Iš saulėtų Meksikos pakrančių kildinama cukinija yra lietuvių gomuriui gerai pažįstamo agurko hibridas. Ji – bene vienintelė daržovė, dėl unikalių maistinių savybių tinkama vartoti visiems žmonėms, nepaisant nei jų amžiaus, nei sveikatos būklės.

 

 

Vitaminų bomba

 

Ne veltui cukinijos vadinamos vienomis sveikiausių daržovių. Jose apstu naudingųjų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, E, pektinų, angliavandenių, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir t. t. Cukinijose nedaug organinių rūgčių, todėl jos netgi gelbsti turint skrandžio ir žarnyno problemų. Jose esančios skaidulinės medžiagos itin švelnios, nedidelis cukraus kiekis, todėl tinka vartoti mažiems vaikams ir sergantiesiems cukralige. Be to, cukinijos iš organizmo šalina nuodingąsias medžiagas: šviną, radioaktyvųjį stroncį, gyvsidabrį, cholesterolį. Valgant šias daržoves sumažėja tikimybė susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis. Taip pat cukinijas rekomenduojama vartoti asmenims, dirbantiems protinį darbą. Šios daržovės stiprina širdį, gerina medžiagų apykaitą, jose nėra cholesterolio ar sočiųjų riebalų. Be to, cukinijos itin naudingos ir norint sulieknėti, nes yra nekaloringos. Įrodyta, jog šios daržovės stiprina imunitetą, tad pamaloninsite ne tik skrandį, bet ir išvengsite įvairių ligų.

 

 

Auga kaip ant mielių

 

Cukinijos itin nelepios daržovės, be to, jos auga labai greitai. Tad norint pasimėgauti skaniausiomis cukinijomis, svarbiausia stebėti, kad jos neperaugtų. Nedarykite taupioms šeimininkėms būdingos klaidos ir neauginkite milžiniškų cukinijų, kurias daržininkai dažnai juokais vadina „krokodilais“. Gaminant maistą didelę dalį peraugusios cukinijos tenka išmesti, o ir likusioji ne tokia gardi. Gurmanų labiausiai vertinamos jaunos cukinijos, mat tuomet nesukietėja viduje esantis minkštimas ir nereikia nulupti daug vertingų medžiagų turinčios odelės. Geriausios cukinijos – iki 20–30 cmilgio. Šios daržovės skaniausios šviežios. Kuo ilgiau jos stovi, tuo jų skonis prastėja, tačiau konservavimui tinka ir labiau subrendę vaisiai.

   

Paversti konservuotais ananasais

 

Cukinijos unikalios ne vien dėl to, kad jas vartoti gali kone visi žmonės, jos išsiskiria ir plačiomis naudojimo galimybėmis. Skirtingai negu jų protėviai agurkai, cukinijos dažniausiai valgomos virtos arba keptos. Jas galima naudoti visur – salotoms, padažams, įdaryti, virti troškinius, kepti blynus, pyragus, dėti į bulvių plokštainį arba net gaminti uogienes žiemai. Kad uogienė būtų gardi, gaminant būtina naudoti rūgštokus vaisius ir daržoves, mat cukinija visiškai nerūgšti. Be to, šios daržovės turi savybę – keisti savo skonį. Jas sėkmingai galima paversti net ir konservuotais ananasais – tereikės šių vaisių sulčių ir turėsite puikų desertų pagardą. Taip pat maistui tinka ir cukinijų žiedai, dažniausiai vyriškieji (jie – tuščiaviduriai), kurie kepami tešloje, džiūvėsėliuose arba įdaryti. Dažnai jie naudojami ir įvairiems patiekalams puošti.

 

 

Ne vien gardiems patiekalams…

 

Cukinijas galima naudoti ne tik skaniems patiekalams ruošti. Jos vartojamos ir kaip kosmetinė priemonė. Šios daržovės tinka veido kaukėms, ypač sausai ir jautriai odai, tačiau veiksmingiausios pėdų odai – plonai supjaustyta cukinija dedama ant sukietėjusios padų odos, pėda apvyniojama sterilia marle arba švarios medžiagos skiaute. Kaukė laikoma apie 30 min. Vėliau koja nuplaunama ir patepama kremu.

 
 

 
 

Faktai

 

*100 gramųšviežios cukinijos yra tik 15 kalorijų.

* Cukinija – viena svarbiausių sudedamųjų dalių, gaminant itališkus makaronų padažus. Beje, būtent italai cukinijų suvartoja daugiausiai.

* Cukinijų žiedai maisto produktų rinkoje vadinami gurmanišku produktu ir yra gana brangūs, nes juos labai sunku transportuoti ir išsaugoti tinkamus vartojimui.

* Pasaulyje paplitus ekologiškai madai tapo itin populiaru kepti pikantiško skonio cukinijų duoną. Manoma, jog tai – populiariausias cukinijų naudojimo būdas pasaulyje. Teigiama, jog tokia duona tampa itin puri ir drėgna.

* Cukinijose yra medžiagų, veikiančių kaip natūralūs antioksidantai.

* Kad šios daržovės ilgiau išliktų šviežios, jas reikėtų laikyti vidutinėje temperatūroje, sausoje vietoje.

* Tamsesnėse cukinijose yra daugiau mineralų ir naudingų maistinių medžiagų.

* Cukinijos reguliuoja širdies ritmą ir kraujospūdį.

* Kasmet rugpjūtį Ohajo valstijos Obetzo miestelyje švenčiama cukinijų šventė.

* Didžiausia pasaulyje cukinija svėrė apie30 kilogramų.