Riešutiniai patiekalai (+ 3 receptai)
2016-09-23 13:59Riešutai dažnai naudojami kaip priedas desertams, košėms ir salotoms. Jie gana retai valgomi vieni. Mitybos specialistai teigia, kad būtent taip ir reikėtų valgyti riešutus, turinčius daug vertingų medžiagų. O ką būtų galima pasigaminti iš traškių riešutų? Štai 3 idėjos.
Pyragas su riešutais ir medumi
- 3 kiaušiniai
- 540 g miltų
- 550 g sviesto
- 150 g cukraus
- 0,75 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- Druskos pagal skonį
Įdarui:
- 450 g riešutų
- 250 ml medaus
- 450 g sviesto
- 540 g šviesiai rudo cukraus
- Šaukštelis tarkuotų citrinų žievelių
- Šaukštelis tarkuotų apelsinų žievelių
- 60 ml plaktos grietinėlės
Gaminimas
Orkaitę įkaitinti iki 175°. Sviestą išsukti su cukrumi. Įmušti kiaušinius, įpilti vanilės ekstrakto ir viską gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Sausąjį mišinį supilti į kiaušinių masę ir viską gerai išplakti. Tešlą supilti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą formą. Kepti 15 minučių, kol įgaus gražią, auksinę spalvą. Palikti, kad atvėstų. Paruošti įdarą. Riešutus smulkiai sukapoti. Sumaišyti sviestą, medų, cukrų, citrinų ir apelsinų žieveles. Viską kaitinti, maišant mediniu šaukštu, ant mažos ugnies, kol ištirps sviestas. Padidinti ugnį ir virti apie 3 minutes. Nukelti nuo ugnies. Sumaišyti su grietinėle ir kapotais riešutais. Supilti įdarą ant pyrago pagrindo. Pyragą kepti orkaitėje 25 – 30 minučių arba ko įdaras sutvirtės. Kai atvės, išimti iš formos, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą. Patiekti supjaustytą.
8 žmonėms
100 g apie 191 kcal
Paruošimo laikas: apie 60 min
Česnakinis riešutų padažas
- 100 g riešutų
- 5 – 6 skiltelės česnako
- 2 riekės baltos duonos
- 4 – 5 šaukštai augalinio aliejaus
- 10 ml citrinų sulčių
- 30 g krapų ir petražolių
- 50 ml pieno
Gaminimas
Duonos riekeles išmirkyti piene. Tada mirkytą duoną sutrinti elektriniu trintuvu su riešutais, tarkuotu česnaku, citrinų sultimis ir aliejumi. Pačioje pabaigoje sudėti smulkintus krapus ir petražoles. Riešutų padažas tinka su mėsa, vištiena, žuvimi, bulvių ir daržovių patiekalais. Galima tepti sumuštinius arba juo pagardinti salotas.
6 – 8 žmonėms
100 g apie 370 kcal
Paruošimo laikas: apie 15 min
Riešutinis desertas
- 40 g migdolų
- 40 g graikinių riešutų
- 100 ml pieno
- 175 ml vandens
- 100 g grietinėlės
- 50 g cukraus
- 30 g želatinos
- 100 ml vyno
- 4 šaukštai braškinio sirupo
- Mėtų puošti
Gaminimas
Želatiną užpilti vandeniu ir palikti brinkti 10 – 15 minučių. Vyną atskiesti 50 ml vandens ir padėti virti. Kai užvirs, supilti pusę ištirpusios želatinos ir gerai išmaišyti. Atvėsinti. Į formeles sudėti riešutus, užpilti gauta mase. Padėti į šaldytuvą. Pieną, grietinėlę ir cukrų sumaišyti ir kaitinti ant vidutinės ugnies. Kai masė beveik užvirs, nukelti nuo ugnies, sudėti likusią želatiną ir maišyti, kol visiškai ištirps. Atvėsinti. Supilti pieno mišinį ant sustingusios riešutinės želės. Padėti į šaldytuvą. Sustingusią želė išimti iš formelių, aplieti sirupu ir papuošti mėtų lapeliais.
2 žmonėms
100 g apie 167 kcal
Paruošimo laikas: apie 3 val.