Atsigaivinti – naminiai limonadai
2024-07-17 09:37Karštomis vasaros dienomis sveikatos specialistai primena gerti daugiau skysčių. Esą sveikiausias – natūralus vanduo. Visgi bent kartkartėmis norisi kažko gardesnio. Tuomet metas pasiruošti skanių ir nuostabiai gaivinančių naminių limonadų.
Citrininis
6 porcijos
100 ml 55 kcal
Ruošti 50 min.
- 200 g cukraus
- 1 l vandens
- 240 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- Citrina
- Šakelė šviežių mėtų
GAMINIMAS. Cukrų užpilti 250 ml vandens ir kaitinti, kol užvirs. Sumažinti kaitrą ir maišant virti, kol cukrus visiškai ištirps. Nukaisti. Atvėsusį sirupą sumaišyti su citrinų sultimis ir likusiu vandeniu. Sumesti griežinėliais pjaustytą citriną, mėtas. Prieš patiekiant 40 min. šaldyti.
Spanguolių
6 porcijos
100 ml 65 kcal
Ruošti 20 min.
SIRUPUI:
- 240 g šviežių arba šaldytų spanguolių
- 500 ml vandens
- 150 g cukraus
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
LIMONADUI:
- 1 l vandens
- 120 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 120 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- Sauja šviežių arba šaldytų spanguolių patiekti
GAMINIMAS. Sirupui skirtus ingredientus sudėti į puodą ir virti, kol skystis užvirs, paskui sumažinti kaitrą ir pamaišant kaitinti, kol ištirps cukrus. Nukaitus truputį atvėsinti, sutrinti elektriniu trintuvu ir perkošti. Nukoštą sirupą sumaišyti su limonado ingredientais. Patiekti su spanguolėmis, galima įmesti ledo kubelių.
Rabarbarų ir braškių
4 porcijos
100 ml 63 kcal
Ruošti 10 min.
- 360 ml rabarbarų sirupo
- 120 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 240 ml gazuoto vandens
- 100 g šviežių braškių
- 4 rabarbarų stiebų
GAMINIMAS. Sirupą sumaišyti su citrinų sultimis, vandeniu, riekelėmis raikytomis braškėmis ir smulkintais rabarbarų stiebais. Patiekti atvėsintą arba su ledo kubeliais.
Levandų ir mėlynių
6 porcijos
100 ml 47 kcal
Ruošti 45 min.
- Saujelė šviežių levandų
- 200 g cukraus
- 500 ml verdančio vandens
- 360 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 500 ml šalto vandens
PATIEKTI:
- Citrina
- Sauja šviežių mėlynių
- Kelios šakelės šviežių levandų
GAMINIMAS. Levandas truputį susmulkinti, užpilti cukrumi ir verdančiu vandeniu. Palikti 30 min. pastovėti, kartkartėmis pamaišant, kol ištirps cukrus. Atvėsusį sirupą nukošti, sumaišyti su citrinų sultimis ir šaltu vandeniu. Patiekti įpjausčius citrinos griežinėlių, subėrus mėlynes ir papuošus levandų šakelėmis. Rekomenduojama atvėsinti arba patiekti su ledo kubeliais.
Arbūzų
6 porcijos
100 ml 69 kcal
Ruošti 20 min.
- 900 g arbūzo minkštimo
- 1 l šalto vandens
- 180 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 150 g cukraus
- Žaliosios citrinos ir šviežių mėtų patiekti
GAMINIMAS. Arbūzų minkštimą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės (šiek tiek pasilikti). Sumaišyti su 750 ml vandens ir citrinų sultimis. Likusį vandenį sumaišyti su cukrumi ir virti, kol šis ištirps. Atvėsinus supilti į limonadą. Patiekti su ledo kubeliais, įmaišius citrinos griežinėlių, mėtų ir arbūzo gabalėlių.
Autorius Jūratė Survilė