kepimo milteliais sumaišytus miltus, gerai išmaišyti. Turi išeiti riebios grietinės tirštumo tešla. Kepimo formos (apie 20 cm skersmens) dugną iškloti kepimo popieriumi, šonus patepti sviestu. Pilti 4–5 šaukštus tešlos ir paskirstyti per visą plotą. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Taip sunaudoti visą tešlą ir iškepti torto papločius. Pertepimo kremui grietinę išplakti su citrinos sultimis ir cukrumi. Atvėsusius lakštus (vieną pasilikti) pertepti kremu ir dėti vieną ant kito truputį paspaudžiant. Kraštus ir viršų aptepti kremo likučiais, papuošti trupiniais, gautais susmulkinus pasiliktą paplotį. Tortą bent 3 val. dėti į šaldytuvą, o dar geriau ten palikti per naktį. Patiekiant galima papuošti uogomis, mėtomis ar kt.

 

Honey,Cake.,Homemade,Baking,Concept.,Slit,And,Slice,Of,Cake.

 

Medaus sausainiai

 

20 vnt.
100 g 320 kcal
Ruošti 35 min.
• 150 g sviesto
• 100 g medaus
• 100 g cukraus
• Kiaušinis
• 240 g miltų
• Šaukštas cinamono
• Pusė šaukštelio kepimo miltelių
• 50 g graikinių riešutų

 

GAMINIMAS. Sviestą sumaišyti su medumi ir cukrumi, šildyti ant mažos kaitros, kol susijungs į bendrą masę. Kiaušinį išplakti su cinamonu. Sumaišyti su pravėsusia medaus mase. Pamažu maišant suberti su kepimo milteliais maišytus miltus. Suminkyti tešlą. Iškočioti į ploną lakštą, formuoti norimos formos sausainius. Į kiekvieno vidurį įspausti po riešutą. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.

 

Gingerbread,Honey,Cookies,With,Walnuts.,Delicious,Homemade,Dessert.

 
Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė