Diena prasideda ir baigiasi vonioje. Tad nenuostabu, kad šiai patalpai tiek daug dėmesio skiria ir interjero dizaineriai, ir namų šeimininkai. Vonios kambarys – funkcionali erdvė, tačiau estetikos čia irgi norisi. Juk grožis ir jaukumas padeda atsipalaiduoti. Ir nors elegantiškas įrengimas itin svarbus, ekspertai sutaria, kad prioritetu vonioje visada turėtų būti patogumas. O spalvos ir šeimininkų skonį atitinkančios detalės suteikia savitą stiliaus akcentą. Mat madingiausia tai, kas individualu.

 

Ar egzistuoja vonios interjero mados?

 

Trumpas atsakymas – taip. Visgi visos interjero dizaino tendencijos paprastai gyvuoja daugiau nei metus. Kasmet atnaujinamos tik tam tikros detalės. Visgi jose ir slypi didžioji magija. Interjero dizaineriai atkreipia dėmesį, kad šįmet tendencijos nenutolo nuo 2023-iųjų. Žmonės vis dar renkasi natūralias ir tvarias medžiagas, derina skirtingų laikmečių ir stilių akcentus. Tiesa, dar labiau išryškėja individualumas ir atskirtų erdvių koncepcija. Iki pasaulį sukaustant pandemijai interjere dominavo atviros erdvės, kuriose funkcionalioms zonoms atskirti buvo naudojami nedideli elementai – išskirtinės tekstūros kilimas, spalviniai sprendimai ar atviros lentynos. Dabar žmonės grįžta į privatumo režimą. Tai atsispindi ir vonios kambaryje. Dvigubas kriaukles keičia viena didelė, dušo kabinos mažėja, o voniai dažniau pasirenkama atskira erdvė nuo tualeto.

 

Į vonios kambarį taip pat veržiasi kita madinga tendencija – vienos spalvos atsisakymas. Moderniame interjere elementai neturi būti vienodi. Paprasčiau tariant, madingai atrodys tas vonios kambarys, kuriame nestovės vienam komplektui priklausantys baldai ir net santechnika. Visgi interjero dizaineriai ragina flirtuoti su tai pačiai spalvų grupei priklausančiais atspalviais. Jau dabar 2024 m. interjero dizaino tendencijos rodo, kad šįmet ir ateinančius trejus metus dominuos spalvinių tonų derinimas, ypač šiltų ir neutralių spalvų. Tai padeda sukurti dinamišką ir gilų interjerą, išlaikant harmoniją ir vizualinį nuoseklumą. Beje, tvarumo tendencija šįmet dar labiau sustiprės. Tad drąsiausi ir nagingiausi gali ryžtis atnaujinti vonią, kriauklę, spinteles bei drąsiai įsileisti gamtos elementų – natūralaus medžio, akmens ir žaliuojančių augalų, ypač bambukų.

 

Classic,Wooden,Bathroom,With,Freestanding,Bathtub,,Coffee,Tables,And,Carpet

   

Toną diktuoja metalo akcentai

 

Bene greičiausias būdas atnaujinti ir sumoderninti vonios kambario interjerą – išbandyti metalo akcentus. Įprasta vonioje matyti nerūdijančiojo plieno detales. Tai savotiška šių laikų klasika. Visgi stilistiškai čiaupai, dušo galvutės, spintelių rankenėlės, net rankšluosčių džiovyklės bei kabliukai yra tos smulkmenos, kurios turi didžiulę reikšmę kuriant interjerą. Modernumo akimirksniu suteikti gali vario, chromo ar aukso akcentai. Tai skamba ekstravagantiškai, tačiau iš tiesų šie šilti metalai – tikrasis klasikinis pasirinkimas. Iki pat XX a. 5-ojo dešimtmečio retai kur buvo galima išvysti nerūdijančiojo plieno čiaupų. Visur dominavo varis.

 

Šiais laikais interjero dizaineriai varį renkasi kurdami industrinį stilių. Tačiau tai nereiškia, kad šis išskirtinis akcentas negali atsidurti ir moderniuose bei minimalistiniuose interjeruose. Varis nuostabiai dera su pilkais ir švelniais smėlio tonais. Greta melsvos atrodo itin prabangiai. Kiek sunkiau suderinti žalius ir varinius atspalvius. Tačiau pasirinkus švelniai margintas marmuro imitacijos žalsvai rusvas plyteles, variniai akcentai tokiame fone tiesiog pražysta. Visgi drąsiausias pasirinkimas – vario plokštės. Jomis galima dekoruoti erdvę aplink veidrodį virš kriauklės. Šios plokštės ne tik funkcionalios, suteikia šilumos, bet ir atrodo it abstraktus paveikslas.

 

New,Copper,Bathtub,At,The,Exhibition,For,Display,Near,Green

 

Modernus buduaras

 

Šiuolaikinis vonios kambarys pamažu išsivaduoja iš šalto, sterilaus ir nejaukaus įvaizdžio. Iš pradžių į šią erdvę įsileista ryškių spalvų. Tuomet tapo įprasta puošti vonios kambarį smulkia keramika ir kitais dekoro elementais. Dabar galima žengti dar vieną žingsnį ir išskirtinai higienos reikmėms skirtą patalpą paversti dar viena laisvalaikio erdve. Ir tam yra daugiau nei viena priežastis. Pirmiausia vonios kambarį itin pamėgo socialinių tinklų žvaigždutės. Jos šioje erdvėje kasdien filmuoja grožio rutiną, reklamuoja kosmetikos produktus, net demonstruoja prabangų gyvenimo būdą. Tad į tai neišvengiamai turėjo sureaguoti tiek interjero dizaineriai, tiek vonios aksesuarų gamintojai. Kita priežastis, kodėl vonios kambarys tampa dar viena erdve tiesiog pabūti, yra daug žemiškesnė. Vienuose namuose gyvenant keliems žmonėms natūraliai kyla noras užsidaryti duris ir pabūti vienumoje. Vonioje ne tik prausiamasi, bet ir skaitomos knygos, žiūrimi filmai, atliekami įvairiausi SPA bei atsipalaidavimo ritualai. Tad atsiranda poreikis kurti netradicinius interjerus.

 

Vargu ar daugeliui kyla mintis vonioje pakabinti išskirtinį sietyną, pastatyti kėdę ar net minkštą fotelį. Tačiau tai, pasak interjero dizainerių, yra tikroji vonios kambario ateitis. Tiesa, kol kas dar tik nedrąsiai besiskinanti kelią į aktualiausių interjero tendencijų sąrašus. Visgi vonios kambariuose jau atsiduria tualetiniai staliukai, vazos su dirbtinėmis gėlėmis, elegantiški padėklai kosmetikai ar kitoms smulkmenoms, net pagalvėlės. Ryškūs akcentai tokiuose buduaro stiliaus vonios kambariuose derinami su klasikinėmis baltomis plytelėmis, minkštais kilimėliais, o dekoro akcentu tampa prabangūs rankšluosčiai ir chalatai. Ir tai ne tik moteriška užgaida. Manoma, kad per artimiausius kelerius metus išskirtiniai vonios kambariai įgaus nemažai vyriškų bruožų: tamsių akcentų, skutimosi staliukų ir masyvių krėslų.

 

Boho,Scandinavian,Style,In,Home,Interior,Background.,Beige,Bathroom,With

   

Atskiros zonos ir sutaupytos plytelės

 

Mirkti vonioje ar atsigaivinti duše labai malonu, tačiau tik tuomet, kai jie švarūs ir maudynės nesukuria papildomų rūpesčių. Juk mažai kas po atpalaiduojančios vonios svajoja skirti 15 min. grindims plauti ir sausinti. Nuo šios užduoties išlaisvina paprastas sprendimas – protingas drėgnų ir sausų zonų vonios kambaryje atskyrimas. Pertvarkant ar projektuojant šią erdvę griežtai apibrėžiama vonios ir dušo zona. Ji turėtų būti atskirta fiziškai. Pigiausias būdas – užuolaida. Patvariausia – skaidri pertvara, dengianti šią zoną nuo lubų iki grindų. Dušo sienelė leidžia ne tik atskirti erdvę, tačiau ir suteikia išskirtinumo bei atliepia minėtą poreikį vonioje turėti sausą laisvalaikio zoną. Svarbiausia, kad turint fizinę pertvarą daug lengviau vonios kambarį išlaikyti švarų.

 

Be fizinio barjero, zonas vonios kambaryje padeda atskirti skirtingų, tačiau viena kitą papildančių spalvų plytelės. Moderniame interjere jos gana didelės šlapiojoje zonoje ir smulkesnės sausojoje. O kartais šičia plytelių išvis atsisakoma. Jas pakeičia impregnuotos ir nudažytos betono sienos ar net specialūs tapetai. Itin svarbu pasirinkti tekstūrą. Sausojoje zonoje moderniai atrodo nendres ar medžio rieves primenantys raštai. Jas nesunku panaudoti, o vizualiai toks sprendimas itin įdomus. Sausojoje zonoje kaip dekoro elementus galima naudoti kontrastingas grindjuostes, dekoratyvius geometrinius raštus.

 

Jeigu nepavyksta apsispręsti, kokią spalvą rinktis vonios kambariui, neapsigauti padės socialiniai tinklai. Juose dominuoja žali atspalviai, o pirmiausia šalavijų žaluma. Ši spalva derinama su akinamai baltais ir smėlio akcentais. Taip pat pasirenkami juodi elementai. Gali atrodyti, kad šis šaltokas žalias atspalvis nėra jaukus. Tačiau pritaikius tinkamą apšvietimą šalavijų žalia atrodo ne šalta, bet tiesiog gaivi ir raminanti. Be to, šis žalsvas atspalvis nuostabiai dera su dabar madingu medžiu, rotangu ir vazoniniais augalais.

 

Stylish,And,Creative,Minimalistic,Small,Bathroom,Interior,Design,With,Marble

 

Vos vienas centrinis akcentas ir malonūs aromatai

 

Paklausus, koks objektas vonios kambaryje pirmiausia krinta į akis, daugelis atsakytų – vonia. Būtent ji paprastai dominuoja palyginti nedidelėje erdvėje. Visgi dabar šią nerašytą taisyklę verta pamiršti. Mat svetingas ir patogus vonios kambarys tampa daugiafunkce erdve, o jo stilistiką diktuoja veidrodis, vintažinis staliukas su jame sumaniai įtaisyta kriaukle ar kitas neįprastas elementas, pavyzdžiui, ant grindų pastatyta didžiulė vaza. Išskirtinio interjero dizainerių dėmesio pastaruoju metu sulaukia ir grakščių linijų rankšluosčių kabyklos, visa vonios tekstilė. Joje, beje, dominuoja, linas, plonytė medvilnė ir prislopintos spalvos. Pagrindinis dekoro elementas – nedideli kutai. Vienas akcentas vonioje išsiskiria iš visų kitų dėl spalvos, tekstūros, dydžio ar formos. Jis iš pirmo žvilgsnio gali nederėti su kitais elementais, tačiau iš tiesų būtent vienas ryškus daiktas tampa visus kitus objektus vienijančia gija. Tokiu akcentu gali tapti medinis staliukas minimalistiniame ar industriniame interjere. Klasikinį stilių tarytum perplėšiantis veidrodis su moderniu apšvietimu ar net akcentinė siena. Pasirinkimas milžiniškas, tereikia drąsos įgyvendinti individualią idėją.

 

Beje, interjero kūrėjai užsimena apie tai, kad šiais metais už vaizdą ne mažiau svarbus ir kvapas. Vadinamieji namų kvepalai sparčiai skinasi kelią į vonios kambarį. Tačiau ne tam, kad nuslopintų nemalonius aromatus, bet siekiant sustiprinti madingo interjero įspūdį. Gaivūs žalsvų tonų interjerai turėtų kvepėti žaliąja arbata, mėtomis arba citrinomis. Baltame vonios kambaryje su vario akcentais turėtų dominuoti medvilnė ir švarių skalbinių aromatas. Eklektišką dizainą puikiai papildo aromatinės žvakės ir lašelis natūralaus rožių eterinio aliejaus. Sodrūs rytietiški aromatai puikiai tinka tarp šiltų smėlio atspalvių. Tai tarsi baigiamasis akordas, padedantis sukurti madingo, jaukaus ir patogaus vonios kambario harmoniją.

 

Autorius Eglė Stratkauskaitė