Įsivyravo šalti orai, todėl skubame apsigaubti ne vienu sluoksniu šiltesnių drabužių, kad tik neperšaltume. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad žemesnė temperatūra neigiamai gali paveikti ne tik savijautą, bet ir išvaizdą. Dalinamės svarbiausiais patarimais, kaip nuo šalčio apsaugoti grožį.

 Woman,Indoor,Portrait.,Young,Beautiful,Woman,In,Warm,Knitted,Clothes

Apsirengti tinkamai, pagal lauko temperatūrą. Šaltuoju metų lauku net trumpam nerekomenduojama eiti į lauką plika galva, be šaliko ir pirštinių. Temperatūros kontrastai ir permainingi orai kenkia odai: iš epidermio išgaruoja daugiau drėgmės, todėl oda tampa jautresnė, pradeda šerpetoti, rausti, sausėti, niežėti.

 

Būtina reguliariai šveisti odą. Dėl šalčio poveikio ir temperatūros skirtumų išsausėjusios ir atsiskyrusios odos dalelės kaupiasi jos paviršiuje, todėl bent du kartus per savaitę reikia veidą ir kūną (taip pat rankas ir lūpas) nušveisti šveitikliu ir gausiau palepinti drėkinamąja kauke ar kremu. Itin išsausėjusią odą galima pamaitinti šilto aliejaus kaukėmis.

 

Drėkinti viso kūno odą, nes šaltuoju metų laiku ji paslėpta po keliais sluoksniais drabužių, todėl nekvėpuoja, taip pat neigiamai veikiama audiniuose esančių medžiagų, skalbiklių likučių, namuose ir biuruose veikiančio šildymo. Kas vakarą visą kūną derėtų patepti riebesniu drėkinamuoju kremu.

 

Eliminuoti priemones, sudėtyje turinčias alkoholio. Bet kokie kosmetikos ar parfumerijos produktai, pagaminti su alkoholiu, sausina odą, nes yra itin greitai garuojantys. Žiemą jų naudoti nepatartina, nes oda ir taip patiria su sausėjimu susijusių iššūkių.

 

Gerti daugiau vandens. Nors šaltuoju metų laiku didelio troškulio nejaučiame, būtina kasdien išgerti mažiausiai 2 l vandens, kad užtikrintume pastovų odos drėkinimą iš vidaus.

 

Hidrolatais drėkinti odą. Tyro vandens purškikliai su veikliaisiais eteriniais aliejais – puiki priemonė greitai sudrėkinti ir pamaitinti odą, pavyzdžiui, darbo vietoje. Aliejai ne tik pamaitina odą, bet ir apsaugo nuo sausėjimo, užrakindami joje drėgmę.

 

Ištepti rankas apsauginiu kremu. Plaštakose mažai riebalų liaukų, todėl jos daug greičiau veikiamos šalčio, šiurkštėja, skeldėja, pasidaro sausos. Likus bent pusvalandžiui iki ėjimo į lauką patepkite jas apsauginiu kremu.

 

Jausti odą. Svarbu atkreipti dėmesį į odos būklę, jos problemas ir neatidėliojant imtis priemonių, kurios išspręstų situaciją. Nenumokime ranka į sausėjimą, tempimo jausmą – tai pirmieji požymiai, kad odą reikia drėkinti. Jei rankoms šalta – užsimaukite pirštines. Laiku to nepadarius oda patiria žalą.

 

Kovoti su UV saulės spinduliais reikia net žiemą, nes jie neigiamai veikia odą, sukelia fotosenėjimą, skatina apgamų atsiradimą, didina odos vėžio riziką. Visus metus reikia naudoti kosmetiką su SPF.

 

Laiku tepti drėkinamuosius kremus. Visi žinome, kad šildymo sezonu odai reikia daugiau drėkinimo, tačiau svarbu ją drėkinti likus mažiausiai pusvalandžiui iki ėjimo į šaltą orą, kitaip kremuose esantis vanduo ims šalti, oda gali nužvarbti, parausti ir imti dar labiau sausėti bei šerpetoti.

 

Maitinti odą iš vidaus. Tam, kad oda būtų sveika ir atspari žiemos iššūkiams, pravartu valgyti maisto produktų, kuriuose gausu vitaminų A, B grupės ir C. Pavyzdžiui, žuvų taukų, sviesto, kiaušinių, menkių kepenėlių, jautienos, pieno, grietinėlės, grietinės, fermentinio sūrio, citrusinių vaisių, pomidorų, bulvių, svogūnų, papajų, brokolių, briuselinių ir žiedinių kopūstų, juodųjų serbentų, braškių, špinatų, kivių.

 

Nešioti kepurę vos tik oro temperatūra nekrinta žemiau 0. Jei plauko svogūnėlis neapsaugotas nuo šalčio, jis gali žūti. Kol nėra labai žvarbu, pakanka, kad šilta būtų skalpui. Visgi nepamiršti, kad šaltis neigiamai veikia visą plauką – nuo šaknų iki galių, todėl nesaugomi plaukai tampa šiurkštūs, nepaklusnūs, sausi.

 

Odos papildomai nesausinti prausiantis. Kaskart nusiplovus rankas, išsimaudžius, nusiprausus veidą iš odos išgaruoja tam tikras kiekis drėgmės. Kuo daugiau šlapiname odą, tuo daugiau ji džiūva. Norint nepakenkti, kaskart po vandens procedūrų odą patepti kremu, o prausimuisi naudoti skystą muilą.

 

Plaukų kaukes naudoti bent kartą per savaitę. Geriausia, kad būtų aliejaus pagrindo. Puikiai tinka ir šaltai spaustų natūralių aliejų (kokosų, argano, makadamijų) įvyniojimai. Dėl jų plauko mikroplokštelės tvarkingai suguldomos ir plaukas tampa geriau apsaugotas nuo aplinkos poveikio.

 

Rinktis šaltajam sezonui pritaikytą gydomąją ir dekoratyvinę kosmetiką, kuri pagaminta ne vandens pagrindu. Naudokite apsauginį maitinamąjį kremą. Jis ne tik maitina, regeneruoja odą, bet ir tarsi aptraukia plėvele, kuri saugo nuo išsausėjimo bei šalčio. Jei daug laiko leidžiate lauke, reikėtų specialios odą nuo šalčio saugančios kosmetikos.

 

Slėpti rankas pirštinėse. Dažnas net šalčiausiu metu vengia mūvėti pirštines, neretai – dėl naudojimosi išmaniuoju telefonu. Net kelios minutės minusinėje temperatūroje neigiamai paveikia rankų odą bei nagus, pažeidžia apsauginį sluoksnį ir skatina sausėjimą. Įsigykite specialias pirštines, kurios netrukdytų užsiimti įprasta veikla.

 

Tepti lūpas balzamu arba naudoti riebesnius lūpų dažus. Kaip ir visą odą, lūpas taip pat neigiamai paveikia šaltis – sausėja, trūkinėja, šerpetoja. Balzame ar lūpų dažuose esantys riebalai sukuria apsauginę plėvelę, kuri padeda išvengti neigiamo žvarbos poveikio.

 

Užtikrinti patalpų drėkinimą, nes būtent odos bei plaukų sausėjimas yra pagrindinė šaltojo sezono problema. Drėkinkite šildomų patalpų orą specialiais filtrais, ant radiatoriaus kabinamomis vandens talpomis. Verta pagalvoti apie difuzoriaus įsigijimą – patalpos ne tik bus pridrėkintos, bet ir maloniai kvepės.

 

Vengti plaukų džiovintuvo karšta oro srove. Šaltuoju metų laiku temperatūros skirtumai tarp lauko ir patalpos itin džiovina plaukus, jie tampa pažeidžiami, elektrinasi, veliasi. Leiskite džiūti natūraliai arba naudokite vėsią oro srovę.

 

Žiemai rinktis švelnesnius audinius, nes šiurkščios, nekokybiškos medžiagos rūbai gali dirginti ir sausinti odą. Rinkitės laisvesnius, patogius, kvėpuojančios ir natūralios medžiagos rūbus.

 

Autorius Laima Samulė