Uogos yra vienas sveikiausių maisto produktų. Jos skanios, maistingos ir teikia daug naudos mūsų gerovei. Toliau pateikiame 7 svarias priežastis, kodėl nedelsdami turėtumėte į savo mitybos racioną įtraukti uogas.

 
kodėl būtina įtraukti uogas į mitybos racioną

   
  • Maistinių medžiagų šaltinis
   

Uogos – tai įvairių mikroelementų, teikiančių naudą sveikatai, šaltinis. Tikėtina, kad šių mikroelementų jums gali trūkti įprastinėje mityboje, tačiau į savo racioną įtraukę uogų šią problemą tikrai išspręsite. Uogose gausu vitamino C, mangano, vitamino K1, vario, skaidulų ir folio rūgšties. Įvairių rūšių uogų, kurios atitiks kiekvieno pageidavimus, galima rasti EkoPlanet.lt.

   
  • Padeda išlaikyti proto aštrumą
   

Remiantis paskelbtais tyrimais, moterų, kurios per savaitę suvalgo maždaug dvi porcijas braškių arba vieną porciją mėlynių, protinė veikla laikui bėgant silpnėjo mažiau nei bendraamžių, kurios šių produktų nevartojo.

 

Manoma, kad šis poveikis gali būti susijęs su junginių, vadinamų antocianinais, kurie yra flavonoidų rūšis, grupe. Yra žinoma, kad šie junginiai, randami beveik vien tik uogose, pereina per kraujo-smegenų barjerą ir randasi smegenų mokymosi bei atminties centruose.

   
  • Cukraus kiekio kraujyje kontrolė
   

Jei cukraus kiekis kraujyje ilgą laiką yra per didelis, tai gali pakenkti jūsų širdžiai, inkstams, nervams, akims ir kt. Tyrimai parodė, kad uogų valgymas gali padėti organizmui kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir išvengti pavojingų jo šuolių.

 

Vienas iš būdų, kaip uogos prisideda prie cukraus kiekio kraujyje kontrolės, yra tas, kad jos padeda organizmui geriau reaguoti į insuliną. Insulinas yra hormonas, kuris kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, padėdamas ląstelėms panaudoti kraujyje esančią gliukozę. Valgydami uogas galite paskatinti savo organizmą efektyviau reaguoti į insuliną, todėl kraujyje susikaupia mažiau cukraus.

   
  • Daug antioksidantų
   

Beveik visose uogose gausu antioksidantų, tokių kaip resveratrolis, elago rūgštis ir antocianinai. Antioksidantai kontroliuoja laisvuosius radikalus ir uždegimus. Be to, jie saugo ląsteles nuo tokių ligų kaip vėžys, širdies ligos, insultas ir su amžiumi susijęs aklumas. Pterostilbenas, kurio gausu mėlynėse, saugo nuo storosios žarnos vėžio.

   
  • Valdo „blogojo“ cholesterolio kiekį
   

Norite sveikesnės širdies? Tuomet uogos yra puikus sprendimas! Pasistenkite, kad jūsų širdis pajustų uogų naudą – pakanka pusryčiams į dribsnius įmaišyti jūsų mėgstamų mėlynių, aviečių ar kt.

 

Šie nuostabūs produktai gali padėti išvengti MTL cholesterolio sukeliamų pažeidimų ir sumažinti širdies ligų riziką. Uogos taip pat gali numalšinti uždegimą ir užkirsti kelią arterijų užsikimšimo rizikai. Be to, uogų valgymas gali gerokai sumažinti aterosklerozės riziką.

   
  • Sveikų kaulų palaikymas
   

Mėlynėse yra geležies, fosforo, kalcio, magnio, mangano, cinko ir vitamino K. Kiekvienas iš jų yra kaulų sudedamoji dalis. Pakankamas šių mineralų ir vitaminų vartojimas padeda formuotis bei palaikyti kaulų struktūrą ir stiprumą. Geležis ir cinkas atlieka svarbų vaidmenį palaikant kaulų ir sąnarių tvirtumą bei elastingumą. Tuo tarpu mažas vitamino K suvartojimas susijęs su didesne kaulų lūžių rizika.

   
  • Puikus skonis
   

Galiausiai, ne mažiau svarbu yra tai, jog uogų skonis yra nuostabus! Jų būna įvairių rūšių, tad  galima patenkinti kiekvieno skonio pageidavimus. Valgykite uogas su jogurtu arba dribsniais per pusryčius, dėkite į ledus ar salotas, gaminkite kokteilius. Žinoma, uogos visada skanios vienos arba su pienu. Atrodo, kad jų panaudojimo galimybės yra neribotos!

 

kodėl būtina įtraukti uogas į mitybos racion

 

Uogų maistingumo faktai

 

Pateikiame kai kurių labiausiai paplitusių uogų 1 puodelio porcijos maistingumo faktus.

 

Braškių maistingumo faktai:

 
  • 53 kalorijos
  • 1 g baltymų
  • 0,5 g visų riebalų
  • 13 g angliavandenių
  • 3 g skaidulinių medžiagų
  • 8 g cukraus
  • 98 mg vitamino C
  • 27 mg kalcio
  • 254 mg kalio
 

Spanguolių maistingumo faktai:

 
  • 46 kalorijos
  • 0,5 g baltymų
  • 0 g visų riebalų
  • 12 g angliavandenių
  • 4 g skaidulinių medžiagų
  • 4 g cukraus
  • 14 mg vitamino C
  • 8 mg kalcio
  • 80 mg kalio
 

Mėlynių maistingumo faktai:

 
  • 86 kalorijos
  • 1 g baltymų
  • 0,5 g visų riebalų
  • 22 g angliavandenių
  • 4 g skaidulinių medžiagų
  • 15 g cukraus
  • 15 mg vitamino C
  • 9 mg kalcio
  • 116 mg kalio
 

Gervuogių maistingumo faktai:

 
  • 65 kalorijos
  • 2 g baltymų
  • 1 g visų riebalų
  • 14 g angliavandenių
  • 8 g skaidulinių medžiagų
  • 7 g cukraus
  • 32 mg vitamino C
  • 44 mg kalcio
  • 243 mg kalio
 

Aviečių maistingumo faktai:

 
  • 78 kalorijos
  • 2 g baltymų
  • 1 g visų riebalų
  • 18 g angliavandenių
  • 10 g skaidulinių medžiagų
  • 7 g cukraus
  • 39 mg vitamino C
  • 38 mg kalcio
  • 226 mg kalio