Gvakamolė yra sveikas padažas, tinkantis prie daugelio patiekalų. Rugsėjo 16 dieną Amerikoje minima gvakamolės diena – puiki proga populiarinti šį meksikietišką valgį. Gvakamolės variantų yra tikrai ne vienas. Štai kelios idėjos, kaip pasigaminti skanų padažą iš Meksikos. Taigi, aiškinamės, kaip pasigaminti tobulą gvakamolę ir su kuo ją valgyti!

 

gvakamolė

Kas tai yra?

 

Gvakamolė yra šaltas užkandis, bet vis dažniau ji vadinama padažu. Pagrindinės jos sudedamosios dalys yra avokadas, pomidorai, kalendros, žaliųjų citrinų sultys, priedai ir prieskoniai pagal skonį.

 

Iš kur ji atsirado?

 

Tai meksikietiškas patiekalas, siekiantis actekų imperijos laikus. Pats žodis „gvakamolė” kilęs iš „ahuaca-mulli”, kuris iš Meksikos čiabuvių kalbos verčiamas kaip „avokadų padažas”. Pirmieji šį patiekalą XVI amžiaus pabaigoje atrado Ispanijos konkistadorai, kai plaukė čia ieškoti aukso. Ir tuo metu jie pavadino gvakamolę vargšų aliejumi. Jau tada jie žinojo, kad avokadai yra labai maistingi.

 

Ar tai sveikas valgis?

 

Taip, nes gvakamolės pagrindą sudaro avokadai. Vaisiuose (tai ne daržovė) yra liuteino, reikalingo akies tinklainei, antioksidanto glutationo – vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai, vitamino E ir oleino rūgšties, padedančio išvengti krūties vėžio. Avokaduose tai pat yra daug kalio, geležies, magnio ir vario, kurie visi puikiai tinka nervams ir kaulams. Be to, vaisiai padeda gaminti vadinamąjį laimės hormoną „serotoniną”. Dar 1998 m. avokadai įtraukti į Gineso rekordų knygą kaip maistingiausias vaisius pasaulyje.

 

Kaip valgyti gvakamolę?

 

Dažniausiai gvakamolė patiekiama su načios – meksikietiškais kukurūzų traškučiais. Jie tiesiog panardinami į gvakamolę. Taip pat avokadų užtepėlę galima tepti ant duonos, gaminti sumuštinius, dėti į takus ar buritus arba įdaryti kiaušinius.

 

Su žaliųjų citrinų sultimis

 
  • 2 avokadai
  • Žalioji citrina
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, prieskonių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Avokadą nulupti, perpjauti pusiau, pašalinti kauliuką ir išimti minkštimą. Išspausti žaliosios citrinos sultis. Avokadą sumaišyti su sultimis, alyvuogių aliejumi, druska ir mėgstamais prieskoniais. Viską susmulkinti elektriniu trintuvu.

 

2 porcijos

100 g apie 157 kcal

Ruošti: 10 min.

 

Su sūriu

 
  • 3 avokadai
  • Žalioji citrina
  • Šaukštas grietinės
  • 170 g grietinėlės sūrio
  • 2 šaukštai salsos padažo
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Česnako pagal skonį
  • Pusė raudonojo svogūno
  • Kalendrų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Avokadą nulupti, perpjauti pusiau, pašalinti kauliuką, išimti ir šakute sutrinti minkštimą. Nutarkuoti žievelę ir išspausti žaliosios citrinos sultis. Sumaišyti avokadą su grietine, sūriu ir salsa. Jei norite vienalytės masės, galima viską suplakti elektriniu trintuvu. Supilti sultis, suberti žievelę, druską, pipirus, smulkintą česnaką ir svogūną. Papildomai galima įdėti šiek tiek smulkintų kalendrų.

 

4 porcijos

100 g apie 218 kcal

Ruošti: 10 min.

 

Su mangu

 
  • 3 avokadai
  • Mangas
  • Žalioji citrina
  • Pusė raudonojo svogūno
  • 10 g kalendrų
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Avokadus ir mangą nulupti, perpjauti pusiau, pašalinti kauliuką. Avokado minkštimą sutrinti šakute. Mangą supjaustyti gabalėliais. Smulkiai supjaustyti svogūną ir kalendras. Išspausti žaliosios citrinos sultis. Sumaišyti visus nurodytus ingredientus.

 

4 porcijos

100 g apie 185 kcal

Ruošti: 15 min.

 
Spausdinti