Vasarą mėgavomės saulės bučiniais ant skruostų, bet nerūpestingas sezonas baigėsi, o jo padariniai liko. Daugelis po šiltymečio susiduria su hiperpigmentacijos problema. Kas ją sukelia ir kaip susigrąžinti lygią veido odą?

 

Viskas dėl saulėsDark,Spots,,Freckles,hyperpigmentation(melasma,Or,Chloasma),concept,-,Skin,Lightening,,Skin,Whitening,

 

Hiperpigmentacija po vasaros – tai tamsios dėmelės ar netolygus odos atspalvis, atsirandantis dėl per didelio ultravioletinių (UV) spindulių poveikio. Ilgas buvimas saulėje stimuliuoja melanocitus (melaniną gaminančias ląsteles), todėl tam tikrose vietose susidaro perteklinė šio pigmento gamyba. Dėl to ant veido, pečių, rankų ar kitų saulės intensyviai veikiamų vietų gali atsirasti tamsesnių dėmių.

 

Hiperpigmentacija skirstoma į kelis tipus:

 

Melasma. Dažniausiai atsiranda ant veido. Įprastai sukelia hormoniniai pokyčiai kartu su saulės spinduliais.

 

Saulės dėmės. Tai plokščios rudos dėmės, atsirandančios dėl intensyvaus ilgalaikio saulės poveikio.

 

Hiperpigmentacija po uždegimo. Tamsios dėmės, susidarančios po odos sužalojimo, pvz., spuogų ar egzemos.

 

Svarbiausia – prevencija

 

Geriausias būdas kovoti su hiperpigmentacija po vasaros – pirmiausia jos išvengti. Žinoma, šiemet tam jau per vėlu, bet informaciją būtina įsidėmėti kitam sezonui arba vykstant atostogauti į šiltuosius kraštus. Pagrindiniai dalykai, kurie padės apsisaugoti nuo pigmentinių dėmių atsiradimo:

 

Apsauginės priemonės nuo saulės. Svarbiausias veiksnys siekiant išvengti hiperpigmentacijos yra apsauga nuo saulės. Net debesuotomis dienomis svarbu naudoti plataus spektro apsaugos nuo saulės priemones, kurių SPF – ne mažesnis kaip 30. Esant lauke, jas pakartotinai tepti kas 2 val.

 

Vengti saulės aktyvumo piko. Stengtis nebūti saulės spinduliuose jos aktyvumo piku, t. y. nuo 10 iki 16 val.

 

Dėvėti apsauginius drabužius. Galvą ir veidą puikiai saugo skrybėlė, akis ir paakių zoną – akiniai nuo saulės. Jeigu rankos ir pečiai linkę į pigmentines dėmes, saulėkaitoje patartina dėvėti lengvus, orui laidžius ilgarankovius drabužius.

 

Pasitelkti antioksidantus. Patartina naudoti odos priežiūros priemones, kuriose gausu antioksidantų, pvz., vitamino C. Šis padeda neutralizuoti saulės spindulių suaktyvintus laisvuosius radikalus ir taip užkirerta kelią hiperpigmentacijai.

 

Kaip naikinti?

 

Pigmentinių dėmių naikinimas – kantrybės, laiko ir žinių reikalaujanti užduotis. Štai būdai ir priemonės, kurie gali padėti:

 

Alavijų sultys. Jose yra junginio, slopinančio tirozinazę ir taip mažinančio melanino gamybą. Reguliariai tepant pigmentines dėmes alavijų geliu, jos išnyksta ar bent pašviesėja.

 

Saldymedžio šaknų ekstraktas. Turi uždegimus ir melanino gamybą slopinančių savybių. Jo galima rasti daugelyje odą šviesinančių serumų ir kremų, skirtų nuo hiperpigmentacijos.

 

Žalioji arbata. Joje gausu polifenolių, kurie turi antioksidacinių ir odą raminančių savybių.

 

Vitamino C serumai. Vitaminas C – stiprus antioksidantas, galintis slopinti melanino gamybą ir bėgant laikui išblukinti esamas pigmentines dėmes. Taip pat skaistina odą ir apsaugo ją nuo tolesnės UV pažaidos.

 

Niacinamidas. Ši vitamino B3 forma padeda sumažinti hiperpigmentaciją, nes slopina melanino pernešimą į odos paviršių. Be to, niacinamidas stiprina odos barjerą ir gerina hidrataciją.

 

Retinoidai.  Retinolis ir kiti retinoidai gerina ląstelių regeneraciją, o tai padeda išblukinti tamsias dėmes ir išlyginti odos atspalvį. Ypač veiksmingi, kai naudojami kartu su kitais šviesinamaisiais ingredientais, tokiais kaip vitaminas C arba hidrochinonas.

 

Alfa hidroksirūgštis (AHA) ir beta hidroksirūgštis (BHA). Jos nušveičia odą, skatina pigmentinių ląstelių išsiskyrimą ir atskleidžia skaistesnę odą.

Hidrochinonas. Labai efektyvi odą šviesinanti priemonė, dažnai randama kremuose, skirtuose būtent pigmentinėms dėmėms naikinti. Slopina fermentą tirozinazę, kuri dalyvauja melanino gamyboje. Tačiau hidrochinoną reikia vartoti prižiūrint dermatologui, nes per didelis jo kiekis gali sudirginti odą arba net pabloginti pigmentaciją.

 

Cheminis šveitimas. Jis apima cheminio tirpalo naudojimą odai nušveisti ir pažeistiems sluoksniams pašalinti. Paviršiniai šveitikliai, kurių sudėtyje yra glikolio arba salicilo rūgšties, idealiai tinka švelniai hiperpigmentacijai gydyti. Dėl gilesnės hiperpigmentacijos dermatologai gali rekomenduoti stipresnius šveitimus su trichloracto rūgštimi (TCA).

 

Mikrodermabrazija. At

Hiperpigmentacijos gydymas užtrunka. Atsižvelgiant į pigmentacijos sunkumą ir taikomą gydymą, rezultatų teks laukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Pradėjus gydyti pigmentines dėmes, būtina nuolatinė apsauga nuo saulės ir švelni odos priežiūra. Po bet kokio gydymo oda gali būti jautresnė saulei, todėl svarbu kasdien naudoti apsaugines priemones nuo UV spindulių. Ne mažiau svarbus kasdienis drėkinimas odos tipą atitinkančiais kremais ir kitomis priemonėmis.

liekant šią minimaliai invazinę procedūrą naudojamas specialus prietaisas su smulkiais kristalais, kurie švelniai nušveičia odą. Mikrodermabrazija skatina odos regeneraciją, dėl to bėgant laikui mažėja hiperpigmentacija.

 

Lazerinė terapija. Lazerio skleidžiama šviesa suskaido melaniną. Intensyvios impulsinės šviesos (IPL) terapija – viena populiariausių hiperpigmentacijos gydymo lazeriu formų.

 

Mikroadatinė terapija. Jos metu smulkiomis adatėlėmis odoje daromi dūriai, skatinantys kolageno gamybą ir odos atsinaujinimą. Siekiant pagerinti rezultatus, šis gydymas dažnai derinamas su serumais arba PRP (trombocitais papildyta plazma).

 

Receptiniai kremai. Dermatologai gali skirti stipresnį gydymą, tarkime, retinoidų ir šviesinamųjų medžiagų derinį, pvz., tretinoiną su hidrochinonu arba kojo rūgštimi, kad galėtų gydyti sunkesnę hiperpigmentacijos formą.

 

Svarbu!

 

Hiperpigmentacijos gydymas užtrunka. Atsižvelgiant į pigmentacijos sunkumą ir taikomą gydymą, rezultatų teks laukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Pradėjus gydyti pigmentines dėmes, būtina nuolatinė apsauga nuo saulės ir švelni odos priežiūra. Po bet kokio gydymo oda gali būti jautresnė saulei, todėl svarbu kasdien naudoti apsaugines priemones nuo UV spindulių. Ne mažiau svarbus kasdienis drėkinimas odos tipą atitinkančiais kremais ir kitomis priemonėmis.

   

Autorius Jūratė Survilė