Tikriausiai, kaip ir kiekvienais metais, mokiniai ir studentai pasižada šiemet mokytis daugiau ir geriau. Tačiau dažnai tai ir lieka pažadais. Vis dėlto šį tą galima padaryti, kad rezultatai semestro pabaigoje iš tikrųjų džiugintų labiau!

 

mokslai

12 patarimų, kaip gerai, bet ne sunkiai mokytis:

 
  • Stengtis būti labiau organizuotiems. Visada šalia turėti tvarkaraštį ir užrašų knygelę, kurioje surašyti planai ir užduotys. Geri mokiniai ir studentai pastebi, kad anksti pasižymėjus ar pradėjus daryti namų darbus, projektus, ruoštis testams ir atsiskaitymams, rečiau pamirštama, ką reikia padaryti, todėl nereikia nieko daryti paskubomis, o juk lėtai atliekami darbai, kai yra pakankamai laiko pagalvoti ir išnagrinėti temą, dažniausiai būna geresni, įvertinimai aukštesni.
 
  • Klasėje būti sukoncentravus dėmesį. Labai svarbu sutelkti dėmesį ir klausytis, ką mokytojas šneka pamokos metu. Reikėtų praktikuotis būti aktyviu klausytoju, koncentruoti dėmesį į tai, kas yra sakoma ir užsirašyti pagrindinę mintį savais žodžiais. Tai padeda ne tik išgirsti, bet ir suprasti mokomąją medžiagą dar būnant klasėje.
 
  • Vengti visko, kas gali blaškyti dėmesį. Trikdžių, kurie blaško dėmesį, apstu visur – nuo išmaniųjų telefonų su socialinėmis medijomis iki klasės draugų. Reikėtų pasistengti suprasti, kas labiausiai blaško jūsų dėmesį ir to vengti. Vengti sėdėti šalia klasės draugų, kurie, kaip žinote, blaškys jūsų dėmesį. Taip pat prieš pamokas rekomenduojama išjungti mobiliuosius ir išmaniuosius telefonus. Tai taip pat padės įdėmiau klausytis mokytojo žodžių.
 
  • Turėti visų pamokų konspektus (užrašus). Užsirašinėjimas per pamokas padeda geriau įsiminti naują informaciją. Šiuos užrašus labai naudinga peržiūrėti prieš svarbų atsiskaitymą. Praleidus vieną kitą pamoką, reikėtų pasikalbėti su klasės draugais ir (arba) mokytojais ir paprašyti praleistų pamokų užrašų, kuriuos galėtumėte persiskaityti ir persirašyti į savo sąsiuvinį.
 
  • Užduoti klausimų, jeigu ko nors nesuprantate. Nereikėtų bijoti kelti rankos ir užduoti rūpimų klausimų, jei kas neaišku. Jeigu nepatogu klausti prieš visą klasę, pasilikite po pamokos ir paprašykite mokytojo tada paaiškinti asmeniškai.
 
  • Susidaryti mokymosi planą. Tam reikės peržvelgti užrašų knygelę, kurioje surašyti būtini padaryti mokslo darbai ir atsiskaitymų bei kontrolinių datos. Tada reikėtų pagalvoti, kokie gali būti klausimai per testus, kokios temos bus nagrinėjamos, kam reikėtų skirti daugiau dėmesio. Kiekvienam semestrui išsikelti specifinius tikslus (pavyzdžiui, kiek temų turėtumėte būti išnagrinėję).
 
  • Namuose dar kartą perskaityti praėjusios dienos užrašus pamokose. Ir tą daryti kiekvieną dieną. Kartojimas padeda naują informaciją iš trumpalaikės atminties perkelti į ilgalaikę, todėl tokie namų darbai padės tuomet, kai reikės laikyti testą.
 
  • Kalbėtis su mokytojais. Mokytojai yra tam, kad išmokytų mokinius geriausiai, kaip jie gali. Todėl reikėtų kalbėtis su mokytojais, prašyti paaiškinti tai, ko nesuprantate ar papildomos pagalbos prieš testą. Mokiniai turėti imtis iniciatyvos ir siekti gerų rezultatų kartu su mokytojais!
 
  • Susikurti mokymuisi tinkamą aplinką. Tokia aplinka turėtų būti rami, gerai apšviesta, neerzinti transporto priemonių triukšmas namuose.
 
  • Mokytis trumpais intervalais. Kas 30 minučių mokymosi padaryti 10 – 15 minučių pertrauką. Taip mokytis yra efektyviau, nes pertraukėlės apsaugo nuo pervargimo ir nauja informacija lengviau įsimenama.
 
  • Supaprastinti užrašus. Pabraukti svarbiausias frazes, raktinius žodžius kita spalva, kad atsivertus užrašus iš karto matytumėte, kas svarbiausia. Užrašuose braižyti diagramas, lenteles, žemėlapius, nes vizualinę informaciją daugumai žmonių įsiminti yra lengviausia.
 
  • Mokytis su grupe. Tai ne tik linksmiau, bet ir padeda efektyviau mokytis. Su draugais galima rengti viktorinas, klausinėti vienas kito iš praėjusios pamokos medžiagos, pasiaiškinti sunkias užduotis drauge ir pan.