Griliažo istorija siekia XVII a. Prancūziją, kai konditeris Clémentas Jaluzotas išrado šį saldumyną, gaminamą iš karamelizuoto cukraus ir riešutų. Iš pradžių griliažą gamino iš migdolų, tačiau bėgant laikui jo receptas išplito ir tapo populiarus įvairiuose regionuose naudojant kitokius riešutus – žemės, lazdynų ar graikinius. Griliažas nepraranda populiarumo ir šiandien, tad pakvieskime jį į savo virtuvę!

 

Griliažiniai kamuoliukai

 

20 vnt.

100 g 450 kcal

Ruošti 30 min.

 
  • 200 g žemės riešutų be luobelių
  • 150 g cukraus
  • Šaukštas sviesto
  • 1/4 šaukštelio malto kardamono
 

GAMINIMAS. Riešutus truputį suskaldyti ir skrudinti sausoje keptuvėje, kol paskleis malonų aromatą. Kitoje keptuvėje nuolat maišant kaitinti cukrų, kol pavirs auksinės spalvos karamele. Įmaišyti sviestą, kardamoną, suberti riešutus ir kruopščiai permaišyti, kad visi riešutai pasidengtų karamele. Kai mišinys pravės, rankomis suformuoti kamuoliukus. Prieš valgant palikti visiškai sustingti.

 

Peanut,Chikki,Balls,Or,Peanut,Brittle,Laddu,Delicious,Candy.,Traditional

 

Karameliniai putėsiai su griliažu

 

6 porcijos

100 g 320 kcal

Ruošti 2 val.

 

GRILIAŽUI:

  • 100 g cukraus
  • 50 g žemės riešutų be luobelių
  • Žiupsnelis druskos

PUTĖSIAMS:

  • 150 g cukraus
  • 3 šaukštai vandens
  • 300 ml grietinėlės (35 % riebumo)
  • 5 g želatinos + 50 ml šalto vandens jai ištirpdyti
  • 4 kiaušinių tryniai
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
 

GAMINIMAS. Pirmiausia pasiruošti griliažą. Į keptuvę suberti cukrų ir lėtai kaitinti, kol taps auksinės spalvos karamele. Įmaišyti skaldytus riešutus ir druską. Masę supilti ant kepimo popieriaus ir leisti visiškai sustingti. Sustingusį griliažą susmulkinti į mažus gabalėlius.

 

Pasiruošti karamelinę bazę: cukrų ir vandenį supilti į puodą ir kaitinti ant vidutinės kaitros, kol susidarys gintarinės spalvos skystis. Įpilti 100 ml grietinėlės, maišyti, kol masė taps vientisa. Palikti atvėsti.

 

Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir leisti brinkti 5–10 min. Paskui ištirpinti virš garų arba mikrobangų krosnelėje (neužvirinti).

 

Karamelės masę (truputį pasilikti) sumaišyti su tryniais ir lėtai šildyti, kol masė truputį sutirštės. Įmaišyti ištirpintą želatiną. Atvėsinti iki kambario temperatūros.

Likusią grietinėlę išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į atvėsusią karamelinę masę.

 

Į desertinius indelius dėti karamelinius putėsius, sluoksniuoti su griliažo gabalėliais arba užberti jų ant viršaus. Apšlakstyti likusia karamele. Prieš patiekiant bent 1 val. laikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų.

 

Delicious,Caramel,Mousse,With,Butterscotch,And,Peanut,Brittle

 

Tarta su griliažu, balto šokolado ir karamelės įdaru

 

8 porcijos

100 g 423 kcal

Ruošti 2 val.

 

PAGRINDUI:

  • 200 g miltų
  • 50 g miltelinio cukraus
  • 100 g šalto sviesto
  • Kiaušinio trynys
  • 1–2 šaukštai šalto vandens

KARAMELĖS ĮDARUI:

  • 150 g cukraus
  • 3 šaukštai vandens
  • 80 g sviesto
  • 100 ml grietinėlės (35 % riebumo)
  • Šaukštelis tamsaus romo

BALTOJO ŠOKOLADO KREMUI:

  • 200 ml grietinėlės (35 % riebumo)
  • 200 g baltojo šokolado

GRILIAŽUI:

  • 100 g cukraus
  • 50 g migdolų arba žemės riešutų be luobelių
 

GAMINIMAS. Pasiruošti tartos pagrindą. Miltus sumaišyti su milteliniu cukrumi. Sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir trinti tarp pirštų, kol išeis smulkūs trupiniai. Įmaišyti trynį ir šalto vandens tiek, kad tešla suliptų. Suformuoti rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 30 min.

 

Atšalusią tešlą iškočioti ir iškloti 22 cm skersmens tartos formą. Dugną subadyti, uždėti kepimo popierių ir birų svorį (pvz., pupelių). Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Nuimti svorį ir kepti dar 10 min., kol pagrindas taps auksinis. Atvėsinti.

 

Pasiruošti karamelės įdarą. Cukrų ir vandenį lėtai kaitinti keptuvėje, kol susidarys gintarinės spalvos karamelė. Įmaišyti sviestą, grietinėlę ir romą. Gavus vientisą masę palikti atvėsti.

 

Baltojo šokolado kremui grietinėlę pašildyti iki užvirimo ir užpilti ant balto šokolado gabalėlių. Maišyti, kol šokoladas ištirps ir gautas kremas taps vientisas. Atvėsinti.

 

Pasigaminti griliažą. Cukrų kaitinti keptuvėje, kol išeis karamelė. Įmaišyti smulkintus riešutus ir masę supilti ant kepimo popieriaus. Atvėsusį griliažą susmulkinti į mažus gabalėlius.

 

Ant atvėsusio pagrindo pilti karamelės sluoksnį ir leisti šiek tiek sustingti. Paskleisti baltojo šokolado kremą. Papuošti griliažo gabalėliais. Jie truputį susmegs į bendrą įdaro masę – tai normalu. Tartą laikyti šaldytuve bent 1 val., kad sustingtų.

 

White,Chocolate,,Rum,And,Caramel,Tart,On,A,Stone,Plate

 

 

Griliažiniai lazdynų riešutų batonėliai

 

10 vnt.

100 g 502 kcal

Ruošti 40 min.

 
  • 200 g lazdynų riešutų be luobelių
  • 150 g cukraus
  • 2 šaukštai medaus
  • Šaukštas vandens
  • Šaukštas sviesto
  • Žiupsnelis druskos
 

GAMINIMAS. Riešutus skrudinti sausoje keptuvėje iki šviesiai auksinės spalvos.

 

Cukrų, medų ir vandenį supilti kaitinti keptuvėje, kol masė taps gintarinės spalvos karamele. Įmaišyti sviestą ir druską, suberti riešutus. Kruopščiai išmaišyti, kad visi riešutai pasidengtų karamele.

 

Karštą masę greitai supilti ant kepimo popieriaus arba silikoninio kilimėlio. Uždengti kitu kepimo popieriumi ir kočėlu iškočioti maždaug 1 cm storio lakštą.Leisti šiek tiek atvėsti ir supjaustyti norimo dydžio batonėliais.

 

Hazelnut,Brittle,On,Wood,With,Ingredients

 

 

Pyragas su griliažiniu įdaru

 

10 porcijų

100 g 436 kcal

Ruošti 2 val.

 

TEŠLAI:

  • 250 g miltų
  • 50 g cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 100 g šalto sviesto
  • Kiaušinis
  • Šaukštas vandens

ĮDARUI:

  • 150 g cukraus
  • 2 šaukštai medaus
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštai grietinėlės (35 % riebumo)
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 200 g graikinių riešutų
 

GAMINIMAS. Tešlai miltus sumaišyti su cukrumi ir druska. Įdėti kubeliais pjaustytą sviestą ir trinti tarp pirštų, kol išeis smulkūs trupiniai. Įmaišyti kiaušinį ir vandenį. Minkyti tešlą, kol taps vientisa. Suformuoti rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 30 min.

 

Per tą laiką pasiruošti įdarą. Cukrų ir medų lėtai kaitinti keptuveje, kol masė taps gintarinės spalvos karamele. Įmaišyti sviestą, grietinėlę ir vanilės ekstraktą. Suberti smulkintus riešutus ir maišyti, kol gerai pasidengs karamele. Leisti atvėsti.

 

Tešlą iškočioti ir dalimi jos iškloti riebalais teptą pyrago formą. Paskleisti įdarą ir jį užkloti likusiu tešlos sluoksniu. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol pyragas taps auksinės spalvos. Patiekti atvėsusį.

 

Engadine,Walnuts,Torte,Or,Buendner,Nusstorte,On,Glass,Plate,,A

   
Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė