Tinkama burnos higiena svarbi ne tik gražiai šypsenai, bet ir bendrai sveikatai palaikyti. Rodos, čia nėra nieko sudėtingo. Visgi ne kiekvienas žmogus rūpinasi burnos švara taip, kaip rekomenduoja specialistai. Primename, ką svarbiausia žinoti.

 

Reikšminga ne vien burnos sveikataiThis,Image,Shows,A,Woman,With,A,White,Tank,Top

 

Paklausus, kodėl svarbu palaikyti tinkamą burnos higieną, dauguma atsakytų – kad dantys būtų sveiki. Tai tiesa, bet ne vienintelė. Burnos higiena lemia ir bendrą organizmo būklę. Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad prasta burnos higiena didina ne vien ėduonies, blogo burnos kvapo ar periodonto ligų riziką, bet ir tikimybę susidurti su širdies veiklos sutrikimais, cukriniu diabetu, kvėpavimo takų infekcijomis, nėštumo ir gimdymo komplikacijomis, kitomis pavojingomis būklėmis. Be to, gera burnos higiena padeda išsaugoti normalias kramtymo, kartu ir kalbėjimo funkcijas. Nevalia pamiršti ir psichinės sveikatos – netinkama dantų priežiūra gali baigtis jų netekimu, o tai smukdo savigarbą, skatina kompleksus, įvairias baimes, riboja socialinį gyvenimą ir sukelia visokeriopą diskomfortą.

 

Svarbiausios taisyklės

 

Štai keli pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia įsidėmėti norint tinkamai rūpintis burnos higiena:

 

Valyti du kartus per dieną. Dantis derėtų valyti ryte po valgio ir prieš miegą. Svarbu tai daryti labai kruopščiai, kad būtų pasiekti visi, net sunkiai prieinami dantų paviršiai. Tam tikslui galima turėti atskirą vieno danties šepetėlį. Jo galvutė maža, tad lengviau pasiekti sunkiai prieinamas vietas.

 

Kartą per dieną naudoti tarpdančių siūlą. Jį naudoti galima ir po kiekvieno dantų valymo, bet optimaliai pakanka kartą per dieną – geriausia prieš miegą. Dantų šepetėlis nepasiekia visų vietų, tad nenaudojant tarpdančių siūlo juose kaupiasi maisto likučių, prasideda irimo procesas, susikuria palankios sąlygos ėduoniui, dantenų uždegimams. Papildomai galima naudoti burnos irigatorių. Šis prietaisas labai praverčia jautrių dantenų savininkams, mat naudojant tarpdančių siūlą jos gali sudirgti, kraujuoti, o burnos irigatorius tarpdančius valo vandens srove, švelniai, bet ne mažiau efektyviai.

 

Nepamiršti valyti liežuvį. Liežuvis – ypač palanki terpė užsilaikyti ir daugintis bakterijoms. Todėl kaskart valant dantis būtina nuvalyti ir liežuvio paviršių. Patogiausia ir efektyviausia tai daryti naudojant specialų liežuvio gremžtuką, bet jo neturint galima pasinaudoti ir įprastu dantų šepetėliu.

 

Naudoti burnos skalavimo skystį. Dauguma odontologų pripažįsta, kad jis nėra būtina tinkamos burnos higienos rutinos dalis, vis dėlto labai pagerina burnos higieną. Tokie skysčiai ne tik suteikia malonų burnos kvapą, bet ir naikina bakterijas, padeda išplauti maisto likučius, netgi mažina dantų apnašų susidarymą. Tik svarbu rinktis priemones be alkoholio, mat tokios sausina burnos ertmę.

 

Profilaktiškai lankytis pas odontologą. Kas pusmetį rekomenduojama atlikti profesionalią burnos higieną. Kad ir kaip kruopščiai dantimis rūpinamės namuose, vis tiek ilgainiui sunkiai pasiekiamose vietose susidaro kietų apnašų, kurias specialiais įrankiais ir priemonėmis gali pašalinti tik specialistas. Be to, jis įvertins bendrą dantų ir dantenų būklę, prireikus nukreips tolesnei konsultacijai ar gydymui. Laiku pastebėta problema sprendžiama kur kas paprasčiau, efektyviau ir pigiau.

 

Renkamės dantų šepetėlį

 

Daugiausia klausimų kyla dėl to, kokį dantų šepetėlį ir dantų pastą rinktis. Kalbant apie pirmąjį, jis gali būti mechaninis arba elektrinis. Abiem atvejais dantų šepetėlio šereliai turi būti minkšti arba vidutinio kietumo. Kieti tinkami tik plokštelių arba labai trumpalaikei natūralių dantų priežiūrai. Puiku, jeigu dantų šepetėlis turi kryžmai išdėstytus, dantytus, tam tikrose vietose ilgesnius šerelius – visa tai leidžia lengviau pasiekti sunkiai prieinamas vietas. Ne mažiau svarbi dantų šepetėlio ergonomika – galvutė turi būti nei per didelė, nei per maža, atitikti asmens burnos ertmę, kotelį patogu laikyti, jis neturėtų slysti. Verta atkreipti dėmesį į dantų šepetėlio kaklelį – tyrimai rodo, kad kai jis lenktas, dantys išvalomi švariau, nes lengviau prieiti prie sunkiau pasiekiamų vietų.

 

Inovatyvus pasirinkimas – elektriniai dantų šepetėliai, visą darbą padarantys už jus. Jie per minutę geba atlikti kelias dešimtis tūkstančių mikrojudesių, todėl dantų paviršių valo efektyviau nei įprasti dantų šepetėliai. Be to, dantų valymas užima dvigubai mažiau laiko – su elektriniu šepetėliu tai trunka vos 2–3 min.

 

Dantų pastų įvairovė

 

Renkantis dantų pastą būtina žinoti, kad jos skirstomos į higienines, profilaktines ir gydomąsias. Pirmosios atlieka pagrindines valymo funkcijas, bet nestabdo ėduonies plitimo, negydo dantenų uždegimo. Profilaktinėse ir gydomosiose yra veikliųjų medžiagų, kurios slopina bakterijų dauginimąsi, mažina koroziją, ėduonies plitima, slopina uždegimus, nujautrina, balina ir kt. Į profilaktinių pastų sudėtį įeina dantis nuo ėduonies saugantis fluoras. Kuo jo daugiau, tuo apsauga stipresnė. Visgi dantų pastos su didele fluoro koncentracija priskiriamos gydomosioms ir jas gali skirti tik odontologas.

 

Autorius Jūratė Survilė