Drabužių perdarymas, atnaujinimas ar funkcijos keitimas – populiari tendencija nei bet kada anksčiau. Galimybė grįžti prie tradicinių amatų patenkina savirealizacijos ir saviraiškos poreikį. Dėl sukauptos kūrybinės energijos drabužiai įgauna neterminuotą dėvėjimo laiką.

 

Taupumo sumetimaisWoman,Doing,Arts,And,Crafts,,Customizing,And,Upcycling,Used,Sneakers

 

1990-aisiais, ekonominės blokados laikais, lietuvės siuvo drabužius sau ir vaikams iš to, ką turėjo po ranka. Dėvėtas tėvo švarkas virsdavo sijonu dukrai, iš močiutės suknelės išeidavo palaidinė, o iš vilnonio palto – šilta liemenė. Sunaudodavo kiekvieną tinkamą atraižą, o iš likučių sudurstydavo antklodes. Nors skiautiniai gyvuoja kaip atskira tekstilinio meno rūšis, pastaruoju metu atgimė sudurstytų drabužių mada. Kalbama apie netradicines formas ir dėvėjimo būdus, sluoksniavimą ir naujas estetikos normas.

 

Improvizacijų šou

 

Tendencija, kad drabužiai ir aksesuarai keičia įprastą buvimo vietą, nėra naujiena. Skarelės vyniojasi apie rankines ir kulkšnis, megztiniai naudojami kaip šalikai, suknelės poruojamos su kelnėmis, į paviršių lenda net apatinės kelnaitės ir liemenėlės. Laikai keičiasi, kinta ir mados. Eksperimentai gimsta visuotinės gerovės metais, kai pasiūla – tokia didelė, jog sunku išsirinkti, nusibosta standartiniai sprendimai, o vidinis kūrėjas liepia išsiskirti iš minios.

 

Sunku atsekti, kuris iš aukštosios mados dizainerių pirmasis pradėjo durstyti drabužius, tačiau socialiniuose tinkluose sparčiai išplito rekomendacijos „pasidaryk pats“. Viena dažniausių transformacijų – vyriškų biuro marškinių, margintų juostelėmis, dėvėjimas vietoj sijono. Rūbas susiaučia klubus, sagutės sagstomos iš apačios į viršų, kol apykaklė atsiduria ties juosmeniu. Rankoves paliekamos mataruoti šonuose arba surišamos vietoj diržo. Po apačia geriau vilkėti trumpus sportinius šortukus. Marškinių apačią galima sukamšyti už kelnaičių į pūstą mini sijonėlį. Kitas variantas – susagstyti du drabužius iš priekio ir nugaros, kad išeitų platėjantis, neapibrėžtos formos siluetas, puikiai derantis prie trumpos palaidinės.

 

„Pasidaryk pats“ mada užsikrėtė nemažai garsenybių. Plius dydžio modelis Ashley Graham, aktorė Sienna Miller, dainininkė Dua Lipa ne kartą demonstravo radikaliai perdarytus drabužius. Štai kontroversiškai vertinama Julia Fox pasirodė gatvėje dėvėdama ilgą sijoną, pasiūtą iš 11-os vyriškų trumpikių. Kai kurie prekių ženklai, pavyzdžiui, „Acne Studio“, taip pat dažnai naudoja neįprastos konstrukcijos drabužius.

 

Creative,Diy,Project,,Hand,Embroidery,At,Home,On,Jeans,,CreativeGili potekstė

 

Vieni kalba, kad šiuolaikinių perdirbinių pradžia reikia laikyti 1980-uosius, kai atsirado pirmosios parduotuvės, siūlančios savarankiškai išgarinti įsigytus džinsus. Kiti įsitikinę, kad tendencija atgimė pandemijos laikais, kai buvau daugiau laisvo laiko, bet mažiau galimybių pirkti. Norėjosi šviežumo, todėl imta dekoruoti turimus daiktus ir net juos pardavinėti.

 

Masinės gamybos prisotintame pasaulyje vis daugiau žmonių perima „pasidaryk pats“ idėją, standartinius garderobo elementus paversdami vienetiniais meno kūriniais. Nuo senų drabužių paskirties keitimo iki netradicinių atnaujinimo metodų – stiliaus individualumas reiškiasi skirtingais būdais. Tendencija suteikia galimybę kurti unikalią madą, eksperimentuoti su išvaizda. Įkvėpimo paieškos – gyvybiškai svarbi savadarbių rūbų gamybos dalis, dažnai tampanti gyvenimo būdu. Idėjų pasiūlo mados ir stiliaus tinklaraščiai, socialinė žiniasklaida, internetinės bendruomenės, aukštosios mados atstovai ir įžymybės.

 

Vieni mėgsta tendenciją konstruoti neįprastus derinius, kiti bodisi, bet abejingų nelieka. Gerbėjų ratas plečiasi ne tik dėl ekonominių sumetimų (galima sutaupyti pinigų), bet ir tvarios, ekologiškos koncepcijos (perdirbami seni rūbai). Kiekvieną sekundę viso pasaulio mastu į sąvartyną išvežama po vieną sunkvežimį drabužių. Jei tokia tendencija tęsis iki 2030-ųjų, greitosios mados atliekų kiekis išaugs iki 134 mln. tonų per metus. „Pasidaryk pats“ mada – draugiška aplinkai, nes skatina antrinį daiktų panaudojimą.

 

Idėjos įkvėpimui

 

Atnaujinta medvilnė. Pridėkite aplikacijų, siuvinėkite, įsekite kelis ženklelius. Puikus būdas paslėpti skylutes ar prairusias vietas. Dažykite tekstiliniais dažais teptuku ar batikos technika. Transformuokite baltus tekstilinius marškinėlius, sportinius bluzonus ar jogos tampres. Galimybės – neribotos, atsižvelgiant į asmeninį stilių.

 

Pasikeitę marškiniai. Vyriškus marškinius keiskite į moterišką versiją. Raukite rankoves ir rūbo apačią, atverkite iškirptės zoną. Šonuose prisiūkite kilpeles, įverkite atlasinę juostelę ir suvarstykite lyg korsetą, kad išryškėtų liemuo. Jei netinka romantinė versija, rinkitės androgenišką stilių, pavyzdžiui, apykaklę ir rankogalius dekoruokite senais odinio diržo fragmentais.

 

Patobulintas denimas. Nukirpkite kelnių klešnes ir gausite norimo ilgio šortus. Nupjovus dar aukščiau ir prisiuvus marškinių ar suknelės apačią, išeis originalus sijonas. Pridėkite kelias aplikacijas, karoliukų ir blizgučių, dekoruokite kniedėmis. Atgaivinti galima bet kokį dėvėtą džinsinį drabužį.

 

Unikalūs papuošalai. Išardykite vertus karolius ir apyrankes, kurkite naujus papuošalus. Įterpkite kitokių žaliavų – grandinėlių, pakabučių, plunksnų, kriauklių… Procesas toks monotoniškas, kad prilygsta meditacijai.

 

Vienetiniai batai. Paimkite baltų tekstilinių sportinių batelių porą ir leiskitės paskui vaizduotę. Marginkite mėgstamomis citatomis, geometriniais ornamentais ar gėlių piešiniais. Asketiškas basutes su tekstiliniais dirželiais dekoruokite dirbtiniais perlais, kristalais ar nėrinių juostelėmis – visas puošmenas priklijuokite karštaisiais klijais. Turėsite vienintelę pasaulyje suasmenintą avalynę.

 

Stilingi šalikai. Iš senų suknelių ir sijonų iškirpkite ilgas norimo pločio atraižas. Durstykite arba pinkite. Pridėkite karolių arba grandinėlių. Išardžius senus megztinius galima nusimegzti originalių aksesuarų žiemai.

 

Įdomaus dizaino rankinės. Kam tenkintis parduotuvėje pirktu gaminiu, jei galima sukurti savo rankomis? Puiki žaliava – denimas, velvetas, dirbtinis kailis ir oda, zomša, tvirto audimo sintetiniai audiniai. Rinkitės norimą rankenos, dirželio ilgį ar kišenių kiekį.

 

Verta žinoti! Nėra baimės klysti. Nėra netinkamo būdo dekoruoti. Tik reikia šiek tiek kantrybės ir laiko. Daugelio moterų spintose apstu nereikalingų rūbų ir aksesuarų, tad metas juos personalizuoti pagal savo skonį ir fantaziją.

 

Ateities įžvalgos

 
  •  Apklausos rodo, kad drabužių perdirbimu labiausiai domisi 18–50 m. žmonės, tačiau aktyviausia visuomenės dalis – iki 25-erių.
  •  Jaunoji karta nenori pirkti naujų rūbų ir vėliau juos išmesti. Geriau investuos į įrankius, reikalingas žaliavas ir savarankiškai dekoruos, perdirbs ar kitaip prikels naujam gyvenimui.
  •  „Pasidaryk pats“ tendencija eliminuoja prekių ženklus, nes svarbiausią vaidmenį atlieka originalumas, o ne gamintojo vardas ar kaina.
  •  Amatų atgimimas prisideda prie retesnio vartotojiško pirkimo ir mažesnio tekstilės atliekų kiekio. Individualiai perdirbami ne tik turimi drabužiai, bet ir įsigyti dėvėtų rūbų parduotuvėse ar masinės prekybos vietose per išpardavimus.
  •  Kuriami nauji verslai, kurių specializacija – originalių, teatrališkų, architektūrinių drabužių kūrimas. Nišinė mada tampa prieinamesnė ir kasdieniška.
 

Autorius Jurgita Ramanauskienė