Šilauogės saldžios, maistingos ir daugelio mėgstamos uogos. Dažnai galima išgirsti, kad šios uogos vadinamos „supermaistu“, turinčiu labai mažai kalorijų, bet labai daug privalumų sveikatai. Štai net 12 priežasčių, kodėl reikėtų valgyti šių uogų, ypač jų sezono metu!

 

12 priežasčių valgyti daugiau šilauogių:

 

"uogų salotos"

  • Šilauogėse yra mažai kalorijų, bet daug maistinių medžiagų. Uogos yra turtingos skaidulų, vitaminų C, K, mangano. Be to, jose yra nedideli kiekiai ir kitų maistinių medžiagų.
 
  • Šilauogėse gausu antioksidantų. Šilauogėse yra didžiausias antioksidantų kiekis, palyginus su daugeliu dažniausiai vartojamų uogų ir vaisių.
 
  • Šilauogės padeda apsaugoti odos DNR nuo pažeidimų, kurie gali pagreitinti senėjimo procesus ir net sukelti vėžį.
 
  • Šilauogės mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
 
  • Šilauogės gali padėti sumažinti kraujo spaudimą. Mokslininkai pastebėjo, kad reguliariai šilauogių vartojantys asmenys turėjo mažesnį kraujo spaudimą negu tie, kurie šių uogų nevartojo.
 
  • Šilauogės gali padėti išvengti širdies ligų. Yra įrodymų, kad reguliariai vartojant šilauogių sumažėja širdies priepuolių rizika.
 
  • Šilauogės padeda pagerinti smegenų darbą ir stiprina atmintį. Antioksidantai šilauogėse daro teigiamą poveikį smegenų veiklai, padeda pagerinti smegenų funkcijas ir net gali atitolinti smegenų funkcijų silpnėjimą dėl amžiaus.
 
  • Antocianai šilauogėse gali sumažinti diabeto riziką. Kai kurie moksliniai tyrimai nustatė, kad šilauogės naudingos sergantiesiems diabetu, nes didina jautrumą insulinui ir mažina cukraus kraujyje lygį.
 
  • Šilauogėse esančios medžiagos gali padėti greičiau pasveikti nuo šlapimo takų infekcijų. Kaip spanguolės, taip ir šilauogės turi medžiagų, stabdančių kenksmingų bakterijų įsitvirtinimą ant šlapimo takų sienelių ir taip užkirsdamos kelią infekcijoms.
 
  • Šilauogės gali sumažinti raumenų įtampą po intensyvių treniruočių.
 
  • Šilauogės gerina nuotaiką. Įrodyta, kad jos skatina dopamino arba geros nuotaikos hormono išsiskyrimą. Dopaminas – tai neuromediatorius, kuris smegenyse perduoda signalus.
 
  • Jos tiesiog yra labai skanios! Tai, ko gero, geriausia ir labiausiai įtikinanti priežastis.
 

Salotos su šilauogėmis, graikiniais riešutais ir mėlynuoju sūriu

 
  • 200 g šilauogių
  • 200 g braškių
  • 200 g aviečių
  • 300 g įvairių salotų
  • 30 g graikinių riešutų
  • 50 mėlynojo sūrio
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Uogas nuplauti, nusausinti, braškes supjaustyti smulkiau. Graikinius riešutus paskrudinti ir sumaišyti su uogomis bei plėšytomis salotomis ir mėlynojo sūrio gabalėliais. Viską aplieti citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus padažu. Paskaninti druska ir pipirais.

 

6 žmonėms

100 g apie 128 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

 

Virtinukai su šilauogėmis

 
  • 100 g šilauogių
  • 200 g miltų
  • 100 ml karšto vandens
  • 200 g varškės
  • Šaukštas cukraus
  • Kiaušinio trynys
  • Grietinės puošti
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su šiek tiek druskos. Miltuose padaryti duobutę ir į ją įpilti šiek tiek karšto vandens, kad taptų lipnūs. Pamažu supilti visą likusį vandenį ir išminkyti tešlą. Suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą 10 – 20 minučių. Uogas nuplauti ir nusausinti. Varškę pertrinti per sietelį. Sumaišyti su kiaušinio tryniu bei cukrumi. Tešlą iškočioti, kad būtų 5 mm storio. Išpjauti apskritimus. Į jų vidurį dėti po šaukštelį įdaro. Sulenkti ir tvirtai užlankstyti kraštus. Virtinukus dėti į verdantį vandenį ir, kai iškils į paviršių, pavirti dar 2 – 3 minutes. Patiekti su grietine.

 

4 žmonėms

100 g apie 168 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Keksiukai su šilauogėmis

 
  • 200 – 350 g šilauogių
  • 180 g cukraus
  • 170 g sviesto
  • 200 g miltų
  • 3 kiaušiniai ir 1 trynys
  • 100 g rikotos
  • 0,25 šaukštelio sodos
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti
 

Gaminimas

 

Cukrų ištrinti su minkštu sviestu bei vanile. Toliau plakant įmušti kiaušinį ir trynį. Įdėti rikotos ir vėl išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir soda. Pamažu sudėti į tešlą, lėtai plakant elektriniu plakikliu. Sudėti šilauoges ir atsargiai išmaišyti. Sudėti tešlą į kepimo popieriumi išklotas formeles. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 minučių. Kai šiek tiek atvės, išimti iš formelių. Pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 277 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti