Nors žiema jau visiškai pasitraukė, ji paliko ryškių pėdsakų ant odos. Pastarajai pakenkė patalpų šildymas ir padidėjęs oro užterštumas. Šis poveikis juntamas ne iškart. Tad net ir įsibėgėjus pavasariui oda gali būti išsausėjusi, papilkėjusi, praradusi elastingumą. Būtent dėl tokių problemų balandį ir gegužę į kosmetologo kabinetą užsuka 3 moterys iš 5. Ir nors specialistų paslaugos visada suteikia ryškesnių rezultatų, greitai atgaivinti odą galima ir namuose. Vieniems metodams prireiks vos 20 min., o kitiems kelių dienų. Tačiau rezultatas bus akivaizdus.

 

grozis

1- Tinkama kaukė. Kiekvienas grožio specialistas gali patvirtinti, kad greičiausiai odos būklę pagerina kaukės. Vos per 10–20 min. itin dideli naudingųjų medžiagų kiekiai pamaitina, sudrėkina ir vizualiai išlygina veido odą. Visgi labai svarbu rinktis tinkamus produktus. Antraip, užuot odai pagelbėjus, ją galima pažeisti. Pirmiausia dermatologai primena, kad odos būklė ir tipas – du skirtingi dalykai. Tačiau renkantis kosmetikos priemones reikia atsižvelgti į abu kriterijus. Oda pagal tipus gali būti sausa, riebi, mišri, jautri, normali. Prieš įsigyjant prausiklių, kremų ir dekoratyvinės kosmetikos, būtina žinoti odos tipą. O štai veido kaukės dažniausiai padeda išspręsti odos būklės problemas. Tai gali būti sausumas, netolygi spalva, papilkėjimas, stangrumo ir drėgmės sumažėjimas. Kone stebuklingai veiksmingomis vadinamos alginatinės kaukės. Jas galima naudoti namuose, tačiau dėl tekstūros kiek sunkiau tinkamai užtepti. Visgi jos padeda modeliuoti, stangrinti odą, sumažina patinimą, suvienodina spalvą. Populiarias valomąsias molio kaukes rekomenduojama naudoti tik tuomet, kai atsiranda spuogelių. Jos veikia kaip natūralus antiseptikas ir užkerta kelią uždegimui. Deja, žmonėms, kurių kapiliarai išsiplėtę, tokių kaukių naudoti nevalia, mat džiūstanti kaukė gali suspausti kapiliarus ir šie sutrūkinės. Pačios saugiausios yra kreminės kaukės. Jos tinka tuomet, kai odai trūksta drėgmės ir stangrumo. Galima naudoti net paakių srityje. Vienintelė taisyklė – praėjus 15 min. kremines kaukes reikia kruopščiai nuplauti, kad neužsikimštų poros. Saugiomis laikomos ir gelio konsistencijos kaukės. Tiesa, tik tos, kurias reikia nuplauti. Nuplėšiamųjų grožio specialistai rekomenduoja vengti. Plėšiant tokią kaukę atkeliami plonyčiai veido plaukeliai, tačiau nepašalinami. Tokia netinkama veido epiliacija gali baigtis uždegimais aplink plaukelių folikulus. Vienareikšmiškai populiariausios šiais laikais yra lakštinės kaukės. Jų pagrindas – bioceliuliozė, prisodrinta serumų. Tačiau tokį patį efektą suteikia ir tiesiog keli lašai pasirinkto drėkinamojo serumo ar hialurono rūgšties.

 
2- Detoksikacijos diena. Dėl aplinkos užterštumo, sūraus, riebaus maisto, saldumynų ir drėgmės trūkumo odoje greitai pradeda kauptis toksinų. Kartais ne itin tinkamas gyvenimo būdas lemia net patinimą. Tad grožio specialistai ragina bent kartą per savaitę atlikti lengvą odos detoksikaciją. Nors daugelis įprastų procedūrų taikoma tik veido sričiai, rūpintis derėtų ir viso kūno oda. Odos detoksikacija yra kompleksinė. Tai reiškia, kad tą dieną, kai odai leidžiama ilsėtis, privalu ne tik nenaudoti dekoratyvinės kosmetikos, tačiau ir atsisakyti nesveikais laikomų maisto produktų bei gerti daugiau tyro vandens. Detoksikacijos diena leidžia sužadinti odos atsikūrimo procesus. Tad ji ne tik valosi, bet ir treniruojasi gaminti reikalingas medžiagas, kurių paprastai dosniai gauna iš serumų, kremų ar kaukių. Norint sužadinti vidinius išteklius, pirmiausia švelniu prausikliu derėtų nuplauti veido ir kūno odą. Tuomet atlikti švelnų šveitimą ir specifinį masažą, kuris vadinamas pompažu. Lengvais spustelėjimais lėtai išjudinami audiniuose užsistovėję skysčiai. Taip pat po tokių paspaudimų audiniai geriau aprūpinami krauju ir limfa. Veido oda spaudoma itin švelniai pirštų galiukais, o kūno odą derėtų lengvai suspausti ir atleisti delnais. Tokiam masažui sukurta ir specialių volelių. Jais suaktyvinama kraujotaka, todėl iš pradžių oda šiek tiek parausta, o vėliau tampa akivaizdžiai skaistesnė. Detoksikacijos dieną rekomenduojama nenaudoti net įprastų kremų. Nebent oda itin probleminė ar jaučiamas tempimas. Visgi laikantis detoksikacijos taisyklių derėtų naudoti tik augalinius hidrolatus ir kelis lašus nerafinuoto aliejaus. Naudojant natūralų aliejų odos sebumas veikia kaip emulsiklis. Įsižiūrėjus net galima pamatyti balkšvą emulsija. Tai reiškia, kad vieną dieną per savaitę oda pati gali pasigaminti visko, ko jai reikia. Tokiu būdu galima natūraliai atkurti drėgmės pusiausvyrą. Odos detoksikaciją rekomenduojama atlikti kamuojamiems aknės. Jau kitą dieną išryškės rezultatas. Oda bus gaivesnė, tvirtesnė, raukšlelės ne tokios ryškios.

 
3- Griežtas režimas. Oda – viso kūno sveikatos indikatorius.Tad jos būklėgreitai blogėja tuomet, kai žmogus piktnaudžiauja alkoholiu, rūko ir nepakankamai miega. Nenuostabu, jog po bemiegės nakties ar vakarėlio oda praranda spindesį, atsiranda spuogelių bei maišeliai po akimis. Būtent miegant atsinaujina odos ląstelės. Naktį miegant odos ląstelės dalijasi kelis kartus greičiau nei dieną. Taip pat atsipalaiduoja raumenys, tad raukšlelės neatrodo tokios gilios. Miego trūkumus galima užmaskuoti, tačiau jie visiškai išnyks tik tris paras iš eilės miegant ne mažiau nei 8 val. per naktį. Prieš miegą būtina laikytis odos priežiūros režimo. Jis susideda iš 4 žingsnių. Tai prausimas, tonizavimas, šveitimas ir drėkinimas. Prausimas ir drėkinimas turėtų būti atliekami kiekvieną dieną, ryte ir vakare. Prausimas naudojant tinkamas priemones ne tik padeda pašalinti nešvarumus, dulkes, makiažą ir odos riebalus, tačiau ir atgaivina odą. Nors dabar populiaru naudoti micelinį vandenį, valomąjį pienelį ar kitas priemones, kol kas dar neišrasta nieko geresnio už vandenį. Tad nereikia jo vengti. Nuprausus odą rekomenduojama naudoti toniką. Jis – tarsi apsauginis valiklis, taip pat padeda subalansuoti veido odos rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Svarbu rinktis odos tipą atitinkantį toniką ir švelniai sukamaisiais judesiais jį užtepti ant odos. Tik tuomet perteklių pašalinti vatos diskeliu. Tonikas padeda odos poroms susitraukti, todėl ji vizualiai tampa lygesnė. Kita kasdienė procedūra yra drėkinimas. Odos ląstelėms reikia vandens ir drėgmės, kad jos išliktų gyvybingos. Paprastai drėkinimas vyksta tepant serumus ir kremus. Ant paruoštos odos pirmiausia tepamas serumas, o tuomet kremas. Odos šveitimas laikomas būtina procedūra. Tik ji atliekama ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę. Šveičiant pašalinamos negyvos odos ląstelės, kurios neretai lemia porų užsikimšimą, prigesina odos spalvą. Po švelnaus šveitimo paprastai oda atrodo stangresnė, gražesnės spalvos ir spindinti. Kasdien užtektinai miegant ir laikantis griežto odos priežiūros režimo, akivaizdų rezultatą galima pastebėti po 4–5 dienų.

 

Mažos gudrybės

 
  • Jeigu oda patinusi, o paakiai pabrinkę, pagelbės šalčio kompresas. Šaltis stimuliuoja kraujotaką, pagreitina limfos tekėjimą ir greitai sumažina tinimą. Pats paprasčiausias būdas pagaminti šalčio kompresą – į natūralaus audinio skiautę suvynioti ledo kubelį.
  • Odos būklę gerina žalioji arbata. Ją derėtų ir gerti, ir dėti ant veido. Žaliosios arbatos kompresai gelbsti, kai oda sudirgusi, o jos spalva nevienoda.
  • Nusiprausus sūriu vandeniu odos būklė iškart pagerėja. Tik nereikėtų tokia priemone piktnaudžiauti. Jei vargina spuogai ir pigmentinės dėmelės, šaukštelį jūros druskos ištirpinti 450 ml šilto vandens. Druskingas vanduo taip pat naudojamas, kai oda yra itin sausa. Mat pasūdžius vandenį gaunamas izotoninis tirpalas, kuris nepažeidžia odos ląstelių.
  • Natūralus jogurtas – puiki poras sutraukianti ir odą drėkinanti priemonė. Šiame produkte esantis cinkas padeda pašalinti inkštirus, dėmeles ir kitus odos trūkumus, o pieno rūgštis ją minkština ir švelnina. Viskas, ką reikia padaryti, tai maždaug vieną šaukštą jogurto užtepti ant veido, palikti 10 min., patrinti drėgna servetėle ir nuskalauti šaltu vandeniu.
  • Kava skatina skysčių pasišalinimą. Tad kaskart išgėrus puodelį kavos derėtų išgerti ir stiklinę vandens. Kūnui dehidratuojant pirmieji ženklai išryškėja būtent ant odos.