Itališkiems skanėstams atsispirti neįmanoma!
2024-05-13 07:43Lėtai burnoje tirpstantys itališki ledai, tiramisas, panakota – skonio receptoriai pabunda vos tariant šiuos pavadinimus. Pamėginkime gardžių itališkų skanėstų pasigaminti namuose!
Braškinė panakota
6 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 450 g braškių
- 360 ml pasukų
- 100 g cukraus
- 15 g želatinos
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šviežių mėtų ir braškių padažo puošti
GAMINIMAS. Braškes sutrinti elektriniu trintuvu (kelias pasilikti). Sumaišyti su pasukomis, cukrumi, želatina ir palikti 5 min. pastovėti. Apie 10 min. lėtai kaitinti nuolat maišant, kol cukrus ir želatina visiškai ištirps. Nukėlus įmaišyti vanilę. Masę supilstyti į silikoninius indelius ir bent 2 val. dėti į šaldytuvą.
Patiekti išėmus iš indelių, apšlakščius braškių padažu, papuošus likusiomis braškėmis ir mėtomis.
Tiramisas indeliuose
6 vnt.
100 g 368 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 240 ml stiprios kavos
- 2 šaukštai kavos likerio
- 240 ml riebios grietinėlės
- 60 g miltelinio cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 225 g maskarponės
- 16 sausainių „Damų piršteliai“
- Kakavos puošti
GAMINIMAS. Kavą sumaišyti su likeriu ir leisti atvėsti. Per tą laiką pasiruošti kremą: grietinėlę plakti su cukrumi ir vanilės ekstraktu, kol taps tvirta. Kitame inde išmaišyti maskarponę, kad taptų minkšta, ir atsargiai įmaišyti į grietinėlės masę. Viską sudėti į konditerinį maišelį ir padėti šaltai.
Kiekvieną sausainį gerai išmirkyti kavos sirupe ir dėti (jei reikia, sulaužyti) į serviravimo indelio dugną. Ant viršaus paskleisti kremo sluoksnį, ant jo – vėl mirkytų sausainių ir taip susluoksniuoti iki viršaus. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo. Bent 4 val. dėti į šaldytuvą. Patiekti gausiai apibarsčius kakava.
Migdoliniai biskočiai
12 porcijų
100 g 439 kcal
Ruošti 2 val.
- 250 g kvietinių miltų
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 90 g cukraus
- 60 g sviesto
- Šaukštas šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
- Žiupsnelis druskos
- 2 dideli kiaušiniai
- 120 g migdolų
- 70 g džiovintų spanguolių
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Cukrų išmaišyti su kambario temperatūros sviestu, citrinos žievele, druska. Viską apie 3 min. intensyviai maišyti elektriniu plakikliu. Po vieną įmaišyti kiaušinius. Suberti miltus, pamažu maišant suberti migdolus ir spanguoles.
Iš tešlos ant kepimo popieriumi padengtos skardos suformuoti pailgą formą (maždaug 25 cm ilgio ir 10 cm pločio). Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Iškepus 30 min. palikti atvėsti. Aštriu peiliu spaudžiamaisiais judesiais supjaustyti 1,5–2 cm storio riekelėmis. Dėti ant kepimo grotelių ir 20–30 min. pašauti į orkaitę, įkaitintą iki 180 ℃.
Itališki ledai
8 porcijos
100 g 235 kcal
Ruošti 1 val. su ledų gaminimo aparatu arba 5,5 val. be ledų gaminimo aparato
- 4 kiaušinių tryniai
- 150 g cukraus
- 350 ml pieno
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 250 ml plakamosios grietinėlės
GAMINIMAS. Trynius su cukrumi plakti elektriniu plaktuvu apie 5 min., kol išeis purus kremas.
Pieną užkaitinti beveik iki virimo, sumažinti kaitrą ir virinti 5 min. Karštą pamažu įmaišyti į trynių masę. Pagardinti vanilės ekstraktu. Vėl užkaisti ir maišant virinti dar 5 min. Nukėlus įmaišyti šaltą grietinėlę ir labai gerai išmaišyti.
Turint ledų gaminimo aparatą, masę supilti į jį ir pagal instrukcijas apruošti ledus. Neturint aparato, ledų masę supilti į indą ir 5 val. dėti į šaldiklį. Kas 30 min. ledus permaišyti.
Desertinė kava affogato
1 porcija
100 ml 247 kcal
Ruošti 5 min.
- 2 kaušeliai aukštos kokybės vanilinių ledų
- 50 ml karšto espreso
- Šaukštas riešutų arba kavos likerio
- Šaukštelis lydyto juodojo šokolado
GAMINIMAS. Į stiklinį puodelį sudėti ledus, užpilti kava, apšlakstyti pasirinkto skonio likeriu ir lydytu šokoladu. Patiekti nedelsiant.
Autorius Jūratė Survilė