Dažnai galima išgirsti, kad elektroninės cigaretės yra saugus ir veiksmingas būdas mesti rūkyti, nes padeda atprasti nuo nikotino. Tačiau šis teiginys kelia didelių abejonių. Moksliniai tyrimai rodo, kad iš įvairių skonių elektroninės cigaretės gali padidinti formaldehido ir kitų karcinogeninių junginių lygį organizme.

 

elektroninės cigaretės

Tyrimų instituto Nevadoje (JAV) tyrėjai nustatė, kad rūkant elektroninių cigarečių skystyje, iš kurio susidaro garai, susiformuoja toksiški aldehidai. „Kaip šie skonį suteikiantys junginiai elektroninių cigarečių skystyje paveikia garų cheminę sudėtį ir toksiškumą praktiškai nėra žinoma. Tačiau mūsų rezultatai parodė, kad toksiškų aldehidų susidarymas eksponentiškai priklauso nuo skonį suteikiančių junginių koncentracijos“, – aiškino vienas iš mokslininkų, profesorius Andrejus Khylstovas.

 

Mokslininkai ištyrė 5 skirtingus skonius ir 3 elektroninių cigarečių rūšis ir rezultatus publikavo moksliniame žurnale „Environmental Science & Technology“. Visuose eksperimentuose elektroninės cigaretės su įvairiais skoniais išskyrė daugiau negu leista saugos reikalavimuose aldehidų. Nors anksčiau buvo laikomasi nuomonės, kad elektroninės cigaretės yra mažiau kenksmingos negu tabakas, tačiau dabar manoma, kad toks teiginys buvo priešlaikinis ir nepakakamai pagrįstas.

 

Elektroninės cigaretės buvo išrastos 1960 metais, tačiau pasaulyje išpopuliarėjo prieš dešimt metų. Šiandien yra daugiau nei 250 rūšių elektroninių cigarečių. Galima pasirinkti įvairių skonių: arbūzų, kramtomosios gumos, citronelų aliejaus ir pan. Elektroninių cigarečių spalvų pasirinkimas taip pat labai platus – galima įsigyti visokiausių spalvų. 2013 metų duomenimis, vien JAV elektronines cigaretes naudojo apie 4 milijonus amerikiečių.

 

Elektroninės cigaretės – tai yra baterijomis pakraunami nikotino inhaliatoriai, kuriuos sudaro ličio baterija, kasetė ir LED lemputė, imituojanti tabakinės cigaretės degimą. Kasetė pripildyta specialaus skysčio, kurį sudaro propileno glikolis, nikotinas, skonį suteikiančios medžiagos ir kiti priedai. Elektrinių cigarečių veikimo procesas panašus į dūmų mašinas, naudojamas per roko muzikos koncertus. Kaitinimo elementas elektroninėje cigaretėje užverda skystį, todėl išpučiami garai. Įrenginys pagamina visada tokį patį kiekį garų, nepriklausomai nuo to, kaip stipriai jie yra išpučiami, kol nepasibaigia viduje esantys skystis.

 

Skystas nikotinas yra ypač pavojingas mažiems vaikams. Apsinuodijimas nikotinu ne toks ir retas reiškinys. Todėl elektronines cigaretes, kaip ir įprastas cigaretes, reikėtų laikyti vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

 

Elektroninės cigaretės gali sprogti. Jei elektroninė cigaretė perkaista, ji gali užsidegti ir sprogti. Kai kurie žmonės gali būti rimtai sužeisti. Asmenims iki 18 metų draudžiama rūkyti elektronines cigaretes ir turėti elektronines cigaretes ar pildomąsias talpyklas.

 

Elektroninės cigaretės yra daugiau mažiau panašus ritualas kaip įprastų cigarečių rūkymas, todėl tinka, kai norisi pamažu sumažinti nikotino suvartojimą. Tyrimai rodo, kad elektroninės cigaretės gali būti veiksmingesnės negu specialūs nikotino pleistrai ar kitos priemonės, skirtos mesti rūkyti. Tačiau šis metimo rūkyti būdas tinka toli gražu ne visiems.