Valgyti sezoninį maistą yra naudinga ne tik dėl planetos, bet ir dėl pačių žmonių sveikatos. Be to, tai patinka net jūsų piniginei, nes sezoninė produkcija būna pigesnė. Ne visi maisto produktai rekomenduojami valgyti vasarą. Štai keletas tokių maisto produktų, kurių reikėtų vengti šiltuoju metų laiku ir pasiūlymų, kuo juos būtų galima pakeisti!

 

8 netikėti maisto produktai kurių reikėtų vengti vasarą:

 

"vaisiai"

  • Citrusiniai vaisiai. Nors prekybos vietose saldžiųjų apelsinų galima rasti ir vasarą, tačiau jų derliaus sezonas iš tikrųjų yra šaltuoju metų laiku. Tada jie sunoksta, tampa saldūs, sultingi ir itin aromatingi. Kai kurių rūšių greipfrutai sunoksta vasarą, tačiau tokių vaisių žievelė būna storesnė ir patys vaisiai yra mažiau sultingi nei tie, kurie sunoksta žiemą.
 
  • Saldžiosios bulvės. Saldžiųjų bulvių derlius nuimamas rudenį ir prekybos vietose karaliauja iki pavasario. Vasarą saldžiųjų bulvių derlius sumažėja, nes – ne sezonas. Palyginus su kitomis šakninėmis daržovėmis (morkomis ir paprastomis bulvėmis), saldžiosios bulvės turi gana trumpą galiojimo laiką. Vasarą prekybos vietose saldžiosios bulvės būna importuotos iš kitų kraštų, pavyzdžiui, Kinijos. Ši šalis pirmauja pagal saldžiųjų bulvių pardavimus pasaulyje. Galbūt geriau palaukti saldžiųjų bulvių derliaus netoliese, nes gabenant importines prekes, į orą išmetama daug anglies dioksido. Šiltuoju metų laiku saldžiąsias bulves galima keisti taip pat šviežiais, saldžiais ir sočiais kukurūzais.
 
  • Jautiena. Mėsainiai, ant grotelių kepta mėsa, šašlykai vasarą yra patys populiariausi, bet ar naudingi sveikatai? Mėsa – sunkus ir kaloringas maistas, keliantis kūno temperatūrą. Maisto produktai, kuriuose yra gausu baltymų ir riebalų, sušildo organizmą virškinimo procesų metu. Jie yra lėtai virškinami, todėl kūnas sunaudoja daugiau energijos. Nors ir pakelia kūno temperatūrą, tačiau nesukelia prakaitavimo, padedančio atvėsti. Karštomis dienomis geriau valgyti aštrų, gausiai prieskoniais pagardintą maistą.
 
  • Granatai. Granatų sezonas prasideda vėlyvą rudenį arba žiemą. Jų galima rasti prekybos vietose bet kuriuo metų laiku, tačiau vasarą jie yra importuojami iš Čilės ar kitų kraštų netoli pusiaujo, kur naudojama daug pesticidų. Kad ir kiek naudingų savybių turėtų granatai, vasarą geriau juos keisti kitais vaisiais, pavyzdžiui, persikais ar nektarinais.
 
  • Kava ir arbata. Daugelio žmonių mėgstamiausi ryto gėrimai (kava ir arbata) yra diuretikai, varantys skysčius iš organizmo. Todėl karštą vasaros dieną, kai ir taip gausiai nei įprastai prakaituojama, gerti šiuos gėrimus nėra geriausias pasirinkimas. Diuretikai verčia bėgioti į tualetą dažniau, pašalina iš organizmo druskas ir skysčius, todėl ilgainiui gali grėsti organizmo dehidratacija. Šiltuoju metų laiku rekomenduojama rytą pradėti nuo šviežiai spaustų sulčių stiklinės.
 
  • Avižinė košė. Sudėtiniai angliavandeniai (pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, rudieji ryžiai, visadaliai kviečiai) turi tokį patį poveikį kaip daug baltymų turintys maisto produktai. Grūdus suvirškinti organizmui reikia sunaudoti daugiau energijos, todėl papildomas darbas šiek tiek kelia kūno temperatūrą. Šiltymečiu dubenėlį avižinės košės pusryčiams rekomenduojama keisti į šaltus patiekalus, tarkime, sveikus žaliuosius arba vaisių kokteilius.
 
  • Smidrai. Smidrai – tai pavasario daržovė. Kitu metų laiku jie nėra tokie skanūs ir aromatingi, ir naudingi. Jų galima rasti prekybos vietose ir vasarą, tačiau tada jie būna ne tokio intensyvaus skonio, gali būti šiek tiek apvytę ir ne tokie traškūs. Geriausia, kad vasarą ir taip apstu žalios spalvos daržovių. Smidrus galima pakeisti šviežiais žirneliais su ankštimis, šparaginėmis pupelėmis ir kt.
 
  • Moliuskai. Sakoma, kad kiaukutinius vėžiagyvius geriausia valgyti visus metus, išskyrus nuo gegužės iki rugpjūčio. Moliuskų sezonas baigiasi, kai prasideda nerštas. Vasarą paprastai neršia austrės, midijos, valgomieji moliuskai. Moliuskų gaudymas neršto metu kelia grėsmę jų populiacijai. Be to, vaisinguoju periodu moliuskai nėra tokie skanūs kaip paprastai (jie būna per daug pieningi ir minkšti). Žinoma, galima pirkti komerciniais tikslais auginamus moliuskus, tačiau čia susiduriama su kita problema – genetiniu modifikavimu. Vasarą moliuskus geriau keisti žuvimis. Štai keletas sveikiausių žuvų pasaulyje: tunas, lašiša, sardinės, upėtakiai, lydekos. Norintys egzotikos gali skanauti kalmarus ar krabų mėsą.