Europoje meduoliai yra vienas iš artėjančių Kalėdų simbolių. Jie ruošiami šventiniam stalui, dovanojami artimiesiems, pardavinėjami kalėdinėse mugėse. Iš pasakos apie Jonuką ir Grytutę pažįstamas imbierinis namelis įkvepia daug ekstravagantiškų meduolių dizaino variantų JAV ir Europoje. Tad laikas pasidomėti šių pikantiškų namelių istorija…

 

imbieriniai sausainiai

Prieš daug metų…

 

Imbierinių namelių dekoravimo tradicija atsirado Vokietijoje XX a. pradžioje ir tariamai išpopuliarėjo po to, kai 1812 m. buvo išleista kalėdinė siaubo pasaka apie Jonuką ir Grytutę. Originalioje brolių Grimų pasakoje yra eilutė: „Priėję arčiau jie pamatė, kad namas pastatytas iš duonos ir uždengtas pyragais, o langai padaryti iš skaidraus cukraus” (vėlesniuose variantuose duona tapo meduoliais). Šios istorijos įkvėpti vokiečių kepėjai pradėjo kurti nedidelius dekoruotus namelius su medumi ir prieskoniais pagardintais „Lebkuchen” meduoliais.

 

Meduolių kilmė nėra tiksliai žinoma. Imbiero šaknis pirmą kartą buvo užauginta Kinijoje maždaug prieš 5000 metų ir buvo manoma, kad ji turi gydomųjų ir magiškų savybių. Kada buvo atrastas jo, kaip konservanto, panaudojimo būdas, neaišku, tačiau kai kurie mitybos istorikai teigia, kad pirmasis žinomas meduolių receptas datuojamas maždaug 2400 m. pr. Kr. Graikijoje. Pasak kitų, jų istorija siekia 922 m., kai manoma, kad armėnų vienuolis Gregorijus Nikopolskis mokė juos gaminti krikščionis kepėjus Prancūzijoje. Vėlesnėse nuorodose minima meduolių kepėjų gildija Vokietijoje, tikriausiai įkurta XV amžiuje, siekiant apsaugoti kai kurių kepėjų teises, Maždaug tuo pačiu metu vienuolės Švedijoje kepė imbierinius meduolius, kad palengvintų skrandžio sutrikimus.

 

Imbieriniai sausainiai dažnai prisikiriami karalienės Elžbietos I dvarui, kur sausainiai buvo gaminami pagal svečių portretus. Tai net paminėta V. Šekspyro kūrinyje „Tuščios meilės pastangos” 1598 m.: „Ir aš turėjau tik vieną centą pasaulyje, tau būtų užtekę nusipirkti meduolį“. Vėlesniais šimtmečiais imbieriniai meduoliai išpopuliarėjo Europoje – figūriniai sausainiai buvo naudojami kaip langų puošmenos arba kaip dovanos per religines šventes ir gimtadienius.

 

Šiais laikais…

 

Šiuolaikinė meduolių namelių gaminimo tradicija visame pasaulyje tapo smagia šeimų pramoga Kalėdų mugėse. Dabar meduolinių namelių galima įsigyti pagal užsakymą ir ne tik Kalėdų bei Naujųjų metų proga. Didžiausias meduolinis namelis, kurį 2013 m. lapkričio 30 dieną Teksase pagamino „Tradition’s Club”, buvo 18,28 metrų ilgio, 12,8 metrų pločio ir 18,28 metrų aukščio. Panašaus namelio statybai reikės 820 kg sviesto, 1327 kg rudojo cukraus, 7200 kiaušinių, 3266 kg miltų, 31 kg maltų imbierų, o jame bus 35,8 kalorijų.

 

2017 metais Niujorko „Marriott Marquis Hotel” viešbučio virtuvės šefas Johnas Lowitchas ketvirtą kartą sumušė didžiausio meduolinio kaimelio rekordą. Meduolinis kaimelis buvo eksponuojamas Niujorko mokslų halėje. Kitas pretendentas buvo imbierinis miestelis Bergene, Norvegijoje. 2015 m. čia buvo pastatyti daugiau nei 2000 individualių pastatų, taip pat laivų, automobilių ir traukinių. Tačiau tik 1020 rėmelių buvo pagaminti iš meduolių. Rekordas nebuvo užfiksuotas, nes buvo įtraukta nevalgomų ingredientų.

 

Tikras meduolinis namelis

 

Siena aptvertas Viduramžių miestas pietų Vokietijoje, Dinkelsbiulis, dažnai laikomas tikruoju meduolinių namų miestu. Jo vaizdingame ir gerai išsilaikiusiame centre yra dvišlaičiai persikų geltonumo fachverkiniai pastatai, bažnyčia, nedidelė miesto aikštė ir akmeninis grįstos gatvės.