Kai kurie žmonės, norėdami sustiprinti sveikatą, geria actą. Ar jie elgiasi teisingai? Galbūt taip turėtų daryti visi? Ko gero, žmonių nieko negirdėjusių apie acto, ypač apie obuolių, privalumus beveik nėra. Actas, kuris naudojamas daugiau kaip 10000 metų kaip maisto prieskonis ir kaip vaistas, šiais laikais vėl aktualus ir dažnai vartojamas. Galima net sakyti, kad fermentacijos metu išgaunamas skystis XXI amžiuje išgyvena renesansą (atgimimą). Kartu su organizmą valančiomis dietomis ir sulčių detoksikacija, savo vietą rado ir valomosios savybėmis pasižymintis actas.

 

actas

Acto panaudojimo būdų yra tokia gausybė, todėl labai lengva patikėti tuo, kad jis – tai universalūs vaistai nuo bet kokių negalavimų (taip nėra). Galima dažnai išgirsti, kad prieš valgį išgėrus šiek tiek obuolių sidro acto galima greičiau pajusti sotumo jausmą, nes jis mažina apetitą ir padeda deginti riebalus. Toks teiginys skamba žaviai, bet, deja, jokio mokslinio pagrindo neturi.

 

Tai nereiškia, kad actas yra nenaudingas. Penkios jo savybės yra įrodytos moksliškai. Įvairūs tyrimai patvirtino, kad skystyje yra vertingų antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus ir net gali sumažinti tokių ligų, kaip vėžys, riziką.

 

Actas padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. 2004 metais buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad suvartojus šiek tiek obuolių sidro acto prieš valgį, kuriame gausu angliavandenių, yra pagerinamas jautrumas insulinui (sulėtinamas cukraus kiekio kraujyje pakilimo procesas), esant priešdiabetinei būsenai arba sergant II laipsnio diabetu. Tyrėjų nuomone, actas turi panašų fiziologinį poveikį kaip vaistai nuo diabeto – akarbozė ir metforminas.

 

Jis apsaugo širdį ir kraujagysles. Balzaminis actas apsaugo nuo mažo tankio lipoproteinų oksidacijos (LDL), kuri, kaip įtariama, gali būti vienas iš aterosklerozę sukeliančių veiksnių. Aterosklerozė – tai tokia liga, kai ant kraujagyslių kaupiasi cholesterolio apnašos ir kraujas nebegali laisvai pratekėti per jas. Negydoma aterosklerozė sukelia širdies priepuolį ar miokardo infarktą.

 

Acto vartojimas gali padėti kontroliuoti svorį ir net numesti keletą kilogramų. Specifinio skonio produktas gali būti naudojamas vietoj nesveikų riebalų – pavyzdžiui, kaip salotų užpilas. Net ir kaloringos salotos, su tokiais maisto produktais, kaip mėlynasis pelėsio sūris, nebus tokios kaloringos, kai bus sumaišomos su actu (100 g turi tik 14 kcal), o ne su aliejumi ar riebiu majonezu. Sakoma, kad actas ne tik suteikia patiekalui išskirtinį skonį, bet ir sumažina kalorijų kiekį per pusę.

 

Actas gali sumažinti vėžio ligų riziką. Skirtingų rūšių actuose itin gausu polifenolių – cheminių junginių, kuriuos išskiria ir sintetina augalai, norėdami apsisaugoti nuo oksidacinės žalos. 2006 metų užsienio tyrime skelbiama, kad polifenoliai sustiprina antioksidantų apsaugines savybes ir todėl sumažina vėžio ligų riziką.

 

Actas dažnai naudojamas kaip dezinfekuojanti priemonė, tačiau jis nenaikina tiek daug kenksmingų bakterijų kaip įprasti valikliai.

 

Actas padeda išvengti žagsulio. Kai atsiranda ši nemaloni problema, reikėtų mažais gurkšneliais išgerti 240 ml šilto vandens, kuriame išmaišytas šaukštelis obuolių sidro (arba kitos rūšies) acto. Kita vertus, tokį patį poveikį turi tiesiog šiltas vanduo.

 

Žmonės, kurie stengiasi naudoti kuo natūralesnes priemones, neretai viską pakeičia į actą. Vandenyje skiestas actas naudojamas kaip plaukų kondicionierius, suteikiantis žvilgesio ir purumo, priemonė nuo spuogų, kitų odos defektų ir net dantų bei burnos gleivinės priežiūrai.

 

Kokia išvada? Actas yra naudingas daugelyje sričių, tačiau nereikia pamiršti, kad jis nėra kažkokie stebuklingi vaistai. Jis negali pakeisti sveikos, taisyklingos mitybos ir gyvenimo būdo. Be to, reikia nepamiršti, kad actas – tai stipri rūgštis, kurią vartojant per dažnai arba skalaujant juo burną, gali būti ilgainiui pažeistas dantų emalis. Saugiausia actą naudoti mišiniuose su kitais produktais, neutralizuojančiais jo rūgštį.