Žaluma dvelkiantys desertai su avokadais
2024-07-10 07:24Avokadai buvo valgomi dar 5000 m. pr. Kr. Juos mėgo actekai ir majai. Senųjų civilizacijų atstovai tikėjo, kad šie vaisiai ne tik gardūs ir labai vertingi sveikatai, bet ir turi magiškų galių, sužadinančių aistrą ir didinančių ištvermę. Šiandien avokadai mėgstami visame pasaulyje, tinka ne tik pagrindiniams patiekalams, užkandžiams, bet ir nuostabiems desertams ruošti.
Desertinis glotnutis
2 porcijos
100 ml 100 kcal
Ruošti 5 min.
- 2 gerai sunokę avokadai
- 2 gerai sunokę bananai
- 100 g žaliųjų vynuogių be kauliukų
- Keli mėtų lapeliai
- Šaukštas medaus
- 50 ml migdolų pieno
GAMINIMAS. Avokadus nulupti, išimti kauliukus. Kartu su nuluptais bananais ir likusiais ingredientais elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės.
Krembriulė
4 porcijos
100 g 289 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 2 gerai sunokę avokadai
- Žalioji citrina
- 230 g saldinto sutirštinto pieno
- 50 g rudojo cukraus
- Mėgstamų uogų papuošti
GAMINIMAS. Avokadus nulupti, išimti kauliukus, minkštimą sumaišyti su išspaustomis citrinos sultimis ir sutirštintu pienu. Elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės. Paskirstyti į serviravimo indelius ir 3 val. dėti į šaldytuvą. Ant atvėsintos krembriulė viršaus užberti cukraus ir specialiu degikliu kaitinti, kol išsilydys ir karamelizuosis. Patiekti papuošus uogomis.
Žalieji ledai
6 porcijos
100 g 293 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 2 gerai sunokę avokadai
- 240 ml riebaus kokosų pieno
- 50 g rudojo cukraus
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Avokadų minkštimą ir likusius ingredientus elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės. Ją galima naudoti ledų gaminimo aparate arba supylus į indelį porai valandų dėti į šaldiklį. Kas pusvalandį permaišyti. Patiekiant pagardinti tarkuotu šokoladu, smulkintais riešutais ar kitais mėgstamais ingredientais.
Nekeptas pyragas
8 porcijos
100 g 345 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 2 dideli gerai sunokę avokadai
- 2 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
- 180 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 400 g saldinto sutirštinto pieno
- 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 250 g krekerių
- 60 ml kokosų aliejaus
- Žalioji citrina
- Šaukštas kokosų drožlių
GAMINIMAS. Avokadų minkštimą sutrinti elektriniu trintuvu kartu su citrinos žievelėmis, citrinų sultimis, sutirštintu pienu ir vanilės ekstraktu. Krekerius sutrinti iki trupinių, sumaišyti su kokosų aliejumi. Iš gauto mišinio pyrago formoje atsegamais kraštais suformuoti pagrindą, gerai suspausti. Ant viršaus supilti avokadų masę. Viršų išlyginti šaukštu. 4 val. dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus citrinų griežinėliais ir kokosų drožlėmis.
Pikantiški triufeliai
15 vnt.
100 g 446 kcal
Ruošti 30 min.
- 170 g juodojo šokolado
- Gerai sunokęs mažas avokadas
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- Nesaldintos kakavos miltelių apvolioti
GAMINIMAS. Šokoladą išlydyti. Avokado minkštimą sutrinti iki vientisos tyrės ir sudėti į lydytą šokoladą. Supilti vanilės ekstraktą, pasūdyti ir gerai permaišyti. 20 min. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsusios masės formuoti triufelių kamuoliukus. Kiekvieną apvolioti kakavos milteliais. Patiekti nedelsiant arba laikyti šaldytuve.
Autorius Jūratė Survilė