2015 metais iš Lietuvos emigravo 44  tūkstančiai gyventojų, tai yra vienas didžiausių skaičių nuo 2009 metų pasaulį sukrėtusios ekonominės krizės. Ekonomistė Aušra Maldeikienė laidoje KK2 sakys, kad tokia situacija susiklostė dėl Vyriausybės požiūrio į gyventojus.

 

AMald_sumaz_siusti_847x1200

„Mes esame lygiai tokie pat, kokie buvome prieš 26 metus ir lygiai taip pat kartojam sovietinę „mantrą“. Partijų planai – liaudies planai. Partija pasakė, kad dabar statysime terminalą, ir bus gerai. Pastatėme bibliotekas, bet pinigų knygoms neturim“, – šį antradienio vakarą 19 val. 30 min. LNK laidoje kalbės ekonomistė.

 

Daugiausia gyventojų Lietuva neteko 2010 metais – 83 157, 2011 metais šis skaičius siekė 54 tūkstančius, o 2014 metais emigravo 36 tūkstančiai gyventojų. Skaičiuojama, kad per paskutinius dešimt metų Lietuva neteko 438 467 gyventojų.

 

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda kalbės, kad valdžia gali netiesiogiai stabdyti emigraciją: „Netiesiogiai valdžia gali veikti emigraciją per mokesčių politiką ir darbo vietų skatinimą. Kol kas nėra sprendimų, o kliautis vien ekonominiu augimu nepakanka“.

 

A. Maldeikienės teigimu, dabar iš Lietuvos daugiausia emigruoja išsilavinęs jaunimas: „Kas baisiausia, kad dabar pradeda emigruoti išsilavinę žmonės. Aš tą matau universitete, vyksta masinis gydytojų išvažiavimas. Ir taip vyksta dėl to, nes viešajame sektoriuje atlyginimai yra iššaldyti nuo 2009 metų ir kuriama iliuzija, kad protingi ir taip išgyvena. Gydytojai dirba 5 darbuose, o dėstytojai dėsto keturiuose universitetuose“.

 

Laidos KK2 kalbinti jauni žmonės sakys, kad noras emigruoti susijęs su geresniu uždarbiu bei geresnėmis socialinėmis garantijomis. Ne vienas jaunas žmogus sakė, kad Lietuvoje tenka dažnai susidurti su darbdavių apgavystėmis.

 

Visą interviu su ekonomiste Aušra Maldeikiene žiūrėkite šį antradienio vakarą laidoje KK2 19 val. 30 min. per LNK.