Lauros Prascevičiūtės nuotr (1)Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis, esantis Radviliškio rajone, apima keturis padalinius: Burbiškio dvaro istorijos muziejų, Kleboniškių kaimo buities muziejų, Raginėnų archeologijos kompleksą ir Šeduvos kraštotyros muziejų. Muziejaus kompleksas yra pripažintas viena patraukliausių Lietuvos turizmo vietovių.

 

Burbiškio dvare populiarinama dvaro kultūra, Kleboniškių kaime atgimsta senieji amatai, papročiai, tradicijos, Raginėnų piliakalnis pasakoja apie senąsias archeologines kultūras, o atnaujintas Šeduvos kraštotyros skyrius atspindės miestiečių gyvenimą.

 

Lauros Prascevičiūtės nuotr (9)Burbiškio dvaras – neoromantizmo ir neogotikos paveldo vertybė, autentiška praeities pažinimo, poilsio erdvė. Išskirtinis ir dvarą supantis 28 hektarų peizažinis parkas su tvenkinių ir kanalų sistema, salomis, pusiasaliais, sąsiauriais. Parke driekiasi net 5 kilometrai takų, krantus, salas jungia elegantiški tiltai ir tilteliai, parką puošia skulptoriaus Kazimiero Ulianskio sukurtos pirmosios Lietuvoje Vytauto Didžiojo ir Adomo Mickevičiaus skulptūros.

 

Lankytojai gali apžiūrėti visą kompleksą: centrinį dvaro rūmą, ledainę, vaikų namelį, guvernantės namą, dvaro rūmų svečių korpusą, virtuvę, arklides, svirną, balandinę, sodininko namą, oranžeriją, ūkinį pastatą, pirtį, altaną, apylinkes apžvelgti iš keturių aukštų bokšto. Restauruotuose pastatuose įrengtos dvaro kultūrą atspindinčios ekspozicijos.Lauros Prascevičiūtės nuotr (5)

 

Burbiškio dvaro istorijos muziejuje šiuo metu eksponuojamos trys parodos: „Diena XIX a. dvare: nuo ryto ritualų iki pokylių“, archeologijai skirta paroda „Balta mėlyna: nuo Džakartos iki Liverpulio“ bei paroda „Istorija. Paveldas. Atmintis. Pasakojimas apie Daugyvenės kultūros istorijos muziejų-draustinį“.

 

Parodoje „Diena XIX amžiaus dvare: nuo ryto ritualų iki pokylių“ eksponuojami 47 autentiški moteriški, vyriški ir vaikiški aprangos kostiumai, per 270 aksesuarų, dailės kūrinių ir kitų kultūros vertybių iš mados istoriko, kolekcininko Aleksandro Vasiljevo fondo kolekcijos, parodą papildo Burbiškio dvaro istorijos muziejaus rinkinyje saugomos vertybės. Paroda veiks iki spalio 26 dienos.

 

Lauros Prascevičiūtės nuotr (2)Daugyvenės slėnyje XVI a. įkurtas Kleboniškių gatvinis kaimas yra pripažintas vietove, geriausiai atspindinčia savitus Aukštaitijos regiono kraštovaizdžio bruožus. Autentiškas kaimas išsiskiria išlikusiu kraštovaizdžiu, želdiniais, rėžiais, pastatais. Aštuoniolikos hektarų plote įkurto muziejaus po atviru dangumi ekspozicijos paruoštos taip profesionaliai ir su meile, jog atrodo, kad gyventojai tik trumpam išėję ir netrukus grįš. Liaudies medinės architektūros tradicijas saugančiose sodybose atkurta ūkininkų buitis nukelia į XIX a. pabaigą – XX a. pradžią. Lankytojams pristatomos ąsočių, bezmėnų, muštokių, ližių, linų šukų, motorų, svarstyklių, oblių ir kt. kolekcijos, 1926 m. pagamintas traktorius.

 

Dabar kaime stovi įvairūs pastatai: gryčios, klėtys, pirtys, klojimai, daržinės ir kiti ūkiniai pastatai. Kaimas ypatingas ir tuo, kad yra gyvas – tebėra gyvenamų sodybų. Kaimo gyvenimą pagyvina ir patys lankytojai, tampantys muziejaus po atviru dangumi dalimi.

 

Už Daugyvenės upės, kurią galima pereiti ilgu lieptu, verta aplankyti Kleboniškių piliakalnį ir pilkapyną, senąsias kapines, kiek tolėliau – 1884 m. pastatytą vėjo malūną.

 

Muziejus lankytojams yra paruošęs ne tik išsamias ekspozicijas, bet ir įvairių edukacijų, dalis jų įtrauktos į Kultūros paso paslaugų programą.

 

Burbiškio dvare siūlomos dvaro istoriją, kultūrą atspindinčios edukacijos: „Margaspalvė tulpė“, „Popierius – savo rankomis“, „Mada dvare“, „Plunksnos raštas“, „Lėlė siūlinukė”, „Pažintinė edukacija Burbiškio dvare“, orientavimosi žaidimas „Dvaro detektyvas“.

 

Kleboniškių kaimo buities muziejaus edukacijos: „Pažintinė edukacija Kleboniškių kaime“, „Lino kelias“, orientavimosi žaidimas „Apie kaimo buitį ir būtį“, „Kaip būdavo pramogaujama“, „Archeologija iš arti“, „Kaip sverdavo ir seikėdavo senoliai“, „Žolynų galias atrandant“, „Juostų pynimas“, „Advento vainikas“, „Šv. Kūčių belaukiant“.

 

Šeduvos kraštotyros muziejuje galima išbandyti pabėgimo kambarį „Miesto kodas“.

 

Rudeniui žengiant į pabaigą, Burbiškio dvare pasklis stebuklo laukimo nuotaika – prasidės šventiniai renginiai, skirti Kalėdoms. Elegantiškai, subtiliai ir skoningai papuošto dvaro erdvėse lankytojų lauks senųjų eglutės žaisliukų ir atvirukų parodos.

 

Besikeičiantys metų laikai Daugyvenės kultūros istorijos muziejų-draustinį kuria tarsi gražiausią atviruką – kiekvieną kartą savitą, užburiantį ramybe ir tikrumu. Atvykite pasigrožėti rudeniškomis akvarelėmis!

 

Daugiau informacijos www.daugyvenesmuziejus.lt.

 

Tekstas ir nuotraukos Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio

 

internetas logo